Logotype för Storfors kommun

Tillfrisknandebevis blir en del av covidbeviset

Bild på en mobiltelefon med ett covidbevis.

Idag torsdag 12 augusti lanserar eHälsomyndigheten tillfrisknandebevis som en del av covidbeviset.

Det skriver Region Värmland i ett pressmeddelande.

Syftet med EU:s covidbevis är att underlätta för resor. Det består av tre delar: vaccinationsbevis, testbevis och tillfrisknandebevis där det sistnämnda lanseras idag torsdagen den 12 augusti.

Tillfrisknandebevis kan den få som provtagits positivt av hälso- och sjukvårdspersonal och provresultatet har dokumenterats i journalen. Egenprovtagning omfattas inte. För att få ett tillfrisknandebevis måste det ha gått minst 11 dagar sedan det första positiva testresultatet. För närvarande måste personen ha fyllt 16 år och ha svenskt personnummer.

– De flesta prov som tagits i Värmland är egenprovtagningar och omfattas därför inte av tillfrisknandebeviset. Det är alltså bara de som provtagits av hälso- och sjukvårdspersonal inom vården som kan begära ett tillfriskandebevis från oss i Region Värmland, säger Madelene Johanzon, områdeschef öppenvård.

– Den som är vaccinerad eller har möjlighet att boka vaccination och därmed kan få ett vaccinationsbevis bör välja det inför sin resa, fortsätter Madelene Johanzon.

Den som vill begära ett tillfrisknandebevis från Region Värmland hänvisas till att kontakta Regional vaccinationsenhet via e-tjänst på 1177.se eller tfn 076-783 26 48. Vårdcentralen eller 1177 på telefon kan inte hjälpa till med covidbevis.

Mer information om covidbeviset och tillfrisknandebevis finns på eHälsomyndighetens webbplats: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund