Logotype för Storfors kommun

Omtyckt läxhjälp fyller Storfors bibliotek

Full fart i biblioteket på måndagarna. Femke van Ratingen (överst till hö) har nu tagit över som projektledare efter Ulrik Piehl.

När projektet Storfors Tillsammans startade läxhjälp på biblioteket blev det genast en succé.

- Jag önskar att det kunde finnas hjälp vid ännu fler tillfällen, säger Ayan Mahdi, som pluggar till frisör i Filipstad.

Det är måndag eftermiddag och full fart kring borden i biblioteket. Här samlas vuxna som tragglar med det svenska språket, men också gymnasieelever som kämpar med sina läxor och som har svårt att få hjälp av sina föräldrar.

En av volontärerna är Karl-Åke Karlsson, som just idag hjälper en tjej med läxan om judendomen. En stor del i hjälpen består i att förklara de svenska orden och begreppen och att tillsammans gå igenom texten.

- Jag hade ingen aning om att jag faktiskt kunde bidra med nåt efter att ha jobbat 47 år på fabrik, men det här är ju väldigt roligt. Förutom läxläsningen kan man också berätta hur saker fungerar i Sverige, säger han.

Projektledare Ulrik Piehl cirkulerar mellan borden, där folk kommer och går. En del gymnasieelever passar på att utnyttja hela tiden för att få hjälp.

- Jag skulle absolut komma fler dagar om det fanns hjälp att få, säger Hafsa Kader, som tycker att historia är det svåraste ämnet.

Ulrik välkomnar fler volontärer.

- Man behöver inte vara lärare för att kunna hjälpa till här. En del är på en grundläggande nivå och behöver lära sig svenska ord, men det finns uppgifter för alla som vill hjälpa till, säger han.

Som volontär kan man delta hela eller delar av tiden, och man behöver inte binda sig för att komma varje gång.

Tider: Måndagar kl 15-18 samt nu även onsdagar kl 13-16.

FOTONOT: Sedan reportaget gjordes har Ulrik Piehl hunnit gå vidare till nya utmaningar. Femke van Ratingen har tagit över som projektledare.

Senast publicerad av Eva Wiklund