Logotype för Storfors kommun

Skyddsrum

Det finns cirka 65 000 skyddsrum i Sverige. De har plats för sju miljoner personer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; MSB, skriver på sin sida att tanken inte är att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. De är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. MSB menar att den som bor på landsbygden kanske själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.

I ett läge med höjd beredskap i Sverige (vilket inte gäller idag) ska fastighetsägaren bereda tillträde till skyddsrummet inom 48 timmar. De som ska använda skyddsrummet ska själva ställa i ordning det med hjälp av instruktioner och det material som finns på plats, exempelvis nödtoaletter.

Den som har ytterligare frågor kring detta får gärna ringa kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund på tel 0590-611 45.

Länk till MSBs sida med frågor och svar om skyddsrum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt på MSB angående skyddsrumsfrågor, tel 010-240 55 22. mail skyddsrum@msb.se
Telefonsamtal till MSB besvaras vardagar mellan klockan 08.00-11.00 och 12.00-15.00 (måndagar ojämn vecka klockan 08.00-08.30 samt klockan 10.00-11.00).

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.

Det finns ett stort antal så kallade normalskyddsrum, oftast i vanliga bostadshus. Det är upp till fastighetsägarna att i fredstid använda dem som exempelvis förråd, cykelrum eller föreningslokaler. Det finns också ett fåtal riktigt stora skyddsrum som oftast nyttjas som parkeringsgarage.

Bild på symbol för skyddrum - blå triangel på en orange kvadrat

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid.

Ägaren av en fastighet äger och underhåller också skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening. MSB kontrollerar att mängden skyddsrum bevaras. Det görs bland annat genom kontroller. Om MSB gör en skyddsrumskontroll och hittar brister, måste skyddsrummets ägare åtgärda dem.

Ditt närmaste skyddsrum
Skyddsrum finns mest i tätorter. MSB har en karta där du kan hitta alla.

Här hittar du MSBs karta över skyddsrummen och instruktioner hur du använder den Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa mer om skyddsrum på MSBs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bra saker att ta med till skyddsrummet

  • vatten i flaska eller dunk
  • mat som tål rumstemperatur och inte behöver tillagas
  • hygienartiklar, större plastpåsar
  • toalettpapper
  • mediciner
  • första hjälpen-utrustning
  • varma kläder
  • värdehandlingar, exempelvis id-kort, körkort och kontokort
  • nycklar
  • mobiltelefon + laddare eller powerbank
  • vevradio
  • ficklampa - gärna uppladdningsbar med vev

Textkälla: MSB

Senast publicerad av Eva Wiklund