Logotype för Storfors kommun

Uppskattat julmingel med projektet Storfors Bovärd

När projektet Storfors Bovärd bjuder in till julmingel i Kulturhuset för stora och små är det uppskattat av besökarna.

- Det är verkligen jättetrevligt att kommunen arrangerar sånt här för barnen, säger Mateusz Kosecki som tagit med sig döttrarna Wiktoria och Julia.

Familjen kommer från Polen och har bott i Storfors några år. Att träffa tomten i Kulturhuset, få både godis och paket gav en försmak av julen tycker barnen.

- Det bästa med julen är godiset och julskinkan och att vi är tillsammans förstås, säger Wiktoria, som också ser fram emot sin födelsedag strax före jul.

Vännerna Hiba Alhabib och Safaa Hamra har tagit med sig barnen och ser fram emot att få gå på gratis bio. Efter julmingel med tomte, lotterier, snittar och ris a la malta väntar film i biografen.

- Det är mycket trevligt att få träffa folk och prata med nya människor, säger Hiba.

Projektet Storfors Bovärd drivs med hjälp av medel från länsstyrelsen och har som syfte att underlätta för nyanlända i de nya boendemiljöerna.

- Dels har vi hjälpt till med information om vad det innebär att ha en bostad i Sverige, hur allt fungerar med säkerhet, hemförsäkring och annat. Dessutom har vi jobbat med grannsamverkan genom grillkväll och familjefest i Björkåsen, där många av de nya bor, berättar Jonna Larsson, som tror att grannsämjan har gynnats av projektet.
Vid årsskiftet avslutas projektet.

Under julminglet fanns också Vargbroskolans Vargar på plats. Det är elever i nionde klass som har lite extra ansvar i olika sammanhang.

- Det är jättebra att skolan kan vara med i ett sådant här sammanhang. Det här känns som att det blir integration på ett naturligt sätt, säger Anneli Wennström Bergenheim.

Framåt femtiden drogs sig de allra flesta besökarna in till biografen där filmen Farsan visades.

Senast publicerad av Eva Wiklund