Logotype för Storfors kommun

Lön och skatt

Månadslön
Utbetalas för innevarande månad.

Timlön
Utbetalas nästkommande månad.

Utbetalning av lön:
Storfors kommun betalar ut lön via Bergslagens Sparkbank. Nyanställda måste fylla anmäla till kontoregistret Länk till annan webbplats. till vilket konto man vill ha sin lön insatt. (Eller fylla i denna blankett >) Word, 189.5 kB.

Du behöver ett mobilt BankID
För anställning hos Storfors kommun krävs att du har ett BankID och godkänner att använda ditt BankID i tjänsten.

Skatt
Vad ska jag betala i skatt?
I Sverige betalar alla fysiska personer kommunalskatt till den kommun samt det landsting eller region som personen är folkbokförd i. Tjänar man över ett visst belopp ska man även betala skatt till staten. Normalt fungerar det så att det är arbetsgivaren som automatiskt drar skatt på din lön innan den betalas ut till dig.

Tjänar du under 20 135 kronor i år?
Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 20 135 kronor per år (gäller för 2021). Det betyder att om du tjänar mindre än så på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Tänk på att inkomstgränsen gäller för hela året.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag Länk till annan webbplats. och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengar får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

Skatt och jämkning – vad gäller?
För dig som anställd gör arbetsgivaren avdrag för preliminär A-skatt enligt skattetabell, innan lönen betalas ut. Skattejämkning innebär att en förbetald preliminär skatt justeras till att vara högre eller lägre än enligt skattetabellen. Detta sker för att den preliminära skatten ska vara så nära den slutgiltiga skatten som möjligt. Främst sker detta för att undvika stor restskatt.

Det kan finnas motiv för att lämna jämkningsansökan om du:

  • har inkomst under endast en del av året, till exempel om du sommarjobbar
  • har ränteutgifter
  • har avdragsgilla kostnader för resor mellan din bostad och ditt arbete

För att du ska slippa betala för mycket preliminärskatt kan du ansöka om jämkning hos Skatteverket Jämkning – betala rätt skatt från början Länk till annan webbplats.. Jämkningsbeskedet ska lämnas till arbetsgivaren.

Senast publicerad av Eva Wiklund