Logotype för Storfors kommun

Utökad dagtidspersonal ger guldkant för äldre på särskilda boenden

Just nu planeras en rad olika aktiviteter av aktivitetsombuden (stora bilden). Sjögläntan har en fin utegård som kan nyttjas (th) och anhörigstödjare Cea paakkonen (th) planerar för att återuppta sittgympa och andra lätta fysiska aktiviteter.

Det sjuder av entusiasm i gruppen med aktivitetsombud som samlats på Sjögläntans särskilda boende.

- Det känns som att vi får lite ny luft under vingarna efter en tuff period. Det här kan bli ett lyft både för de boende och för oss i personalen, säger Camilla Karlsson.

Efter att en avdelning på Humlegårdens särskilda boende stängt, har kommunen utökat personalen på alla avdelningar under dagtid på vardagar. På Sjögläntan gäller det en extra anställd på varje våningsplan och på Humlegården är tillskottet en extra dagtidsanställd på den kvarvarande avdelningen.

Stor del av den extra tiden är tänkt att ge utrymme för fler aktiviteter för de äldre, och nu har varje avdelning utsett ett aktivitetsombud som tillsammans med de övriga ska jobba fram ett aktivitetsschema för varje månad.

Idéerna haglar över bordet när gruppen är samlad. Hår- och nagelvård, spela spel, odla grönsaker eller blommor, lättare gymnastik, musikquiz, underhållning och inte minst grillning utomhus som Ida Lingo vurmar lite extra för.

- Att vara ute och grilla tillsammans kan väcka många positiva minnen, och lite extra matlust, säger hon.

På tisdagar och torsdagar kommer aktiviteterna att vara schemalagda, endera på varje avdelning eller något som man gör tillsammans på flera avdelningar.

Gruppen betonar att det inte är de stora, enstaka aktiviteterna som är viktigast, utan sådant som är enklare att göra ofta i vardagen.

- Det viktiga är att alla får en chans att bli sedda. Det finns ju personer som kanske inte vill göra saker i grupp, då kanske vi kan ägna oss en extra stund åt den personen med en enskild aktivitet, säger Camilla.

Runt bordet sitter, förutom Camilla och Ida även undersköterskorna Madelene Nilsson och Annelie Cavic, enhetschef Heléne Berglund och anhörigstödjare Cea Paakkonen.

Utöver avdelningarnas aktiviteter har Cea fått utökad tid för att kunna erbjuda samvaro för alla boende på onsdagar och varannan fredag.

- Vi kan göra allt från att fiska från bryggan, utöva enkelt bollspel till att ha sittgympa eller erbjuda musikunderhållning, säger Cea, som också börjat bygga upp en liten grupp av personer som vill vara volontärer.

- Just nu har jag kontakt med några personer som varit undersköterskor, men som gärna vill hjälpa till. Det känns som att det finns ett stort intresse för att ge Storfors äldre en riktig guldkant, säger hon.

Heléne Berglund är glad över personalens positiva gensvar.

- Det känns som att det här kan bli en fin nystart, som verkligen ger våra äldre innehållsrika och roliga dagar, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund