Föräldrar som är separerade kan få hjälp och stöd från familjerätten i frågor som rör vårdnad, boende och/eller umgänge.
Föräldrar som är överens gällande vårdnad, boende och umgänge för barnet/barnen kan få hjälp av familjerätten att skriva ett avtal. Avtalet har samma juridiska status som en dom från Tingsrätten.
Om Tingsrätten ska fatta ett interimistiskt beslut innan en slutlig dom i ärenden som rör vårdnad, boende och/eller umgänge, kan rätten inhämta upplysningar från familjerätten. Familjerättssekreterare kallar föräldrarna och i vissa fall även barnen till samtal samt gör vanligen även ett utdrag ur socialregistret.
Tingsrätten kan ge familjerätten i uppdrag att göra en utredning som vanligen ska vara färdigställd inom fyra månader från Tingsrättens begäran. I utredningen träffar familjerättssekreterare barn och föräldrar för flera samtal. I utredningen ska familjerättssekreterare lämna ett förslag till beslut till tingsrätten.
Om föräldrarna bor i olika kommuner kan Tingsrätten ge två kommuner i uppdrag att göra utredningen i samråd med varandra.
Informationssamtal är ett samtal där föräldrar som överväger att inleda en tvist i domstol i frågor om vårdnad, boende och umgänge får information om hur en sådan process går till. Familjerätten upprättar ett intyg på att föräldern/föräldrarna deltagit i ett informationssamtal. Syftet med intyget är att en förälder ska kunna visa domstolen att han eller hon har deltagit i ett informationssamtal vilket som huvudregel är en förutsättning för att domstolen ska ta upp yrkanden om vårdnad, boende och umgänge.
Kontakt
Individ- och familjeomsorgsenheten (IFO)
E-post: ifo@storfors.se
Tel. (växel) 0550-651 00
Faxnummer: 0550-600 12
Senast publicerad av Sofia Axén