Logotype för Storfors kommun

Lokala anpassningar i Storfors utifrån nya skärpta råd

För att begränsa smittspridningen av covid-19 kommer en rad lokala åtgärder att genomföras under i första hand den tid som de lokala allmänna råden gäller, 12 november–10 december, med möjlig förlängning. Denna lista fylls på kontinuerligt.

Kommunens verksam­heter följer fortfarande de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger och alla verksamheter som har öppet anpassar sig förstås även till de lokala allmänna råden – både för att på bästa sätt begränsa smittspridningen och för att hjälpa invånarna göra rätt och följa råden.

De grundläggande allmänna råden ska självklart fortfarande följas för att minska risken för smitta:

Skärpta allmänna råd, gäller i Värmland från 12 nov till 10 dec

 • ·Avstå från onödiga resor, såväl inom som utanför regionen. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att ta sig till arbete, studier eller sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.
 • Undvik vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter som kontaktsporter. Undvik även fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork; hälso- och skönhetsvård som exempel massage, fotvård, frisör eller skönhetsvård
 • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor tillsammans med. Med fysisk kontakt menas människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet varar mer än 15 minuter.
 • Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas inte.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek. Utomhusmiljöer omfattas inte av detta råd.

Från och med 24 november gäller max åtta personer

 • Länsstyrelsen Värmland har fattat beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande publik med fler än åtta deltagare.
 • Regeringen har fattat beslut om att undantag görs för allmänna sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, där är antalet deltagare begränsat till 20.

Lokala anpassningar i Storfors

Arbetsmarknadsenheten

Second-hand-butiken på Parkgatan 14 håller stängt tills vidare. Inga besökare tillåts i arbetsmarknadsenehetens lokaler. Endast personal och deltagare kan vistas i lokalerna.

Fritidsbanken

Fritidsbanken håller stängt tom 10 december.

Föreningar (hör gärna av er via mail till information@storfors.se om ni vill synas här)

 • Skytteföreningen i Storfors ställer in sin verksamhet i Kulturhusets källare fram till dess att läget ändras.
 • Storfors BTK (pingis) har ställt in sina träningstillfällen.
 • Storfors Innebandyförening har ställt in:
  Tisdag: Bollkul kl 17.00-18.00 för födda 2013-2015, Sporthallen. PAUS tom 10/12
  Tisdag: Kl 18.00-19.00, Tjejer 15 år och äldre, Sporthallen. PAUS tom 10/12
  A-laget: Tisdagar kl 19.00-20.00, öppen träning för 15 år och äldre i Sporthallen. PAUS tom 10/12
 • Storfors Judoklubb har ställt in sina träningar.
 • Friskvården i Värmland ställer in utomhusmotion i grupp-
 • Storfors hembygdsförening ställer in tipstundan 29 november.
 • Friskvården i Värmland har avslutat utemotion i grupp under vecka 48.

Kommunen som arbetsgivare

Inom Storfors kommuns verksamheter råder hög restriktivitet när det gäller tjänsteresor och besök på andra arbetsplatser. Gällande företagsbesök ställs dessa in eller arrangeras digitalt.

Kommunens personalgym i kommunhusets källare är stängt tills vidare.

När det gäller politiska möten pågår anpassningar för att dessa ska kunna ske digitalt. De flesta övriga möten sker digitalt, men vid de tillfällen man behöver ses fysiskt ska detta ske i stora lokaler med få deltagare.

Kommunen har ställt in personalfester och julbord.

Arbetsgivaren har infört nya riktlinjer där anställda uppmanas att arbeta hemifrån i största möjliga utsträckning, när så är möjligt. Flexibla arbetstider tillämpas i de fall det är möjligt för att anställda ska kunna anpassa tider för kollektivtrafik.

Anställda uppmanas att hålla avstånd och att använda handprit i kommunens lokaler. Luch och fikatider sprids ut så att få personer vistas i matsalar samtidigt. Inom vårdverksamheten ska personalen iaktta avstånd så gott man kan i alla arbetsrelaterade situationer samt använder skyddsutrustning enligt rutin.

Kulturhusets café

Caféet är öppet under ordinarie tider, men verksamheten har anpassats med färre sittplatser.

Kulturskolans verksamhet

Kulturskolans verksamhet med enskild musikundervisning och dansgrupper för barn och grundskoleelever fortsätter som vanligt. Vissa lektioner kan ges digitalt. Dansgruppen för gymnasieelever och äldre ställs in.

Nyföretagarcentrum

Från och med den 17 november hålls all rådgivning digitalt via Zoom.

Skolor och förskolor

Hämtning och lämning i förskola och fritidsverksamhet sker i möjligaste mån utomhus. Lappar med stopptecken samt telefonnummer sätts upp på ytterdörrarna.

Skolan undanber obehöriga i skolans/förskolans lokaler. Lappar med information om detta sitter på dörrarna.

Utvecklingssamtal och andra elevmöten sker i möjligaste mån via digitala plattformar eller telefon.

Alla som besöker matsalen spritar händerna innan de tar mat. Eleverna ska i möjligaste mån sitta tillsammans med sina ordinarie klasskamrater. Klasserna har olika lunchtider för att undvika köer. Markeringar på golvet påminner om att hålla avstånd.

Vid eventuella frågor kontaktas Pernilla Günther, skolsköterska med medicinskt ledningsansvar, via mejl pernilla.gunther@storfors.se

Forsbroskolan:
Under den tid som skärpta riktlinjer råder i Värmland så ställs drop-in-tiden på måndagar (kl 13-15) till studie- och yrkesvägledaren, syv, in på Forsbroskolan. Charlotte Nilsson kan nås via mail charlotte.nilsson@storfors.se eller via tel 0550-651 48 istället.

Öppna förskolan: Är stängd till vidare.

Sport och fritid / lokaler

Simbassäng och idrottshallar i Storfors och Bjurtjärn samt lokaler i Kulturhuset kommer inte att hyras ut fram till 10 dec. Bokningar för privata tillställningar kommer att avbokas.

Föreningsverksamhet för ungdomar födda 2005 och yngre kommer att fortsätta sin verksamhet med träningstillfällen.

Sporthallen i Storfors har ändrat sina öppettider enligt följande from måndag 16 november:

Måndag 07.00 - 19.30
Tisdag 07.00 - 18.30
Onsdag. 07.00 - 16.00
Torsdag. 07.00 - 19.30
Fredag. 07.00 - 16.00

Storfors bibliotek

Storfors bibliotek kommer att hålla fortsatt öppet men vi ber er att endast besöka biblioteket om ni känner er helt friska. På biblioteket har man tagit bort de flesta sittplatser och ber besökare att om möjligt hålla besöket kort. Det är också mycket viktigt att vi alla tänker på att hålla avstånd från varandra. Handsprit finns vid entrén, sprita händerna inför och efter ditt besök.

Många ärenden kan skötas på nätet via bibliotekvarmland.se där man även kan låna e-böcker, läsa digitala tidningar samt se strömmande film.

Vill man låna utan att komma upp till biblioteket går det bra att hämta böcker utanför kulturhusets entré. Kontakta personalen för mer information.

Biblioteket fortsätter också med utkörning av böcker till alla som är i riskgrupper, men ber om förståelse för att det ibland kan ta några dagar innan man har möjlighet att komma. Den ordinarie ”Boken kommer”-servicen fungerar som vanligt med utkörning en gång i månaden (böckerna lämnas utanför dörren alternativt i brevlåda).

Har du frågor och funderingar är du varmt välkommen att kontakta biblioteket som nås på telefon 0550-651 94 eller e-post biblioteket@storfors.se.

Storfors biograf

Biografen är stängd tills vidare.

Särskilda boenden

Besök är tillåtna, men besökare uppmanas att iaktta extra stor försiktighet och andvända den skyddsutrustning som erbjuds i form av visir och handsprit.

Ungdomsgården Kulan

Ungdomsgården Kulan håller stängt tills vidare.

Mer information

storfors.se/corona Länk till annan webbplats. finns mer information om vad Storfors kommun gör för att begränsa smittspridningen av coronaviruset och vad du själv kan göra.

Så bokar du covid-test:

Den som har symtom på covid-19 kan själv beställa ett test via Region Värmland, 1177.

Du måste vara över 16 år, folkbokförd eller jobba i Värmland. Du måste ha en pågående infektion, men provet måste göras efter minst ett dygn med symtom men inom sju dagar från de första symtomen.

Du beställer provet via webbplatsen 1177 och får sedan hämta ett provtagningspaket för att själv ta provet.

Gå direkt till 1177 för mer information Länk till annan webbplats.

Provtagning för barn mellan sex och 16 år görs på länets vårdcentraler.

Barn kan beställa tid för test genom att logga in till e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Vårdnadshavare för barn upp till 13 år kan också beställa tid genom att logga in och använda ombudstjänsten. Du behöver en e-legitimation (BankID eller Freja eID Plus) för att kunna använda e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Så kallat Mobilt SäkerhetsID fungerar inte. Den som är listad hos en privat driven vårdcentral kan inte använda e-tjänsten utan ombeds kontakta sin vårdcentral istället.

Ungdomar från 16 år bokar egenprovtagning på webbplatsen 1177.se, precis som vuxna.

Det finns en begränsad mängd bokningsbara tider varje dag. Om tiderna tar slut går det inte heller att boka via telefon till vårdcentral eller 1177. Då får du vänta till nästa dag.

Mer information finns på 1177.se under rubriken ”Provtagning av barn” på sidan
Lämna prov för covid-19 Länk till annan webbplats..

OBS! för att den som verkligen behöver testa sig ska få en tid så ska man enbart boka tid om man har symtom.

Senast publicerad av Eva Wiklund