Logotype för Storfors kommun

Skratt och djup när kvinnojouren firar 25 år

Perina Österberg, samordnare för kvinnojouren i Filipstad och Storfors, hoppas på fullsatt när jouren firar 25 år med en festkväll.

På tisdag den 28 november firar Storfors och Filipstads gemensamma kvinnojour 25 år.

- Många har stöttat oss och nu vill vi ge något tillbaka genom den här festkvällen, säger samordnare Perina Österberg.

Under åren har ett antal frivilliga jourkvinnor jobbat året runt med att stötta behövande kvinnor från hela Sverige. Jouren i Filipstad och Storfors har ett stödboende i Filipstad, men oftast bor det kvinnor från helt andra delar av Sverige där medan behövande i Storfors och Filipstad placeras på andra håll.

- Det är så det brukar fungera. Vi vill ju att en utsatt kvinna ska kunna röra sig ute för att handla, gå till vårdcentralen, lämna barn på förskolan och så vidare. Då kan de inte riskera att stöta ihop med någon som utsatt dem, säger Perina.

När kvinnojouren i Filipstad och Storfors firar 25 år så gör man det ordentligt med en riktigt glad kväll dit alla är välkomna – både män och kvinnor.

Ann Westin, som är utnämnd till Sveriges roligaste kvinna hela tre gånger om, bjuder på en stand-up-show i biosalongen i Folkets Hus. Ett komiskt geni som aldrig slutar utvecklats. Så har undersköterskan från Göteborg – som sadlade om mitt i livet – beskrivits. Med självironi och många funderingar kring det mesta drar hon fram som en orkan – och får folk att skratta så att de gråter på riktigt.

I pausen blir det förfriskningar och möjlighet att se fotoutställning av Mitra Belevad innan författaren Ulla-Maria Andersson intar scenen med en föreläsning som berör på djupet.

Hon berättar hur man överlever en barndom i en dysfunktionell familj och ett liv fyllt av svek, övergrepp, missbruk och misär. Hon ger också glimtar från de många åren på kvinnofängelset Hinseberg och berättar om den djupa smärtan i att inte kunna ta hand om sitt barn.

Efter många tuffa år kom vändningen för Ulla-Maria i början av 90-talet och hon har jobbat som terapeut i över 20 år. 2014 debiterade hon som författare och är idag en efterfrågad föreläsare.

Hon talar om försoning och förlåtelse och om lyckan att få en andra chans. Framför allt talar hon om att det aldrig för sent för en förändring.

- Vi hoppas verkligen på fullsatt, för vi tror på en kväll med både skratt, djup och innerlighet, säger Perina Österberg.

25-årsfirandet pågår i Filipstads Folket Hus mellan klockan 17.30 och 20.00 tisdagen den 28 november . Biosalongen rymmer som allra mest 250 personer.

PROGRAM:

17.30-19.00 Ulla-Maria Andersson

19.00-19.15 paus

19.15-20.00 Ann Westin

Senast publicerad av Eva Wiklund