Logotype för Storfors kommun

Aktuellt om coronaviruset

Storfors kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset och folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommunen deltar fortlöpande i de samverksanskonferenser som länsstyrelsen arrangerar. Där deltar bland andra MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Region Värmland, polisen och Värmlands kommuner.

Kommunens säkerhetssamordnare och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska följer de beslut och rekommendationer som ges av länsstyrelsen i Värmland och Smittskydd Värmland.

Storfors kommun har från avslutat stabsläget under oktober 2021.

Du som har symtom på covid-19 kan själv beställa ett test via Region Värmland, 1177. Se ovan vilka grupper som rekomenderas provtagning.

Du måste vara sex år eller äldre, vara folkbokförd eller jobba i Värmland. Du måste ha en pågående infektion, men provet måste göras efter minst ett dygn med symtom men inom sju dagar från de första symtomen. För barn 6-12 år gäller att de måste få hjälp av vårdnadshavare med egenprovtagningen.

Du beställer provet via webbplatsen 1177 och får seda teststationen för egenprovtagningen av covid-19 till ishallen Wasahallen. hämta ett provtagningspaket för att själv ta provet.
OBS! Provtagningsstationen i Filipstad har från den 25 mars 2021 flyttat från Kalhyttan till ishallen Wasahallen. I Kristinehamn finns provtagningsstation vid Ishallen på Björkvallen.

Gå direkt till 1177 för mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Provtagning för barn mellan sex och 12 år görs på länets vårdcentraler.

Barn kan beställa tid för test genom att logga in till e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Vårdnadshavare för barn upp till 13 år kan också beställa tid genom att logga in och använda ombudstjänsten. Du behöver en e-legitimation (BankID eller Freja eID Plus) för att kunna använda e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Så kallat Mobilt SäkerhetsID fungerar inte. Den som är listad hos en privat driven vårdcentral kan inte använda e-tjänsten utan ombeds kontakta sin vårdcentral istället.

Ungdomar från 13 år bokar egenprovtagning på webbplatsen 1177.se, precis som vuxna.

Det finns en begränsad mängd bokningsbara tider varje dag. Om tiderna tar slut går det inte heller att boka via telefon till vårdcentral eller 1177. Då får du vänta till nästa dag.

Det här ska du göra om du känner dig sjuk med symtom på covid-19:

 • Stanna hemma
  Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk eftersom du inte kan veta om det beror på covid-19.
 • Gå inte till jobbet eller skolan
  Barn som är friska kan gå i skolan och förskolan även om någon annan i familjen är sjuk förutsatt att det inte är i konstaterad covid-19. Vid konstaterad covid-19 i hushållet ska alla vara hemma. Läs mer nedan under rubriken ”Om någon i hushållet är sjuk i covid-19” vad som gäller vid konstaterad covid-19.
 • Ta reda på vad som gäller för testning för covid-19 i din region
  Det är regionerna som beslutar om vilka som ska testa sig utifrån regionala riktlinjer. Du behöver därför ta reda på vad som gäller där du befinner dig genom att besöka webbplatsen 1177. Medan du väntar på testning och sen på provsvaret ska du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter samt vara noga med hygienen.

När en person i ditt hushåll är sjuk med snuva, hosta, feber eller andra symtom på covid-19, ska den följa instruktionen ovan. Om det är möjligt ska den som är sjuk vara i ett eget rum.

Alla i hushållet ska tänka på att:

 • försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk
 • tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
 • alltid tvätta händerna före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök
 • hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna efteråt
 • vara uppmärksam på om någon annan i hushållet får några symtom under inkubationstiden. Det är den tid det tar från att du blivit smittad till symtomen visar sig. Den är oftast 5 dagar men kan variera mellan 2 och 7 dagar och undantagsvis ända upp till 14 dagar.
 • arbeta hemifrån om det är möjligt.

Friska barn och ungdomar i ett hushåll där någon är sjuk, men där covid-19 inte har konstaterats, kan gå till förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasieskola som vanligt. Detta gäller även i väntan på hushållsmedlemmens provsvar.

Personen som har tagit provet måste stanna hemma i väntan på sitt provsvar. I hushåll där någon är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på symtom hos övriga i hushållet. Vårdnadshavare som är sjuka bör bara lämna eller hämta barn i förskola eller skola om det kan ske utan risk för att andra smittas.

När en person i ditt hushåll är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. Det är regler som talar om vad du behöver göra för att inte sprida smittan vidare.

Alla oavsett ålder som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt bete sig som att man har testats positivt för covid-19. Var uppmärksam på symtom på covid-19. På webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats. kan du se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor.

Förhållningsreglerna för friska hushållskontakter gäller från datumet då den sjuke personen testat sig och sju dagar framåt. Eftersom det tar några dagar att få provsvar blir oftast tiden hemma kortare än sju dagar. Efter att förhållningsreglerna har upphört bör alla i hushållet vara uppmärksamma på symtom samt minimera sina kontakter med andra i ytterligare sju dagar.

Om det är möjligt ska den som är sjuk vara i ett eget rum.

Alla i hushållet ska tänka på att:

 • försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk
 • tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
 • alltid tvätta händerna före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök
 • hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna efteråt
 • vara uppmärksam på om någon annan i hushållet får några symtom under hela inkubationstiden. Det är den tid det tar från att du blivit smittad till symtomen visar sig. Den är oftast 5 dagar men kan variera mellan 2 och 14 dagar.

Läs mer

Nyheter angående pandemin och vaccination

2021-05-27 Lättnader i restriktionerna från 1 juni

2021-05-03 Vaccination för 55+ i fas fyra

2021-04-16 Från och med 16 april kan alla över 60 år boka tid för vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-04-07 Bokning av vaccinering öppnas för alla som är 65 år och äldre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-03-31 Folkhälsomyndigheten föreslår fortsatta restriktioner Länk till annan webbplats.

2021-03-31 Smittskydd Värmlands rekomendationer angående undervisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-03-25 Astra Zenicas vaccin kan användas igen - för +65 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-03-16 Paus för vaccination med Astra Zenecas vaccin som en försiktighetsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-03-15 Unga mellan 13 och 15 år kan också boka egentest för covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-03-05 Gravida kan få rätt till graviditetspenning pga smittrisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-03-05 Regeringen - ny åtgärder för att bromsa smittan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-02-04 Folkhälsomyndigheten redovisar nya prioiteringar för vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2021-01-26 Region Värmland ser över regler för sjukresor till vaccination

2021-01-23 Region Värmland ger besked om 11 orter för vaccinering i fas 2

2021-01-22 Vaksamhet och provtagning krävs av den som rest från vissa länder

2021-01- 21 Relativt låg smittspridning i Östra Värmland - det gäller att hålla i!

2021-01-21 Alla 70-plussare får brev om covid-vaccination

2021-01-19 Leif Tjäder först ut för covid-19-vaccination i Storfors

2021-01-15 Vaccination mot covid-19 startar i Storfors under vecka 3

2021-01-04 Munskydd rekommenderas i lokaltrafiken från 7 jan

2020-12-28 Läget gällande coronapandemin och vaccinering

2020-12-22 Skärpta nationella regler och lokala anpassningar

2020-12-04 Robert drabbades hårt av covid-19

2020-12-03 Kraftig ökning av antalet covid-19-smittade i Storfors

2020-12-02 Åtta fall konstaterade på Vargbroskolan

2020-12-01 Symtomfria barn ska stanna hemma med covid-19-sjuk

2020-11-25 Film om skärpta regionala råd - kommunchef, skolsköterska och säkerhetssamordnare

2020-11-13 Lokala anpassningar i Storfors utifrån skärpta regionala råd

2020-11-09 Coronasmitta konstaterad på en avdelning på Sjögläntan

Under vecka 3 beräknas vaccinationerna av personer i särskilt boende påbörjas i Storfors kommun. När och var allmänheten kommer att kunna boka vaccinering planeras av Region Värmland och man kan hålla utkik efter uppdateringar påd eras hemsida: https://www.regionvarmland.se/halsa-och-vard/coronavirus---covid-19/vaccination-mot-covid-19/

Nu måste smittspridningen minskas för att sjukvården fortsatt ska ha kapacitet att ta hand om dem som behöver vård.

Regeringen skärper restriktionerna inför julhelgen för att trycka ner smittspridningen av covid-19. Restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari om inte annat anges. I Storfors kommun följer man de skärpta restriktionerna från den 22 december.

Detta gäller nationellt:

 • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger.
 • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20.00.
 • Ett maxantal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc ska anges. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
 • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
 • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
 • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
 • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Lokala åtgärder och effekter i Storfors

 • Storfors kommunhus är öppet som vanligt för nödvändiga besök. Däremot undanbes besök som kan vänta eller utföras på distans. Receptionen i kommunhuset är bemannad under helgfria vardagar mellan kl 08.00 och 12.00. KOmmunhuset är öppet månd-torsd 08.00-16.00 samt fredag 08.00-15.00. Lördag, söndag, röda dagar samt påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton är huset stängt. Övrig dag före röd dag stänger kommunhuset kl 12.00
 • Kommunens växel nås som vanligt på 0550-651 00 på vardagar.
 • Kulturcaféet är stängt tom 7 januari.
 • Fritidsgården är stängd och Kulturskolans verksamhet är stängd för jullov, men bedrivs i övrigt på distans.
 • Biblioteket stänger för besökare i lokalen, men man kan beställa en bokkasse som hämtas utanför entrén. Det finns också möjlighet att boka tid för att låna dator eller göra utskrifter vid särskilda behov. Biblioteket kör också hem böcker till alla som är i riskgrupp. Kontakt med biblioteket via tel 0550-651 94 eller via mail biblioteket@storfors.se. På webbsidan bibliotekvarmland.se finns information om hur man lånar e-böcker, ljudböcker eller streamar film. Man kan också läsa dagstidningar digitalt via Pressreader. Lånade böcker kan återlämnas i bokskåpet utanför bibliotekets entré dygnet runt.
 • Alla kommunala idrottslokaler i Storfors stänger. Fritidsbanken är fortsatt stängd. Sporthallen hålls stängd och lokaler i Kulturhuset hyrs inte ut.
 • Återvinningscentralen är öppen med självbetjäning 07.00-18.00 på vardagar samt 10-13 på lördagar för alla som registrerar sig i systemet "Grönt kort" som registreras via storfors.gkey.se. Länk till annan webbplats. Söndagar, helgdagar och helgdagsaftnar är det stängt.

Viktiga telefonnummer

Jour för VA och gator
Tel 0550-651 25

Kommunjour, fastigheter, vägar, gator, parker
tel 0550-651 63 (vardagar, dagtid) 070-563 13 08 (kvällar och helger)

Kommunens växel
0550-651 00

Biblioteket (som kan hjälpa till med information om mycket)
0550-651 94

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

Läs mer om vad som gäller på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Smittskydd Värmland och länets medicinskt ansvariga sjuksköterskor har justerat rutinen för skyddsutrustning inom vård och omsorg. Följande gäller:

 • Visir ska användas i nära patientkontakt inom två meter.
 • Visir ska användas i personalutrymmen där det inte är möjligt att hålla två meters avstånd.
 • Vid misstänkt eller bekräftad smitta, eller om det är svårt att avgöra om tidiga eller ospecifika symtom föreligger (exempelvis om en patient inte kan förmedla sig) ska både visir och munskydd användas (enligt tidigare rutin).
 • Vid situationer inom två meter där visir inte är lämpligt (exempelvis vid bilkörning) ska munskydd användas.

Folkhälsomyndigheten kom den 1/12 med nya besked gällande barn i skola och förskola som bor tillsammans med någon som har covid-19.

Nu rekommenderas barnen att stanna hemma precis som gymnasieelever tidigare rekommenderats.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten innebär att även barn i förskola, skola och fritidshem ska stanna hemma och följa förhållningsregler om någon i familjen har konstaterad smitta med covid-19.

Detta gäller under minst sju dagar från provtagningstillfället för den som har covid-19, och först när sju dagar gått och om barnet är fortsatt symtomfritt kan återgång till förskola, skola och fritidshem ske.

Folkhälsomyndigheten fattar inte beslutet utifrån att man tror att barnen är smittsamma utan utifrån den oro som finns inom skola och grundskola.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Länsstyrelsen Värmland har den 23 november 2020, fattat beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande publik med fler än åtta deltagare. Beslutet gäller från och med 24 november 2020 och tills vidare.

Länsstyrelsens beslut är fattat på inrådan och i dialog med länets smittskyddsläkare. Beslutet fattas som en nödvändig åtgärd med anledning av rådande smittspridning av Covid-19 i länet.

Regeringen har fattat beslut om att undantag görs för allmänna sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, där antalet deltagare är begränsat till 20.

– Begränsningen i vår rätt att delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebär stora påfrestningar för många. Jag är fullt medveten om att detta är en drastisk och inskränkande åtgärd i allas vår vardag, men tillsammans måste vi göra allt vi kan för att minska smittspridningen av covid-19, säger landshövding Georg Andrén.

Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och länsstyrelsen i Värmlands län, fattat beslut om skärpta allmänna råd. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor.

Beslutet är förlängt att gälla till och med den 13 december 2020, därefter kommer nya råd.

Antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i Värmland har ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Därför krävs det nu extra åtgärder utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Från och med den 12 november uppmanas alla som vistas i Värmlands län att:

 • Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Inte heller detta råd är tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats. Om man måste resa är det viktigt att det görs på ett så smittsäkert sätt som möjligt genom att man håller avstånd till andra och undviker nya kontakter.

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

  Man bör inte vistas mer än nödvändigt i inomhusmiljöer med människor som man normalt inte träffar. Utomhusmiljöer omfattas inte av detta råd. Nödvändiga besök för att till exempel köpa livsmedel eller medicin, eller medicinskt motiverad träning i badhus eller gym, omfattas inte heller. Det är dock viktigt att göra sådana besök på tider då risken för trängsel är liten och att man undviker omklädningsrum vid eventuell träning.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.

  Man bör avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inomhus eller utomhus. Det handlar exempelvis om konserter, teatrar, biografer och andra föreställningar, religiösa evenemang och högtidsfiranden. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang.

  För barn och unga är idrott viktigt. Eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg kan de fortsätta träna sin idrott. Det är dock viktigt att man undviker onödiga fysiska kontakter och att dela vattenflaskor och skydd. Det är också bra om medföljande vuxna endast hämtar och lämnar barnet vid träningen så att nya kontakter undviks.

  Matcher och tävlingar bör inte genomföras, varken för barn eller vuxna eftersom detta ofta innebär att man träffar nya människor och eftersom det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symtom.

  Med matcher och tävlingar avses även cuper, serier och andra tävlingsarrangemang.

  Yrkesmässig idrott, dvs. idrott som bedrivs som ett yrke, omfattas inte av detta råd.
 • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.
  Rådet innebär en inskärpning av kravet på att hålla avstånd till andra människor än de man bor tillsammans med. Med fysisk kontakt menar vi de människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet (kontakten) varar mer än 15 minuter. Den typen av fysiska kontakter bör helt undvikas.

  Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter till exempel kontaktsporter som brottning, ishockey och basket; privata tillställningar, till exempel fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork; hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat, till exempel massage, fotvård, frisör eller skönhetsvård.

Även verksamheter och arbetsplatser behöver agera vid lokala utbrott

Vid lokala utbrott av covid-19 kan även verksamheter och arbetsplatser i den aktuella regionen eller området behöva vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. De lokala allmänna råden som riktar sig till arbetsplatser och verksamheter är exempel på åtgärder som kan underlätta för enskilda att hålla avstånd och undvika smittspridning. Vilken eller vilka av åtgärderna som kan användas avgörs av den som ansvarar för verksamheten.

Det här är några exempel på åtgärder:

 • En verksamhet kan anpassa öppettiderna genom att utöka eller ändra tiderna så att risken för smittspridning minimeras.
 • Verksamheten kan ha system som visar när det är störst risk för smittspridning eller när man bör undvika att besöka verksamheten.
 • Verksamheten kan informera om hur många som får samlas i lokalen samtidigt.
 • Verksamheten kan försöka styra sina besökare till tider när det är mindre trängsel eller erbjuda digitala alternativ.
 • Verksamheten bör informera om när det är olämpligt att hela familjer eller andra sällskap besöker verksamheten tillsammans, om det inte är nödvändigt. Man kan även erbjuda aktiviteter utomhus för medföljande barn.

Arbetsplatser har pekats ut särskilt i de allmänna råden eftersom en stor del av de som får covid-19 har smittats på jobbet.

Arbetsplatserna viktigaste åtgärd är att främja arbete hemifrån eller att möjliggöra flexibel arbetstid så att personalen kan undvika att resa med kollektivtrafiken under rusningstid, under den tid som de lokala allmänna råden gäller.

Observera att skolor regleras i annan ordning.

Kommunens verksam­heter följer fortfarande de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger och alla verksamheter som har öppet anpassar sig förstås även till de lokala allmänna råden – både för att på bästa sätt begränsa smittspridningen och för att hjälpa invånarna göra rätt och följa råden.

De grundläggande allmänna råden ska självklart fortfarande följas för att minska risken för smitta:

Arbetsmarknadsenheten

Second-hand-butiken på Parkgatan 14 håller stängt tills vidare. Inga besökare tillåts i arbetsmarknadsenehetens lokaler. Endast personal och deltagare kan vistas i lokalerna.

Fritidsbanken

Fritidsbanken håller stängt tom 10 december.

Föreningar (hör gärna av er via mail till information@storfors.se om ni vill synas här)

 • Skytteföreningen i Storfors ställer in sin verksamhet i Kulturhusets källare fram till dess att läget ändras.
 • Storfors BTK (pingis) har ställt in sina träningstillfällen.
 • Storfors Innebandyförening har ställt in:
  Tisdag: Bollkul kl 17.00-18.00 för födda 2013-2015, Sporthallen. PAUS tom 10/12
  Tisdag: Kl 18.00-19.00, Tjejer 15 år och äldre, Sporthallen. PAUS tom 10/12
  A-laget: Tisdagar kl 19.00-20.00, öppen träning för 15 år och äldre i Sporthallen. PAUS tom 10/12
 • Storfors Judoklubb har ställt in sina träningar.
 • Friskvården i Värmland har ställt in sin utomhusträning.
 • Storfors hembygdsförening har ställt in tipsrundorna.

Kommunen som arbetsgivare

Inom Storfors kommuns verksamheter råder hög restriktivitet när det gäller tjänsteresor och besök på andra arbetsplatser. Gällande företagsbesök ställs dessa in eller arrangeras digitalt.

Kommunens personalgym i kommunhusets källare är stängt tills vidare.

När det gäller politiska möten pågår anpassningar för att dessa ska kunna ske digitalt. De flesta övriga möten sker digitalt, men vid de tillfällen man behöver ses fysiskt ska detta ske i stora lokaler med få deltagare.

Kommunen har ställt in personalfester och julbord.

Arbetsgivaren har infört nya riktlinjer där anställda uppmanas att arbeta hemifrån i största möjliga utsträckning, när så är möjligt. Flexibla arbetstider tillämpas i de fall det är möjligt för att anställda ska kunna anpassa tider för kollektivtrafik.

Anställda uppmanas att hålla avstånd och att använda handprit i kommunens lokaler. Luch och fikatider sprids ut så att få personer vistas i matsalar samtidigt. Inom vårdverksamheten ska personalen iaktta avstånd så gott man kan i alla arbetsrelaterade situationer samt använder skyddsutrustning enligt rutin.

Kulturhusets café

Caféet är öppet under ordinarie tider, men verksamheten har anpassats med färre sittplatser.

Kulturskolans verksamhet

Kulturskolans verksamhet med enskild musikundervisning och dansgrupper för barn och grundskoleelever fortsätter som vanligt. Dansgruppen för gymnasieelever och äldre ställs in.

Nyföretagarcentrum

Från och med den 17 november hålls all rådgivning digitalt via Zoom.

Skolor och förskolor

Hämtning och lämning i förskola och fritidsverksamhet sker i möjligaste mån utomhus. Lappar med stopptecken samt telefonnummer sätts upp på ytterdörrarna.

Skolan undanber obehöriga i skolans/förskolans lokaler. Lappar med information om detta sitter på dörrarna.

Utvecklingssamtal och andra elevmöten sker i möjligaste mån via digitala plattformar eller telefon.

Alla som besöker matsalen spritar händerna innan de tar mat. Eleverna ska i möjligaste mån sitta tillsammans med sina ordinarie klasskamrater. Klasserna har olika lunchtider för att undvika köer. Markeringar på golvet påminner om att hålla avstånd.

Vid eventuella frågor kontaktas Pernilla Günther, skolsköterska med medicinskt ledningsansvar, via mejl pernilla.gunther@storfors.se

Forsbroskolan:
Under den tid som skärpta riktlinjer råder i Värmland så ställs drop-in-tiden på måndagar (kl 13-15) till studie- och yrkesvägledaren, syv, in på Forsbroskolan. Charlotte Nilsson kan nås via mail charlotte.nilsson@storfors.se eller via tel 0550-651 48 istället.

Öppna förskolan: Är stängd till vidare.

Sport och fritid / lokaler

Simbassäng och idrottshallar i Storfors och Bjurtjärn samt lokaler i Kulturhuset kommer inte att hyras ut fram till 10 dec. Bokningar för privata tillställningar kommer att avbokas.

Föreningsverksamhet för ungdomar födda 2005 och yngre kommer att fortsätta sin verksamhet med träningstillfällen.

Sporthallen i Storfors har ändrat sina öppettider enligt följande from måndag 16 november:

Måndag 07.00 - 19.30
Tisdag 07.00 - 18.30
Onsdag. 07.00 - 16.00
Torsdag. 07.00 - 19.30
Fredag. 07.00 - 16.00

Storfors bibliotek

Storfors bibliotek kommer att hålla fortsatt öppet men vi ber er att endast besöka biblioteket om ni känner er helt friska. På biblioteket har man tagit bort de flesta sittplatser och ber besökare att om möjligt hålla besöket kort. Det är också mycket viktigt att vi alla tänker på att hålla avstånd från varandra. Handsprit finns vid entrén, sprita händerna inför och efter ditt besök.

Många ärenden kan skötas på nätet via bibliotekvarmland.se där man även kan låna e-böcker, läsa digitala tidningar samt se strömmande film.

Vill man låna utan att komma upp till biblioteket går det bra att hämta böcker utanför kulturhusets entré. Kontakta personalen för mer information.

Biblioteket fortsätter också med utkörning av böcker till alla som är i riskgrupper, men ber om förståelse för att det ibland kan ta några dagar innan man har möjlighet att komma. Den ordinarie ”Boken kommer”-servicen fungerar som vanligt med utkörning en gång i månaden (böckerna lämnas utanför dörren alternativt i brevlåda).

Har du frågor och funderingar är du varmt välkommen att kontakta biblioteket som nås på telefon 0550-651 94 eller e-post biblioteket@storfors.se.

Storfors biograf

Biografen är stängd tills vidare.

Särskilda boenden

Besök är tillåtna, men besökare uppmanas att iaktta extra stor försiktighet och andvända den skyddsutrustning som erbjuds i form av visir och handsprit.

Ungdomsgården Kulan

Ungdomsgården Kulan håller stängt tills vidare.

Mer information

storfors.se/corona Länk till annan webbplats. finns mer information om vad Storfors kommun gör för att begränsa smittspridningen av coronaviruset och vad du själv kan göra.

Information om eventuellt smittade personer i våra verksamheter

All information om smittade eller sjuka omfattas av sekretess och tystnadsplikt, därför lämnar kommunen inte ut uppgifter om enskilda personer.

Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Storforsborna ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och den kommunala omsorgen, därför är patientsekretessen viktig.

Om smitta skulle uppstå på avdelning inom särskilt boende eller korttidsboende kommer smittade att isoleras. Anhöriga till smittad och anhöriga till övriga boende på avdelningen kommer att få information om att smitta finns, dock inte om enskilda personer.

Det finns en allmän samhällssmitta i alla värmländska kommuner gällande coronaviruset. Varje torsdag rapporterar Region Värmland siffror för antal smittade i regionen och på kommunnivå. Se länken nedan.

Region Värmland uppdaterar kontinuerligt covid-19-statistik i länet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi är glada att nu kunna välkoma dig till Sjögläntan för att träffa din närstående. För att på allra bästa sätt skydda de som bor här har vi några regler som vi vill att du följer. Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer om hur du skyddar både dig och ta din omgivning från covid-19 gäller fortfarande även om besöksförbudet är upphävt.

Så bokar du ett besök:

 • Besök till närstående måste bokas i förväg via enhetschef Anna Thyberg 0550-652 61 eller biträdande enhetschef Jessika Andersson 0550-652 67. De nås under vardagar
 • Besök till närstående kan ske mellan 13.00 och 16.00 varje dag.
 • Besöket sker i den boendes lägenhet och du får inte vistas i Sjögläntans allmänna delar.
 • Varje besök kan vara 45 minuter långt och maximalt två personer kan komma vid varje tillfälle.

Detta gäller vid besök:

 • Vid ankomst vill vi att du tvättar händerna noga (minst 20 sekunder) eller använder handsprit.
 • Tänk på att inte komma på besök om du har förkylningssytom, även om symtomen är milda. Om du på vägen till besöket börjar känna dig sjuk - avstå då från besöket.
 • Om någon i ditt hushåll har en pågående covid-19-infektion ska du inte komma på besök.
 • Om du behöver hosta eller nysa (trots att du inte är sjuk) ska du göra detta i ditt armveck.
 • Du behöver hålla distans med två meter till din närstående.
 • Om du har svårt att hålla distans kan du låna ett visir av oss.
 • Ett tips kan vara att låta barn & barnbarn vara med dig på besöket via sociala medier i telefon/på surfplatta (inte fysiskt).

Ett nytt virus har upptäckts i världen.
Det kallas för det nya corona-viruset.
Virus kan göra folk sjuka.
Om du blir smittad av det nya corona-viruset
kan du få sjukdomen covid-19.

Om du vill få information av vad Storfors kommun
gör och hur man kan få hjälp med olika saker när
det gäller den här nya sjukdomen så får du
gärna ringa till Storfors Bibliotek.
Där kan personalen svara på många olika frågor.

Du kan ringa till biblioteket på
telefonnummer 0550-651 94.

Biblioteket har öppet på:
Måndagar klockan 10-18,
Tisdagar klockan 10-16,
Onsdagar klockan 10-16
Torsdagar klockan 10-10
Fredagar klockan 10-14

Så smittar sjukdomen covid-19

Du kan bli smittad när någon hostar eller nyser.
Då kommer det ut små droppar i luften.
Viruset finns i dropparna.
Om du står nära kan du få dem på dig
och bli smittad.

Du kan också bli smittad
om du får viruset på händerna
från någon annans händer.
Till exempel om ni tar i hand.

Om du sedan råkar peta dig i ansiktet
kan viruset komma in i kroppen
genom ögon, näsa och mun.
Därför ska du tvätta händerna ofta
och inte peta dig i ansiktet.

Så vet du om du har covid-19

Covid-19 liknar både influensa och förkylning.
Därför är det svårt att veta om du har covid-19.
Du kan få:

 • hosta
 • feber
 • ont i halsen
 • snuva
 • huvudvärk
 • ont i muskler och leder
 • illamående
 • besvär att andas

Stanna hemma om du känner dig sjuk.
Då smittar du ingen annan.

Så sjuk blir du av covid-19

De flesta blir bara lite sjuka.
De får ofta hosta och feber
och blir bra igen efter ungefär två veckor.

Men en del människor blir mycket sjuka.
De kan få svårt att andas och lunginflammation.

Äldre personer kan bli mycket sjuka

Personer som är 70 år och äldre
kan bli mycket sjuka av covid-19.
De kan få svårt att andas och lunginflammation.

Även personer med andra sjukdomar
som lungsjukdom eller cancer
kan bli mycket sjuka.

Gör så här om du blir sjuk

Stanna hemma även om du bara är lite sjuk.
Till exempel om du bara har snuva.
Stanna hemma i två dagar
efter att du blivit helt frisk.
Då smittar du ingen annan.

Om du är väldigt orolig eller sjuk
kan du få hjälp på telefon.

Få hjälp på telefon

 • Ring 113 13 om du har frågor
  om sjukdomen covid-19.
 • Ring 1177 om du är sjuk
  och inte kan ta hand om dig själv hemma.
 • Ring 112 om du är mycket sjuk
  och rädd att du ska dö.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Du kan själv undvika att föra vidare smittsamma sjukdomar. Stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa. Undvik att träffa andra än dem du bor med. Det gäller även om symtomen bara är lindriga.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta sedan minst 48 timmar efter det att du blivit frisk och symtomfri, innan du går tillbaka till jobbet eller skolan.

En del har torrhosta eller känner ingen smak eller lukt. Så kan det fortsätta vara några veckor efter att du har blivit frisk igen. Du kan gå tillbaka till skolan eller arbetet om du har torrhosta eller nedsatt lukt och smak om följande stämmer: Det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

Det är viktigt att följa rådet att stanna hemma eftersom symtomen kan bero på covid-19. På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra.

Läs mer på Vårdguiden 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten (från 1 april)

Onsdag den 1 april presenterade Folkhälsomyndigheten nya allmänna råd för att motverka spridningen av coronaviruset i samhället och för att skydda utsatta riskgrupper.

Länk till de allmänna råden Länk till annan webbplats.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Följande gäller bland annat:

 • Butiker bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
 • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att hålla exempelvis matcher, cuper och träningar utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
 • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
 • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
 • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gäller till och med den 31 december 2020, men kan också upphävas eller förlängas.

Behöver du någon att prata med?

I dessa tider när många saker inte riktigt är som vanligt kan det finnas behov av att få prata med någon utomstående. Många organisationer har hjälplinjer för olika grupper där man kan få någon att prata med. Här är några tips:

BRIS hjälptelefon tel 118 111. En stödtelefon för unga upp till 18 år som får prata med en kurator. Den som ringer är anonym och samtalen är gratis. Öppet vardagar 9-12 och 14-21 samt helger 14-21. Man kan även chatta eller maila via bris.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinnofridslinjen tel 020-50 50 50. En anonym stödtelefon för den som utsatts hot eller våld. Den som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Öppet dygnet runt, samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Äldrelinjen tel 020-22 22 33. En stödtelefon för den som är över 65 år och som mår psykiskt dåligt eller bara längtar efter någon att prata med. Stödtelefonen är bemannad av utbildade volontärer och den som ringer är anonym. Öppet vardagar 8-19 och helger 10-16.

Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen tel 0771 - 900 800 Öppet vardagar 12-16. Alla samtal är anonyma. Stödtelefonen är till för allmänheten som kan dela tankar och oro inför den situation som Sverige och världen befinner sig i på grund av coronautbrottet och få stöd och råd. De som svarar kan hänvisa till samhällsservice och säker information om pandemin, men gör självklart inga medicinska bedömningar.

Självmordslinjen tel 901 01. En telefonjour för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar, Öppet kl 06-24 varje dag. Man kan även chatta eller maila via mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen Länk till annan webbplats.. Du ringer anonymt.

Prästerna i Storfors församling kan också nås för samtal av alla, oavsett trosinriktning.
Karolien Gärdsvik 073-078 24 05.
Elsie Schwab Hollsten 072-528 88 63.

Här finns tips på fler jourer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ANSTÄLLDA I STORFORS KOMMUN

För alla medarbetare i Storfors kommun gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att den som är frisk ska vara i arbete och den som sjuk ska vara hemma.

Nu finns också goda möjligheter till provtagning som bör utnyttjas.

Som sjuk räknas den som har förkylningssymtom med snuva, hosta, feber ont i halsen. Endast den som är full frisk och har varit symtomfri i 48 timmar ska vara på jobbet, helt enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer. Från och med 4 maj gäller också följande: En del har torrhosta eller känner ingen smak eller lukt. Så kan det fortsätta vara några veckor efter att du har blivit frisk igen. Du kan gå tillbaka till skolan eller arbetet om du har torrhosta eller nedsatt lukt och smak om följande stämmer: Det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

När det gäller personal inom vård och omsorg är reglerna utvidgade från slutet av april. Den som jobbar inom vård och omsorg och får förkylningssytom ska alltid vara hemma minst en vecka (sju dagar) och återgå till jobbet först efter 48 timmars symtomfrihet.

Myndigheterna har nu flyttat fokus på att minska allmän smittspridning till att skydda de mest sårbara. I den kommunala verksamheten handlar det framför allt om personer inom vård, omsorg och funktionsstöd.

Den som är sjuk sjukanmäler sig enligt vanliga rutiner. Regeringen har meddelat att man slopar kravet på karensdag tillfälligt från den 11 mars.

SKOLA & FÖRSKOLA

För att minska risken för smittspridning ska elever och personal vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk. Rekommendationerna gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte. Elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till skolan.

Från 4 maj gäller också följande: En del har torrhosta eller känner ingen smak eller lukt. Så kan det fortsätta vara några veckor efter att du har blivit frisk igen. Du kan gå tillbaka till skolan eller arbetet om du har torrhosta eller nedsatt lukt och smak om följande stämmer: Det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst 48 timmar sedan du hade några andra symtom.

De flesta elever som går i grundskolan eller motsvarande skolformer, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan.

Skolsköterska Pernilla Günther 0550-652 20

Rektorer
Sven-Erik Rhen 0550-652 02 (Vargbroskolan)
Annelie Izindre 0550-652 03 (Kroppaskolan)
Gunnel Eriksson 0550-652 37 (Bjurtjärns skola och förskolorna i Bjurtjärn/Kyrksten)
Anders Johannesson 0550- 652 09 (Forsbroskolan)
Lena Duvander 0550-652 66 (förskolorna i tätorten)

Gällande gymnasie och komVux-utbildning sker den på distans.

16 mars: Inställda aktiviteter i Storfors

Till följd av restriktionerna i coronavirusets kölvatten ställs en rad aktiviteter i Storfors kommun in.
I dagsläget gäller detta följande kommunala aktiviteter. Denna information kommer att uppdateras kontinuerligt.

 • Centrumfesten december 2020
 • Öppna förskolan
 • Familjecentralens 20-års-jubileum den 2 april (flyttas fram)
 • Öppet hus på tisdagar i Seniorernas Hus
 • Biografen ställer in samtliga visningar
 • Friluftsdag för Vargbroskolan 18 mars med huvudsaklig verksamhet resa till Säfsen.
 • Seniorsurf
 • Seniorträning i kommunhusets gym
 • Fritidsbanken (tillfälligt pga sjukdom)
 • Kulans öppna tider tisdagar och onsdagar (tillfälligt pga sjukdom)
 • Anhörigträffar i Seniorernas Hus
 • Ungdomsmottagningens drop-in-mottagning är stängd. Mottagningen kan istället kontaktas via telefon 010-83 657 04, måndag och torsdag 8:30-9:30. Bokade besök kan tas emot - men bara om du inte är förkyld. Du kan också göra ett on-line-besök via videochatt. Läs mer här!
 • Kommunens dagverksamhet på Sjögläntan.
 • Bjurtjärnsloppet 6/6 (istället blir det familjetipsrunda med valfri start i Kväggeshyttan mellan kl 10 och 13.
 • Familjedagen i Ravinen 6/6
 • Storfros Motorklubb ställer in folkrace den 21:a Maj o h rallysprin den 6:e Juni . Klubben ska fixa iordning banan så man kan köra lite träningar istället.

Gällande följande aktiviteter (ej kommunala) har det också kommit till vår kännedom att de är inställda tills vidare.

 • Storforsmarken september 2020
 • Söndagsdansen i Kulturhuset
 • Friskvården i Värmlands samtliga motionsgrupper
 • Luftgevärsskyttet i Kulturhuset
 • Storforsträffen i Storfors församlingshem den 25 mars
 • SPF:s månadsmöte med Bingo den 18 mars
 • Storfors Idrottshistoriska sällskap ställer in sitt årsmöte och en träff i början av april.
 • Stickcaféet i Seniorernas hus på tisdagskvällar
 • Svenska kyrkan i Storfors har ställt in all barn-, ungdoms- och vuxenverksamhet som sker på vardagar. Kyrkans gudstjänster är fortfarande öppna varje söndag och man välkomnar besökare då.
 • NyföretagarCentrums årsmöte är inställt den 26 mars.
 • SPF ställer in alla sina aktiviteter under våren.

Kommunala servicepunkter som i dagsläget hålls öppna, men där den som är förkyld inte ska komma på besök:

 • Biblioteket har också utkörningsservice till den över 70 år och riskgrupper
 • Kulturverkstadens verksamhet i Kulturhuset
 • Kommunhuset

Information om stöd till företagare

Med anledning av det nya coronaviruset kommer många beslut som berör dig som näringsidkare. Storfors kommun följer utvecklingen av Covid-19 och den påverkan det har på företagen och på samhället.

Behöver du lokal hjälp att nå ut via kommunens olika kanaler kan du alltid kontakta näringslivsutvecklare Kristina Karlsson 0550-651 21 eller kommunikationschef Eva Wiklund 0550-651 77.

Stöd från staten.
För dig som företagare finns olika stöd att få från staten till följd av coronaviruset.
Om du tillfälligt har betalningssvårigheter på grund av corona kan du ansöka om anstånd med betalning till Skatteverket. Du kan även få stöd för att låta anställda gå ner i tid och lön istället för att behöva säga upp dem. Karensavdraget för sjuklön och sjukpenning tas tillfälligt bort. Du kan läsa mer om olika stödåtgärder som sätts in samt annan viktig information som rör situationen kring coronasmittan här: 
https://tillvaxtverket.se Länk till annan webbplats.


Svenskt näringsliv.
Svenskt Näringsliv arbetar med att ta fram konkreta krisåtgärder. Här samlar de och uppdaterar löpande information som kan vara till nytta för dig som näringsidkare via denna länk:
https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/corona-covid-19/information-om-corona-covid-19-till-dig-som-foretagare_771509.html Länk till annan webbplats.


Företagarna
Här samlar Företagarna artiklar som berör corona-pandemin och hur den påverkar dig som svensk småföretagare.
Företagarna.
https://www.foretagarna.se/driva-eget-foretag/corona---rad-och-stod-till-foretag/ Länk till annan webbplats.

 
Handelskammaren
Handelskammaren har samlat information om hur andra företag jobbar i coronasituationen. Ta del av exempel och information som Handelskammaren samlat här:
https://www.handelskammarenvarmland.se/ Länk till annan webbplats.

Verksamt
Samlad information för företagarna.

https://www.verksamt.se/om-verksamt/nyhetsarkiv/-/journal_content/56_INSTANCE_0LpMHH7zZQ6q/10183/NYHET_CORONA_2 Länk till annan webbplats.

Kontakt i Storfors kommun:
Näringslivsutvecklare Kristina Karlsson
E-post:kristina.karlsson@storfors.se
Telefon:0550-65121

Nu finns statligt stöd till idrottsföreningar och kulturarrangörer att söka.

Den 20 mars gav regeringen besked om ett stödpaket på 500 miljoner kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. Riksidrottsförbunet har uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. Via länken nedan finns riktlinjer för idrottsföreningar som vill söka kompensationsstöd.

https://www.rf.se/bidragochstod/Bidrag/kompensationsstodtillidrottsforeningar/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturrådet fördelar 370 miljoner kronor till kulturen. Enligt Kulturrådet ska man göra allt man kan för att pengarna snarast möjligt når dem som bäst behöver stödet. Det handlar om konserter, scenkonstföreställningar, konstutställningar, föreläsningar och liknande evenemang som riktat sig till allmänheten och ställts in med anledning av förbud mot allmän sammankomst och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Evenemanget måste ha offentliggjorts eller fastställts i plan för verksamheten och skulle ha hållits före sista maj 2020.

https://www.kulturradet.se/nyheter/2020/kulturradet-fordelar-370-miljoner-kronor-ur-stodpaketet-till-kulturen/ Länk till annan webbplats.

Bergslagens Sparbank
Via Sparbanksstiftensen Bergslagen kan föreningear i Bergslagen (och dit här Storfors) söka bidrag till olika satsningar.

https://www.bergslagenssparbank.se/sparbanksstiftelsen-bergslagen/sok-bidrag.html

UPPDATERINGAR FRÅN STORFORS KOMMUN

Från den 26 oktober gäller nya regler för smittspårning i Värmland. Framför allt gäller de nya reglerna för den som bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19. Läs mer nedan.

 1. Person med bekräftad covid-19-infektion eller misstänkt covid-19-infektion (till exempel provtagen men ännu inte fått provsvar)

Den som har covid-19 kommer bli uppringd av en smittspårare. Man är skyldig att medverka i smittspårning och att följa de förhållningsregler som gäller:

 • Ska inte träffa andra människor förutom dem i det egna hushållet.
 • Ska stanna hemma från arbete och skola.
 • Får inte delta i fritidsaktiviteter som innebär kontakt med andra.
 • Får inte besöka affärer, apotek mm.
 • Får inte lämna barn på skola och förskola.
 • Får inte resa med allmänna kommunikationsmedel.
 • Får vistas utomhus så länge man håller avstånd till andra personer.
 • Måste berätta att man har covid-19 vid kontakt med vård och omsorg inklusive hemtjänst.

Förhållningsreglerna gäller till smittfrihet, i normalfallet minst sju (7) dagar sedan symtomdebut samt minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring. Andra regler gäller för sjukhusvårdade personer samt personer i särskilt boende för äldre/korttidsvård.

 1. Hushållskontakt – Nytt !
  Förhållningsregler enligt smittskyddslagen gäller fr om 26/10.

En person som bor tillsammans med någon som har covid-19 i smittsam fas. En hushållskontakt kontaktas alltid av en smittspårare och får personlig information och förhållningsregler. Förhållningsreglerna gäller i sju (7) dagar från den smittade personens provtagningsdatum.

Detta gäller för vuxna och ungdomar i gymnasieålder utan symtom som är hushållskontakter utan symtom:

 • Ska inte träffa andra människor än de i det egna hushållet.
 • Ska stanna hemma från arbete och skola (gäller ungdomar i gymnasiet och äldre).
 • Får göra nödvändiga inköp i affärer.
 • Får lämna barn på skola och förskola om det är nödvändigt. Överlämning ska ske utomhus.
 • Får åka med allmänna kommunikationsmedel om inget annat alternativ finns.
 • Får inte delta i fritidsaktiviteter som innebär kontakt med andra.
 • Får vistas utomhus om man håller avstånd till andra människor.
 • Ska vara extra observant på symtom och ta prov för covid-19 vid symtom, även lindriga.
 • Vid symtom – ta prov. Isolera dig i väntan på provsvar.

Hushållskontakter med symtom räknas som misstänkta fall av covid-19 och då gäller regler enligt punkt 1.

Vuxna och gymnasieungdomar som får förhållningsregler och stannar hemma rekommenderas ta prov för covid-19 dag 5 till 7 om de inte fått symtom före dess. Om provet är negativt och personen är helt symtomfri dag 8, upphör förhållningsreglerna automatiskt. Man bör ändå fortsatt vara observant på symtom och träffa så få personer som möjligt samt undvika att delta i fritidsaktiviteter i ytterligare 7 dagar.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för symtomfria hushållskontakter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till 1177.se)

Obs! Barn och ungdomar upp t om årskurs 9 omfattas inte av förhållningsregler.

 • Barn 0-5 år: Barnet kan gå till förskolan men ska undvika att delta i fritidsaktiviteter till exempel föreningsaktivitet, lek med kamrat eller kalas.
 • Barn från förskoleklass till och med årskurs 9: Barnet ska gå till skolan om hen inte har symtom, men ska undvika att delta i fritidsaktiviteter till exempel föreningsaktivitet eller sociala fritidsaktiviteter.
 1. Närkontakt

En person som haft kontakt med någon som har covid-19 i smittsam fas inomhus på mindre än 2 meters avstånd i 15 minuter eller mer.

En närkontakt kontaktas alltid och blir informerad om att hen blivit utsatt för smitta.

Det kan vara den smittade själv, en smittspårare eller en person som är ansvarig i den verksamhet där man träffat den smittade som ger informationen. Ibland kan det vara svårt att avgränsa och bedöma vem som har varit utsatt för smitta. I dessa fall ges bred information till alla som kan ha varit utsatta för smitta på t ex en skola eller en arbetsplats.

Detta gäller närkontakter i 14 dagar efter möjligt smittotillfälle:

 • Behöver inte stanna hemma från arbete och skola.
 • Ska träffa så få människor som möjligt på fritiden.
 • Ska vara extra observant på symtom och ta prov för covid-19 vid symtom, även lindriga.
 • Vid symtom – ta prov. Isolering i väntan på provsvar.

Vid fall av covid-19 inom verksamheter (arbetsplatser, skolor, föreningar mm) behöver man i normalfallet inte stänga verksamheten. Man behöver inte heller skicka hem medarbetare eller elever. Läs mer på Smittskydd Värmlands hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Många smittas av en annan person i hemmet. De som bor tillsammans med någon som bekräftats ha covid-19 kommer att få särskilda regler att följa enligt fFolkhälsomyndighetens nya regler.

Den som berörs av reglerna kommer att kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller. Det är läkaren som beslutar om vad som gäller. Reglerna kan bland annat innebära att man inte får gå till arbetet under sju dagar, skriver Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande undantag:

 • Elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer samt gymnasiesärskolan kan fortsätta gå i skolan.
 • De som tidigare har testat positivt för covid-19 eller bekräftats ha antikroppar under de senaste sex månaderna undantas från reglerna.

I takt med hur pandemin utvecklas kommer Folkhälsomyndigheten att följa upp ändringarna.

Den 30 oktober upphör det nationella finansiella stöd till matutkörning till riskgrupper som administrerats av MSB. Stödet riktades till fem samverkande frivilligorganisationer och i Storfors är det Storfors församling som jobbat med att köra ut mat från ortens två butiker till människor i riskgrupperna. När stödet nu upphör ändras förutsättningarna.

Storfors kommun återkommer med tydlig information så fort det finns information att förmedla.

Från den 1 oktober är du välkommen att besöka din närstående som bor på Sjögläntan.
Fortfarande gäller dock Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer om hur du skyddar både dig och ta din omgivning från covid-19.

Detta gäller vid besök:

 • Besök till närstående måste bokas i förväg via enhetschef
  Anna Thyberg 0550-652 61 eller biträdande enhetschef Jessika Andersson 0550-652 67. De nås under vardagar.
 • Besök kan ske mellan 13.00 och 16.00 alla dagar (även helger).
 • Besöket sker i den boendes egen lägenhet och du får inte vistas i Sjögläntans allmänna delar.
 • Varje besök kan vara 45 minuter långt.
 • Maximalt två personer kan komma på besök vid varje tillfälle.
 • Tänk på att inte komma på besök om du har förkylningssytom, även om symtomen bara är milda.
 • Du behöver hålla distans med två meter till din närstående och det finns handsprit att använda. Om du inte kan hålla distansen på två meter finns visir att låna av oss.
 • När du kommer till din bokade tid ringer du på dörrklockan så möter vi dig vid dörren.

Vår största ambition är att hålla smittan utanför Sjögläntans särskilda boende. Vi hoppas på förståelse för de regler vi satt upp.

Varmt välkommen till oss!

Det finns nu enkla surfplattor, förberedda för videosamtal, att låna på biblioteket.

En surfplatta lånar man hem under en månads tid precis som när man lånar en bok. Erbjudandet gäller seniorer över 65 år. Information på tel 0550-651 94.

Provtagning för barn mellan sex och 16 år görs på länets vårdcentraler.

Barn kan beställa tid för test genom att logga in till e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Vårdnadshavare för barn upp till 13 år kan också beställa tid genom att logga in och använda ombudstjänsten. Du behöver en e-legitimation (BankID eller Freja eID Plus) för att kunna använda e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Så kallat Mobilt SäkerhetsID fungerar inte. Den som är listad hos en privat driven vårdcentral kan inte använda e-tjänsten utan ombeds kontakta sin vårdcentral istället.

Ungdomar från 16 år bokar egenprovtagning på webbplatsen 1177.se, precis som vuxna.

Det finns en begränsad mängd bokningsbara tider varje dag. Om tiderna tar slut går det inte heller att boka via telefon till vårdcentral eller 1177. Då får du vänta till nästa dag.

Mer information finns på 1177.se under rubriken ”Provtagning av barn” på sidan
Lämna prov för covid-19 Länk till annan webbplats..

Regeringen har beslutat om ett antal sjukdomstillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk av covid-19 och som kan ge rätt till ersättning.

Läs mer på försäkringskassans sida om vilka sjukdomstillstånd det gäller och hur den som är berättigad till stöd gör för att söka. Länk till annan webbplats.

Det nationella besöksförbudet på särkilda boenden är förlängt till 31 augusti.

Socialminister Lena Hallengren säger att förordningen som styr det nationella besöksförbudet kommer att rymma undantag. Regeringen har gett i uppdrag till Socialstyrelsen att se över mer noggrant vilka undantag som kan göras från besöksförbudet.

I Storfors kan den som vill träffa sin anhörige göra detta utomhus på andra sidan en plexiglasskärm. Kontakta personal på den aktuella avdelningen om du vill besöka någon boende på Sjögläntan på detta vis.

Många föreningar har det tufft med anledning av coronaviruset. Därför har Bergslagens Sparbank avsatt en miljon extra till föreningsstöd – alla föreningar i Bergslagen som lidit ekonomisk skada med anledning av coronaviruset kan ansöka om medel.
Läs mer:

https://www.bergslagenssparbank.se/sparbanksstiftelsen-bergslagen/sok-bidrag.html

Från och med måndag 4 maj gäller nya rutiner från Region Värmland för användning av skyddsutrustning i vård och omsorg. Tidigare har skyddsutrustning använts vid misstänkt smitta, men nu kommer alla medarbetare inom vården att använda visir i nära kontakt med kunder inom hemtjänst och på särskilt boende.

Storfors kommun fattade tidigt beslut om att följa de riktlinjer som Smittskydd Värmland fortlöpande tar fram. Den nya rutinen gäller oavsett om man misstänker smitta eller ej – för att skydda både kund och personal extra om man är närmare än två meter i en vårdsituation.

Just nu finns god tillgång på skyddsmaterial inom Storfors kommun med handsprit, visir, plastförkläden, handskar och även textilskyddsrockar som sytts av elever på Vargbroskolan i reserv. Extra visir tillverkade av deltagare på arbetsmarknadsenheten finns också, utöver ett antal redan inköpta och levererade. Munskydd som komplement till visir ska användas när risk för aerosolsmitta eller risk för stänk under visiret finns.

Kommunen har under en längre tid arbetat med att skapa mindre grupper av personal runt varje brukare inom hemtjänsten, och i dagsläget undviker särskilt boende och hemtjänst att ”låna” varandras vikarier i möjligaste mån. Detta för att minimera antalet personer som varje kund träffar.

I dagsläget finns ingen bekräftad smitta bland kunder inom hemtjänst eller de särskilt boende i Storfors. Om smitta skulle uppstå på avdelning inom särskilt boende eller korttidsboende kommer smittade att isoleras. Anhöriga till smittad och anhöriga till övriga boende på avdelningen kommer att få information om att smitta finns, dock inte om enskilda personer. All information om smittade och sjuka omfattas av sekretess och tystnadsplikt, därför kommer kommunen inte att lämna ut uppgifter om enskilda.

15 april: Ny värmländsk telefonlinje på fyra språk

Region Värmland har nu öppnat en telefonlinje som invånare kan ringa in till för att få information om det nya coronaviruset på andra språk än svenska. Linjen bemannas av regionens kulturdoulor som vanligtvis arbetar inom mödra- och barnhälsovården. Numret för allmänna frågor om coronaviruset (inte sjukvårdsrådgivning) är 010-831 80 10 och har öppet vardagar 10-12. I nuläget ges information på arabiska, dari, somaliska och tigrinja.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

8 april: Öppet brev från kommunchef, kommunalråd, oppositionsråd

Många känner av oro kring utvecklingen av det nya coronaviruset och sjukdomen Covid 19, kanske är du en av dem? Detta är fullt förståeligt, men tillsammans kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen och skapa trygghet.

Vi kan alla följa nyheter på tv, i tidningar och radio och myndigheterna kommer både med nya rön och nya åtgärder utifrån hur situationen utvecklar sig och utifrån nya kunskaper från hela världen.

I Storfors kommun följer vi noga läget via Folkhälsomyndigheten, MSB och länsstyrelsen i Värmland. Nationella och regionala beslut som berör oss lokalt – och självklart alla lokala beslut - förmedlar vi fortlöpande via kommunens hemsida Länk till annan webbplats., facebook och twitter. Dessutom finns bibliotekspersonalen till hands för att förmedla nyheter och svara på frågor – alla vardagar – via 0550-651 94.

Stabsorganisationen är igång – även under påsken – för att noga följa läget.

Vi vet att de allra flesta som smittas får lindriga symptom som hosta och feber. Vi vet också att hög ålder och ett antal underliggande sjukdomar är en riskfaktor för allvarligare följder. Nya uppdateringar om spridning och antalet sjuka kommer till oss hela tiden, och den oro och osäkerhet som finns i vårt samhälle känner vi också av i vår kommun.

För att bromsa effekterna tas det på både nationell, regional och lokal nivå stora beslut som får märkbara konsekvenser. UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder fram till 15 juni. Idag får maximalt 50 personer samlas i allmänna sammankomster. Konserter och idrottsevenemang, men även mindre träffar ställs in, företag inför nödvändiga restriktioner, resor och möten ställs in och verksamheter pausas på flera håll i Storfors kommun har flera verksamheter ställt in sina träffar och för att skydda våra mest utsatta kommuninvånare har regeringen beslutat om besöksförbud på särskilt boende. Information om inställda verksamheter hittar du på storfors.se Länk till annan webbplats..

"Tillsammans kan
vi stödja våra lokala
näringdidkare!"

Effekterna av covid-19 märks inte minst för vårt näringsliv. Tillsammans kan vi hjälpas åt för att stödja och värna om våra lokala näringsidkare genom att, om du har möjlighet, köpa en lunch för avhämtning, lämna bilen för service, tvätt eller reparation, boka tid för klippning i hemmet eller på plats, stötta vårt populära gym på Gymfabriken eller kanske köpa ett presentkort hos de lokala handlare som finns?

Det är en tuff tid för många av oss, men samhällets kraft och vår gemenskap är stark. På hemsidan, storfors.se finns uppgifter om företag som i dessa tider erbjuder kreativa löningar och även hemkörning av matvaror. Storfors församling är nu också en viktig medspelare genom att man ingår i den nationella volontärverksamhet som Röda Korset samordnar på uppdrag av MSB. Genom församlingen får den som är 70 + eller tillhör en riskgrupp matvaror hemkörda kostnadsfritt liksom hjälp att hämta apoteksvaror.

"Din insats för minskad
smittspridning är viktig
och gör skillnad!"

Det viktigaste du som kommuninvånare kan göra nu är att bidra till minskad smittspridning. Det gör du genom att vara noggrann med din handhygien, stanna hemma från jobbet om du är sjuk samt att hjälpa våra äldre att begränsa sina sociala kontakter. Om dina barn är sjuka ska de stanna hemma från skolan eller förskolan, även vid lindriga symptom.

Är du frisk och symptomfri ska du gå till arbetet, precis som vanligt, och är dina barn friska ska de gå till skolan och förskolan.

Det finns flera sätt som du kan bidra med för att ge ökad trygghet i din omgivning. Vi känner alla oro i olika grad, men kanske vet du någon som är ännu mer orolig och som har det extra besvärligt? Då kan en enkel insats göra stor skillnad.

 • Om du har en äldre person i din närhet som kanske inte har tillgång till samma snabba, uppdaterade information som du har kan du kanske ta några minuter och förklara vad som händer i världen och i vår kommun. Kanske kan du köpa en extra kasse mat när du ändå ska till affären?
 • Tipsa gärna äldre och andra som inte använder dator om telefonnumret till biblioteket – som gärna svarar på alla typer av frågor under vardagarna, 0550-651 94.
 • Har du en granne eller bekant som inte pratar svenska kan du kanske hjälpa till att översätta det som våra myndigheter och vi i kommunen berättar?

Just nu, när besök och fysiska möten begränsas är det extra viktigt att hålla kontakten genom telefonen och andra kanaler. För den som sitter ensam och isolerad kan ett telefonsamtal, en videohälsning eller ett vanligt vykort lyfta dagen.

Vi vet att initiativ som dessa redan tas i vår kommun. Vi vädjar nu om en fortsatt omtanke och ett ännu större stöd oss kommuninvånare emellan, både för att öka tryggheten och minska smittspridningen.

"Våra medarbetare
gör just nu storartade
insatser!"

Som Storfors kommuns främsta företrädare agerar vi för bästa möjliga hantering av situationen. Till vår hjälp har vi vår personalstyrka som just nu sliter extra hårt, särskilt inom skola, förskola och vård & omsorg, men även i andra verksamheter. Stabsorganisationen är aktiverad och har täta avstämningar där olika scenarion kartläggs och förbereds.

Vi har troligen en tuff tid framför oss. Då är det viktigt att vi har en beredskap att ta snabba beslut om det skulle krävas. Vi gör också vårt bästa för att nå dig som kommuninvånare med korrekt och relevant information så snabbt som möjligt, i synnerhet genom vår webbplats storfors.se Länk till annan webbplats..

Våra medarbetare gör just nu storartade insatser och ska ha en stor eloge av oss alla!

I den här utmanande tiden är kanske omtanken om varandra det viktigaste redskap vi har. Om du ger lite extra av den, har vi tillsammans alla förutsättningar att ta oss igenom det som väntar. Det är imponerande att se hur många i Storfors nu använder sin kreativitet och omtanke för att stötta och hjälpa medmänniskor, företag och hela samhället.

Vi önskar dig nu en fin påskhelg och hoppas att du kan njuta utomhus. Att röra sig genom promenader, gymnastik och andra fysiska aktiviteter är extra viktigt i dessa tider. Tänk bara på att hålla avstånd!

Vi hoppas också att du undviker resor i påsk, framför allt till våra storstäder och andra regioner där utbrotten är som störst.

Mats Öman, kommunchef

Hans Jildesten, kommunalråd

Håkan Larsson, oppositionsråd

8 april: Kostnadsfri varutransport för 70+ i hela kommunen

I Storfors kommer nu alla äldre, 70+, och de som befinner sig i en riskgrupp för coronaviruset att få livsmedel och apoteksvaror hemkörda kostnadsfritt av Storfors församling.

Utkörningen möjliggörs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Sveriges kommuner och regioner, SKR, som har träffat en överenskommelse med fem av Sveriges största civilsamhällsorganisationer. I Storfors är det Svenska kyrkan som är den lokala organisationen.

Redan tidigare har både COOP och ICA i Storfors aviserat att man kan få hjälp med att plocka i kassar, men även att få varorna utkörda mot en avgift. Med hjälp av det nya avtalet öppnas alltså möjligheten att få varorna hemkörda utan kostnad.

Beställningen av varor görs precis som tidigare via respektive butik.

För ICA NÄRA ringer man 0550-600 90 under butikens öppettid.
För COOP STORFORS ringer man UF-företaget Hopp & Lek 076-952 28 19. Beställning sker på tisdagar klockan 12.40-14.20 samt torsdagar klockan 11.30-12.30.

Varorna kommer att levereras hem till trappan kostnadsfritt oavsett var i kommunen man bor.

Den som inte har någon annan möjlighet att få hjälp med apoteksvaror kan även få hjälp med detta via Storfors församling. Prästen Karoline Gärdsvik är kontaktperson och nås under vardagar på tel 0550-658 60.

Kyrkans personal har nu beställt gula västar med tryck så att den som får hjälp lätt ska kunna identifiera vem som kommer.

FAKTA: De fem civilsamhällsorganisationer som jobbar på uppdrag av MSB och SKR är: Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner.

1 april: Frisörer erbjuder hembesök

I spåren av coronaepidemin är det kärva tider för småföretagare i hela Sverige.
Frisörerna i Storfors anpassar nu sin verksamhet så att den blir både säkrare och mer flexibel.

Salongerna använder mer angångsmaterial, extra desinfektion och handsprit till kunderna. Två av tre frisörer erbjuder också hembesök.

Samtliga tre frisörer i Storfors säger att de inte tar emot förkylda kunder och självklart stannar de själva hemma vid minsta symtom på förkylning.

Boka din lokala frisör på Djupadalsgatan:
Giedre Nygren Hårcentrum 0550-600 10.
Karolina Wiippola Hårcentrum och Karros Hemmaklipp 073-426 50 51 eller 0550-600 10.
Hårcentrum har också en sida på facebook med bokningsbara tider.
Zuher Ommar Salong Storfors 076-564 41 50.

1 april: Apoteken begränsar uttag till tre månader

Från och med den 1 april är det endast möjligt att hämta ut läkemedel för tre månaders förbrukning på apoteken – oavsett om man har högkostnadsskydd eller betalar själv. Det meddelade socialminister Lena Hallengren vid en pressträff.
Hon poängterar att det inte finns någon brist på läkemedel, men att det blir tomt i hyllorna eftersom många väljer att hämta ut en hel årsförbrukning av vissa läkemedel.

– Det känns bra att klara riktlinjer, så att vi slipper att få tomma hyllor, säger apotekschef Marie Määttänen, som ansvarar för apoteken i Storfors och Filipstad.

I Storfors finns Apoteket Humlan i Hälsans Hus på Hammargatan 3. Öppet månd-fred 9-17 med lunchstängt kl 12.15-13.15. Tel 0550-605 37.

31 mars: UF-företag hjälper äldre handla på COOP

Nu kan alla äldre och den som befinner sig i en riskgrupp få hjälp att handla på COOP Storfors utan extra kostnad.

Detta genom ett samarbete mellan butiken och ett UF-företaget

- Det känns jättebra att vi på det här sättet kan göra en insats för äldre som drabbas hårt nu när coronaviruset sprids, säger Denise Skan.

Gymnasieungdomarna tar emot varubeställningar per telefon på tisdagar och torsdagar, plockar varor i butiken och levererar i Storfors samhälle dagen efter. För kunder inom tätorten tillkommer ingen kostnad, men det krävs att kunden handlar för 300 kronor om hen själv kan hämta kassen vid butiken och för 500 kronor om hen vill få den hemtransporterad till dörren.

Kunderna kommer att få betala varorna via faktura, vilket gör att den enda kontakten vid överlämnandet blir att skriva på ett fakturaunderlag.

Varuplockningen sker under strikta hygienregler.

Eleverna tar emot beställningar på telefon 076-952 28 19 under nedanstående tider:
Det går också bra att maila en beställning till: matkassevarmland@gmail.com

Beställning via telefon tisdagar klockan 12.40-14.20
För leverans under onsdag eftermiddag/kväll

Beställning via telefon torsdagar klockan 11.30-12.30
För leverans under fredag eftermiddag/kväll

Vi följer folkhälsomyndighetens direktiv att personer över 70 och de som är i riskgrupp inte ska gå och handla eller vistas i lokaler med folksamling.

Det betyder att våra anställda måste respektera detta i samband med insatsen aktivering.

Information: Enhetschef Eva Turunen 0550-65287

31 mars: Besöksförbud på särskilt boende från 1 april

Regeringen beslutade under tisdagen att besöksförbud ska råda på landets samtliga äldreboenden från och med onsdag 1 april. Verksamhetschef kan i mycket speciella fall göra undantag, men detta ska ske mycket sparsamt. Det innebär att det från och med i morgon råder besöksförbud på Storfors särskilda boende Sjögläntan liksom på boendet Smeden där kommunen har korttidsboende och särskilda boendeplatser. De olika avdelningarna kan självklart nås via telefon på vanligt sätt.

Enhetschef Anna Thyberg nås på tel 0550-652 61.

27 mars: Storfors bibliotek = infopoint

Har du inte tillgång till dator eller smart telefon?

Nu kan du få all information om coronaviruset som finns på kommunenshemsida via Storfors bibiotek.

Under hela öppettiden svarar bibliotekspersonalen på dina frågor.

På kommunens hemsida uppdateras dagligen den information som rör coronavirusets påverkan i Storfors kommun. Informationen länkas ofta över till twitter och facebook.

För den som inte har tillgång till digital teknik finns hjälp att få från biblioteket.

- Vi svarar gärna på frågor utifrån de beslut som kommunen och myndigheterna fattar. Det går jättebra att ringa oss, säger Michael Nordeman, som poängterar att biblioteket även i vanliga fall tillhandahåller källgranskad information inom olika områden.

Den som vill uppdatera sig när det gäller de senaste besluten i kommunen eller kanske vill ställa olika frågor kan ringa biblioteket under öppettiden på vardagarna.

Kontakta biblioteket på tel: 0550-651 94

Öppet:
Måndag 10-18
Tisdag 10-16
Onsdag 10-16
Torsdag 10-18
Fredag 10-14

När det gäller allmänna frågor om coronaviruset kan man även ringa nationella informationsnumret 113 13
Den som är sjuk och behöver medicinska råd ska ringa 1177 eller till den utökade telefonrådgivningen i Östra Värmland tel 010-836 57 02. Öppet 8-16.15 på vardagar.
Den som är akut sjuk med fara för liv ska alltid ringa 112.

26 mars: Bilverkstäderna erbjuder "hembesök"

Behöver du byta däck, göra service, åtgärda något fel eller kanske passa på att få bilen tvättad och städad? Då rycker Piscator Bil och Mekonomen ut för att hämta din bil.

Utbudet på tjänster kan variera, men båda firmorna kommer hem till dig och hämtar din bil för åtgärd och kör den tillbaka när den är klar. Just nu i coronatider så är beläggningen lägre och väntetiden kort, därför kan det kanske vara läge att passa på för den som har ett behov.

Tiden för att byta till sommardäck är nu förlängd april ut, men företagen hoppas att många ska utnyttja servicen så snabbt som möjligt så att man kan hålla personalen i arbete. Båda företagen har också olika erbjudanden när det gäller nya sommardäck.

Kontakt:
Mekonomen 0550-622 22
Piscator Bil 0550-622 83

25 mars: Nyföretagarcentrum ställer om till "företagsakut"

Från och med v 14 ställer Nyföretagarcentrum i Storfors om sin verksamhet från att stötta nyföretagandet till att stötta företagare som har stora utmaningar pga Corona.

Genom att gå in på hemsidan https://www.nyforetagarcentrum.se/storfors/ Länk till annan webbplats. kan man boka tid hos Börje Andersson för att få rådgivning om skatter, moms, varsel och företagsstöd.

Aktuella datum för rådgivning via Börje Andersson: 31/3, 3/4, 4/4.

Man kan också ta kontakt med kommunens näringslivsutvecklare, Kicki Karlsson, för rådgivning tel 0550- 65121.

25 mars: Ny telefonrådgivning för luftvägssymtom

Utifrån läget med coronavirusets spridning har Region Värmlands vårdcentraler startat en gemensam telefonrådgivning för den med luftvägssymtom i östra Värmland.

Under vårdcentralens öppettider, måndag till fredag klockan 8.00-16.15 kan man få prata med en sjuksköterska.

Telefonnumret är 010-836 57 02.

För att komma till rådgivningen använder man knappval 9.

- Vi hjälps åt i Kristinehamn, Storfors och Filipstad med att svara på frågor om just luftvägssymtom. Om vi bedömer att personen behöver en tid så bokar vi på närmaste vårdcentral, berättar sjuksköterskan Lena Svärd. Men det kan också hända att den som behöver en läkartid får åka en bit.

- Om det inte finns tider på den egna vårdcentralen kan den som ringer få frågan om det går bra att åka till någon av de andra orterna, säger Lena..

Den utökade rådgivningen gäller enbart luftvägssymtom. För alla andra gäller de vanliga telefontiderna; måndag- fredag kl 07.45-09.30.

Från och med den 25 mars finns nya restriktioner för restauranger, och cafeér m.m. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

24 mars: Utomhusträning med Friskvården - inställt from 6 april

Friskvården i Värmland har ställt in motionspass och seniorträning i gymmet.

OBS! Även utomhusträningen är inställd till vidare på grund av virusets spridning och Folkhälsomyndigheten råd.

Information:
Pia Aspvik 0550-65245 eller via mail Pia.aspvik@storfors.se

23 mars: Boken kommer till den över 70 år

Biblioteket en ny service för dig över 70, eller den som tillhör en riskgrupp.
I dessa grupper kan man höra av sig till biblioteket och få böcker hemkörda.

Lånetiden är sex veckor, sedan hämtar bibliotekspersonalen böckerna och kör ut nya ifall det fortfarande finns behov.

Om det är många som vill utnyttja servicen kan det förstås bli lite väntetid, men böckerna kommer inom några dagar.

Den som är intresserad kan kontakta biblioteket och berätta vilja böcker som är intressanta. Man kan också få hjälp med tips på intressant litteratur via telefon.

För den som vill komma på besök är biblioteket i dagsläget öppet som vanligt. Den som vill låna dator ska veta att tangentbord och mus spritas mellan besökarna och det finns också engångshandskar att få av personalen.

Övriga nyheter i biblioteket med anledning av det nuvarande läget:

 • Lånetiden utökas till sex veckor. Den förlängda lånetiden för alla medier, utom de som det är kö på. Där är lånetiden som vanligt två veckor.
 • Fritt antal omlån (gäller ej böcker med kö). Om du redan nått max antal omlån, kontakta biblioteket via e-post eller telefon så får du hjälp.
 • Antalet e-lån per låntagare utökas till två e-böcker eller e-ljudböcker i veckan. Se mer information om e-böcker på Bibliotek Värmlands hemsida, bibliotekvarmland.se

Som vanligt kan du om du vill lämna böcker, filmer och tidskrifter i återlämningslådan utanför bibliotekets entré på gatuplan.

Biblioteket fortsätter med ordinarie öppettider måndag 10-18, tisdag 10-16, onsdag 10-16, torsdag 10-18 och fredag 10-14 tills vidare. Du bör dock vara uppmärksam på att öppettiderna kan komma att ändras så håll koll på Facebook och på kommunens hemsida, storfors.se

Den som är förkyld - även lindrigt - ska inte besöka biblioteket.

Kontakt: 0550-651 94 eller via mail biblioteket@storfors.se

Kontanthantering i kommunens second-handbutik på Parkgatan upphör för att minska risken för smittspridning.

Endast betalning med swish godtas för tillfället.

18 mars: Restauranger levererar mat hem till dörren

I Storfors centralort finns två restauranger som vanligtvis kör ut pizza, nu utökar man och kan leverera hela lunchmenyn i Storfors tätort utan extra kostnad under veckans alla dagar. Den som vill få mat levererad utanför tätorten får räkna med en extra kostnad.

- Det kan ju passa för den som är äldre och inte vill gå på restaurang i dessa tider, säger Rebas som driver Taverna. Han betonar att man har öppet med lite ändrade öppettider från lunchtid fram till 20.00 och att man välkomnar alla som är friska.

- Vår personal stannar självklart hemma om de är sjuka och vi har handsprit vid kortterminalen, säger han.

I Lungsund erbjuder Pensionat Lungsund lunchservering med glesare än vanligt mellan stolarna och även möjlighet att hämta en matlåda tisdagar, onsdagar och torsdagar. I Lungsund öppnar man också en mindre servicebutik i campingreceptionen där man kan handla torrvaror med mera.

- Vi tänker att den som inte kan eller vill åka in till samhället för att handla kan hitta vissa basvaror här, säger Lotta lloyd Gregard.

Alla restauranger berättar att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att man ökat städ- och hygienåtgärder för extra säkerhet med tanke på coronaviruset.

Kontakt:
Taverna 0550-622 43
Pizzeria Folket Hus 0550-600 06
Pensionat Lungsund 0550-702 77

18 mars: ICA erbjuder hjälp med hemkörning och varuplock

Magnus Bjärnered, som driver ICA Nära i Storfors, erbjuder nu viss hjälp för äldre som funderar över sina inköp i coronatider.

Nu kan ICA Nära i Storfors ge hjälp när det gäller att handla utan att behöva gå runt i affären själv, samt även viss hjälp att få varor hemkörda.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som är över 70 år undviker folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler. I första hand bör man försöka få hjälp av närstående för att exempelvis handla. I Kristinehamn kan man handla on-line på ICA Maxi och få varorna utkörda – men tvärt emot vissa rykten levererar man inte till Storfors. Man har under en period levererat till Lundsbergs skola, men hälsar att man tyvärr inte har resurser att köra ut till privatpersoner i Storfors.

För den som inte kan få annan hjälp erbjuder nu ICA Nära i Storfors lite olika typer av hjälp.

Man kan ringa eller maila in en order och få varorna plockade i en kasse för att slippa gå runt i butiken. Kassen kan sedan hämtas vid kassan under någon av de lugnare perioderna när det inte är så många människor i butiken (9.30-12.00, 14.00-16.00 samt 18.30-20.00). Butiken tar en avgift för servicen. Denna service kan passa för den äldre som är frisk men inte vill utsätta sig för folksamlingar.

Hemkörning av varor sker sedan 8 april av Storfors församling, kostnadsfritt.

Kontakt med ICA Nära: Tel 0550-600 90.

17 mars: Besöksförbud på korttidsboende

Kommunledningen fattade under tisdagen beslut om besöksförbud på Storfors kommuns korttidsboende på Hammargården. Undantag kan komma att göras i mycket speciella fall efter samråd med enhetschef. När det gäller kommunens särskilda boende Sjögläntan råder inte besöksförbud, men den som är förkyld ska inte vistas i lokalerna. Med tanke på risk för smitta undanbeds också besök i största möjliga mån.

Kommunledningen fattade också beslut om att tills vidare inte ta emot praktikanter inom Storfors vård- och omsorgsverksamhet.

17 mars: Separat ingång för förkylda patienter på vårdcentralen

Just nu ska den som är förkyld inte besöka vårdcentralen om besöket kan undvikas eller flyttas fram. Endast bokade besök tas emot vid vårdcentralen där patienter inte längre blandas i väntrummet.

Patienter med förkylningssymtom tas först om hand i ett tillfälligt tält på baksidan av vårdcentralen. Den som har luftvägssymtom och har behov av vård kommer att undersökas i separata rum i fd vårdboendet Smeden med ingång direkt utifrån. Övriga patienter slussas in till den ordinarie vårdcentralen.

Vårdcentralens personal ringer runt till alla bokade patienter för att undersöka hälsoläget och för att ge besked om hur besöket ska gå till. Man vill uppmärksamma patienterna att svara i tetelefon även om det står "010-83x xx xx", "Dolt nummer" eller "Inget uppringnings-ID" på dispalyen.

- Vi har fått kontakt med de flesta patienter som har besök hos oss i närtid, men vi ber alla som har en bokad tid på vårdcentralen att svara i telefon även om de inte känner igen numret, säger sjuksköterskan Lena Svärd, som är mycket glad över kommunens snabba insats när det gäller att ställa i ordning tält och tillfälliga lokaler.

- Vi är imponerade. Det här är en stor fördel med att verka i en liten kommun. Vi vill verkligen tacka alla inblandade för snabb och smidig hjälp, säger hon.

På Region Värmlands hemsida betonas att coronaläget i Värmland har gått in i ett nytt skede. Fokus ligger nu på att skydda de mest sårbara i samhället och hindra smittan från att ta sig in i hälso- och sjukvården. Den som är lindrigt sjuk med symtom på det nya coronaviruset ska inte ringa 1177. Regionen skriver på hemsidan att man ska stanna hemma och minimera sina sociala kontakter tills man varit symtomfri i 48 timmar.

Det är bara patienter som har en akut luftvägsinfektion och som har behov av vård på sjukhus som provtas för det nya coronaviruset.

När ska man söka vård?
De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Man ska dock genast kontakta vårdcentral eller jouröppen mottagning om man drabbas av ett eller flera av följande besvär:

 • Du blir plötsligt mycket sämre.
 • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen ska vård sökas på en akutmottagning.

Sjukvårdsrådgivningen 1177
Om du är så sjuk att du behöver sjukvårdsrådgivning. Här kan det i dagsläget vara långa telefonköer.

Nationella informationsnumret 113 13
Har du allmänna frågor om det nya coronaviruset kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Ring 112 vid akut vårdsituation
Gäller det ett livshotande tillstånd - ring alltid 112!

Länk till Region Värmlands hemsida med information om coronaviruset Länk till annan webbplats.

17 mars: Distansundervisning för gymnasiet & komvux

Under dagen meddelade regeringen att distansundervisning rekommenderas för gymnasieskolor, komvux och eftergymnasial utbildning som exempelvis högskolor och universitet. Samtidigt bereder regeringen skyndsamt en lag som ska kunna säkerställa omsorg för barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbetsuppgifter om Sverige hamnar i ett läge där grundskolor och förskolor behöver stängas.

Under tisdagskvällen fattade kommunstyrelsens ordförande beslut om att den gymnasiala utbildningen, IM-programmen, och den kommunala vuxenutbildningen i Storfors kommun från och med onsdag 18 mars 2020 endast bedrivs som distansundervisning.

Grundskolor och förskolor är öppna i vanlig ordning.

Lundsbegrgs internatskola skickar hem samtliga elever för distansundervisning från och med måndag. Planen är att elevernska ska komma tillbaka efter påsklovet.

17 mars: Stiftelsen Björkåsen åtgärdar endast aktuta problem

Stiftelsen Björkåsen ändrar nu sina rutiner tillfälligt på grund av coronavirusets spridning och kommer endast att åtgärda akuta problem i Stiftelsens lägenheter.

Stiftelsen ber sina hyresgäster att endast anmäla akuta fel fram till och med den 15 april, då nya beslut fattas.

Den som har förkylningssymtom, även milda symtom, ska inte heller vistas i Stiftelsens lokaler som exempelvis kundmottagning och på kontoret.

Den som har ett bokat besök och känner sig förkyld ombeds att boka av besöket och istället ta kontakt via telefon eller mail. Stiftelsen är tillgänglig på telefon 0550-652 90 under telefontiden måndag till torsdag kl 8.00-10.15.

- Vi tar vårt samhällsansvar för att minska en eventuell spridning till riskgrupper, samt för att minska risk för högt tryck på sjukvården – och vi behöver hyresgästernas hjälp i detta, säger stiftelsen ordförande Hans Jildesten.

Kontakt med Stiftelsen Björkåsen
Tel:
0550-652 90
Telefontid måndag till torsdag kl 8.00-10.15
E-post: stiftelsen.bjorkasen@storfors.se

16 mars: Skolsköterskan uppmanar föräldrar att ta större ansvar

Under måndagen har 26 elever på Vargbroskolan i Storfors fått skickats hem.

- De allra flesta har haft milda förkylningssymtom som hosta, lite ont i halsen eller snuva. Det är nu viktigt att både föräldrar och ungdomar förstår vad som gäller, säger skolsköterskan Pernilla Günther.

Precis som i övriga samhället gäller att elever ska vara i skolan om de är fullt riska och att de ska vara hemma om de är sjuka. Som sjuk klassas den som har symtom som snuva, hosta, ont i halsen, ont i kroppen och feber, detta även om symtomen är väldigt milda. Den som är sjuk ska stanna hemma till dess att hen varit symtomfri i 48 timmar.

- Föräldrar behöver kolla hur deras ungdomar mår innan de själva går till jobbet, säger Pernilla, som vill förmedla att alla som följer de regler som folkhälsomyndigheten satt upp nu gör en hjälteinsats.

- Genom att stanna hemma när vi är sjuka hjälper vi till så att smittan inte sprids. På så sätt skyddar vi i slutänden äldre och personer i utsatta riskgrupper, säger hon.

Gällande de elever som under måndagen konstaterades sjuka kontaktades vårdnadshavare av eleverna själva eller pedagogerna. Eleverna fick sedan lämna skolan.


Myndigheternas information om Coronaviruset

Under söndagseftermiddagen (15/3) skickade MSB ut följande information till svenska folket.

Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Utrikesdepartementet uppmanar allmänheten att:

 • Stanna hemma om man känner sig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.
 • Avstå från att göra icke nödvändiga besök på äldreboenden eller sjukhus samt att helt avstå från sådana besök om man känner sig sjuk.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

UD avråder från icke nödvändiga resor till samtliga länder.

På krisinformation.se finns myndigheternas samlade och bekräftade information om coronaviruset och där skriver man att vanliga symtom på covid-19 är:

 • torrhosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • halsont
 • huvudvärk
 • muskel- och ledvärk

Läs mer på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

13 mars: Gruppaktiviteter för seniorer ställs in

Folkhälsomyndigheten stänger inga skolor, menger via en ny förordning möjlighet för skolor att stänga, förlänga terminer och göra andra åtgärder när det behövs. Skolorna i Storfors kommun är för närvarande öppna precis som vanligt.

Under kommunens ledningsträff beslutades att gruppaktiviteter för seniorer, arrangerade av Storfors kommun, ställs in i förebyggande syfte. Det gäller bland annat seniorsurf och seniorträning i gymmet. Storfors kommun ställer också tills vidare in de företagsfrukostar som arrangeras en gång i månaden.

Inom vård och omsorg upplyser man anhöriga och allmänhet om att avdelningarna inte ska besökas av den som är förkyld. Det gäller även den som är lindrigt sjuk.

En kontinuitetsplanering inom vård och omsorg kommer att genomföras.

Kommunens städrutiner har setts över och förstärkts.

Fler kommunala lokaler får skyltar som upplyser den som är förkyld att inte besöka lokalen.

12 mars: Tjänsteresor ställs in

Storfors kommun ställer nu in alla tjänsteresor utom kommunen, personal inom äldrevård uppmanas att vara hemma vid symtom på luftvägsinfektioner och detsamma gäller elever och personal i skolan.

Anslag upplyser om att personer som har förkylningssymtom inte ska komma på besök på kommunens särskilda boenden.

Storfors kommunledning samlas nu till dagliga avstämningsmöten gällande coronaviruset.

Just nu finns 27 drabbade av coronavirus i Värmland, i hela landet är antalet över 500. Detta är siffror som kontinuerligt ändras.

I Sverige måste arrangemang med över 500 deltagare ställas in enligt regeringens direktiv. I nuläget har detta inte någon effekt på planerade arrangemang i Storfors.

Regeringen beslutade igår att slopa karensdagen och Folkhälsomyndigheten uppmanar den som har luftvägssymtom (exempels hosta, ont i halsen, feber, andningssvårigheter) att sjukanmäla sig och stanna hemma. Detta gäller även vid lindriga symtom och i synnerhet om man jobbar inom vård och omsorg. För att kommunen ska klara verksamheten under en längre tid i detta speciella läge krävs att alla anställda som är friska går till jobbet som vanligt, och i högre grad ställer upp när det gäller övertid och extra arbete. Under en period kommer det också att råda restriktivitet när det gäller semester – utifrån hur de aktuella verksamheterna klarar bemanningen.

För besök vid Sjögläntas särskilda boende och korttidsboendet på Smeden gäller att den som har förkylningssymtom, även milda symtom, inte ska komma på besök.

Vid Storfors skolor och förskolor gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens direktiv att sjuka barn ska vara hemma och friska barn ska vara i skolan. Under dagen kommer Storfors skolor att gå ut med meddelande på flera språk till vårdnadshavare där man uppmanar vårdnadshavare att se till så att barn som är förkylda eller har andra symtom på luftvägsinfektion stannar hemma.

Storfors kommunledning samlas i dagsläget till dagliga möten för att uppdatera nuläget utifrån vad som händer nationellt, i regionen och lokalt. Under torsdagens möte beslutades att tjänsteresor utanför kommunen ställs in eller genomförs med hjälp av digitala lösningar om inte särskilda beslut fattas efetr kontakt med kommunchef, det kan gälla konferenser, möten eller utbildningar.

Kommunens säkerhetssamordnare har fått i uppdrag att tillsammans med alla enhetschefer uppdatera den pandemiplan som beslutades politiskt 2009, när den så kallade Svininfluensan var aktuell. Detta arbete kommer att inledas på måndag.

Från Folkhälsomyndighetens frågor & svar:

Vem ska stanna hemma?
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Hur länge ska jag stanna hemma?
Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk.

11 mars: Stanna hemma om du är sjuk

Folkhälsomyndigheten har skiftar fokus från att fånga de som rest i riskområden till att provta de som behöver vård samt personal inom vård och omsorg.

Regeringen har beslutat slopa karensavdraget tillfälligt i syfte att minska smittspridning. Regeringen förbjuder också arrangemang som samlar fler än 500 personer.

Folkhälsomyndigheten uppmanar den som blir sjuk att stanna hemma fram till en eller två dagar efter att symtomen upphört.

Folkhälsomyndigheten uppmanar till följande:

 • Den som har symtom på luftvägsinfektion, även milda symtom, ska begränsa sociala kontakter för att minska epidemins omfattning. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.
 • Folkhälsomyndigheten ser det som extra viktigt att den som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om symtom på luftvägsinfektion uppstår, detta gäller även milda symtom. Symtom kan exempelvis vara hosta, halsont, feber, och andningssvårigheter.
 • Anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och absolut inte komma på besök om man har luftvägssymtom.

Senaste nytt från kommunens dagliga uppdateringmöte (vardagar) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

RÅD FÖR ATT UNDVIKA SMITTA

 • Undvik att röra vid ögonen eller andra delar av ansiktet.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Särskilt efter toalettbesök och före måltider.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
 • Undvik kontakt med sjuka människor.
 • Är du sjuk - stanna hemma. Detta gäller särskilt om du har hosta, feber, ont i halsen eller andra luftvägssymtom.

Undvik att blir smittad - tvätta händerna noga

KONTAKTVÄGAR FÖR FRÅGOR

 • Om du är frisk och har frågor angående coronaviruset, läs Folkhälsomyndighetens information eller ring 113 13
 • Om du har symptom och känner dig så sjuk att du behöver råd - ring 1177
 • Om du är akut sjuk med fara för livet - ring 112

VAR KÄLLKRITISK!

För att motverka ryktesspridning och spekulationer uppmanar vi alla att vara källkritiska och inte dela osäker information.

PROTECT YOURSELF AND OTHERS

Text

Text

Text

Text

Kontakt

Säkerhetssamordnare
Michael Björklund
070-305 29 52

Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS
Hans-Bertil Hermansson
0550-652 85

Storfors infopoint 0550-651 94
Ställ frågor till bibliotekspersonalen om
hur Storfors kommun agerar med tanke
på coronaviruset. Öppet på vardagar.
Månd 10-18, tisd 10-16, onsd 10-16,
torsd 10-18, fred 10-14.

Kontakt med vården

Vårdcentralen i Storfors nås via
tel 010-836 57 02.

Sjukvårdsrådgivning finns via tel 1177,
dygnet runt. Då kan också läsa mera på Vårdguidens hemsida 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid livshotande tillstånd ska man alltid
ringa 112.

Provtagning för Covid -19 kan beställas via webbplatsen 1177.se.

Gå direkt till 1177 för mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp att handla?

Är du 70 + eller tillhör en riskgrupp för coronaviruset? Du beställer dina varor via din butik som också kan berätta hur betalning ska gå till.

ICA NÄRA
Ring 0550-600 90 under butikens öppettid.
COOP STORFORS
Ring butiken på tel 010- 410 96 00.

SÅ BESTÄLLER DU FÅN STORFORS APOTEK - FÖR HÄMTNING MED BUD

Viktiga länkar om coronaviruset

Här kan du få stöd via telefon

BRIS hjälptelefon tel 118 111.

Kvinnofridslinjen tel 020-50 50 50.

Äldrelinjen tel 020-22 22 33.

Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen tel 0771 - 900 800

Självmordslinjen tel 901 01

Du är anonym och samtalet är kostnadsfritt. Telefonjourerna är bemannade olika tider.
Läs mer här

Prästerna i Storfors församling kan
också nås för samtal av alla;

Karolien Gärdsvik 073-078 24 05.
Elsie Schwab Hollsten 072-528 88 63.

Psykisk hälsa i kristider

Information, råd och stöd kring psykisk hälsa i kristider, i samband med coronapandemin och sjukdomen covid-19.

Barn 0-12 år Länk till annan webbplats.
Råd och länkar anpassade för barn och föräldrar.

Ungdomar 12-25 år Länk till annan webbplats.
Råd och länkar anpassade för ungdomar och föräldrar.

Vuxna Länk till annan webbplats.
Råd och länkar anpassade för vuxna i arbetsför ålder.

Äldre Länk till annan webbplats.
Råd och länkar anpassade för äldre.

Senast publicerad av Eva Wiklund