Logotype för Storfors kommun

Nytt boende rustar Storfors för framtiden - Humlegården invigd

Kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet för Humlegården. Vid sidan av honom står enhetschef Anna Thyberg och biträdande enhetschef Jessika Andersson och håller i bandet.

Kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet för Humlegården. Enhetschef Anna Thyberg, biträdande enhetschef Jessika Andersson och Tore Johansson från Riksbyggen medverkar i invigningen.

Nu är Storfors nya särskilda boende Humlegården invigt och Storfors har därmed sammanlagt 59 nybyggda, moderna platser för äldre.

- Det här betyder att vår kommun står väl rustad för att serva våra äldre, säger kommunalråd Hans Jildesten.

För drygt två år sedan stod Sjögläntan med 40 platser klar och inflyttningen skedde hösten 2018. Nu finns alltså ytterligare 19 nybyggda platser för särskilt boende tillsammans med korttidsplatser i ett ombyggt och nyrenoverat hus tvärs över gatan.

- Lokalerna är jättefina och vi är glada att kunna erbjuda så fin miljö för både kunder och personal. Vi vet att personalen nu väntar på att få flytta hit, säger enhetschef Anna Thyberg, som kan berätta att flyttlasset är planerat till den 19 november.

På plats vid invigningen fanns även Tore Johansson konceptutvecklare boende för äldre, Riksbyggen. Han har varit med i utvecklingen både av Sjögläntan och Humlegården, men också när det gäller många andra boenden i landet.

- Det är skönt att se att vi nått ända fram här i Storfors. Det här handlar inte bara om fina lokaler utan också om att man får en nytändning och ökad kvalitet i vården, det har vi sett på många ställen, säger han.

Lägenheterna på Humlegården är något större än på Sjögläntan och alla har egen uteplats eller balkong. Huset har två våningar och på varje våning finns stora gemensamhetsutrymmen och ett kök där mat ska lagas till de boende.

En av de intresserade besökarna var Mikko Soines, 91 år. Han har tidigare haft en lägenhet just i det ombyggda huset. Han låter sig imponeras av den renoverade lägenheten och är inte helt främmande för att söka sig hit om orken tryter.

- Jag bor ju i villa och trivs med det, men det är samtidigt lite jobbigt med ett hus. Det här ser ju väldigt fint ut, säger han.

Kommunchef Mats Öman är mycket nöjd med satsningen.

- Det känns välkomnande och modernt och det är väldigt bra att vi är rustade med boendeplatser för framtiden, så att ett ökat behov inte blir en stressfaktor, säger han.

Verksamhetschef Margareta Albért ser stora samordningsvinster i och med att två boenden nu ligger intill vandra.

- Jag tycker också att det är roligt att man renoverat och tagit tillvara byggnaden. Det här är en jättefin arbetsmiljö med bra redskap som taklyftar i varje lägenhet, säger hon.

Både Sjögläntan och Humlegården är byggda av Riksbyggen på uppdrag av kooperativa hyresrättsföreningen Trygga Hem i Storfors. Storfors kommun hyr de allmänna delarna av byggnaderna medan lägenheterna hyrs av varje person. Förutom hyran på 6500 kronor betalar de boende en avgift för mat och omsorg.

Maten kommer så småningom att lagas i köken på varje våning, precis som på Sjögläntan.

- Det har visat sig vara både uppskattat och väldigt bra för att stimulera de äldres aptit, säger biträdande enhetschef Jessika Andersson, som också kommer att ha sitt kontor på bottenvåningen i huset.

Planeringen för nya särskilda boenden började redan 2012 då Storfors kommun såg att framför allt boendet Smeden inte höll tillräckligt hög standard och prognoserna visade att kommunen skulle behöva ytterligare 20 platser när boendet Sjögläntan var färdigbyggt. Idag har Storfors kommun dock ingen lång kö till särskilt boende, något som delvis kan bero på det folkhälsoarbete som bedrivs just för gruppen seniorer i kommunen.

Till en början öppnas bara övervåningen medan den andra våningen står redo när behovet uppstår.

- Sjögläntan är ett av Värmlands bästa särskilda boenden. Med Humlegården har vi ytterligare en pusselbit för att forma regionens bästa omhändertagande av våra äldre, säger Hans Jildesten.

Ett collage som visar invigningen där man håller tal och minglar inne i bygganden.

Mikko Soines, 91 år i samspråk med enhetschef Anna Thyberg (längt upp). Kommunchef Mats Öhman och verksamhetschef Margareta Albért är mycket nöjda med satsningen (nedre bilden). Små bilder: Tore Johansson från Riksbyggen och kommunalråd Hans Jildesten invigningstalar och visar sedan byggnaden och det växthus som byggt utanför Sjögläntan.

Översiktsbild där man ser både Sjögläntan och Humlegården

Sjögläntan (th) och Humlegården (längst tv) ligger nära varandra med en sporthall emellan. Intill vattnet finns ett nybyggt växthus som kan nyttjas av båda boendena och en tillgänglig brygga kommer också att byggas.

Senast publicerad av Eva Wiklund