Logotype för Storfors kommun

Landshövdingen invigde Sjögläntan i Storfors

När landshövding Kenneth Johansson med eftertryck beskriver känslan vid invigningen av boendet Sjögläntan i Storfors talar han nog för många.

- Det här är en glädjens dag! Vad kan vara viktigare än att få skapa trygghet för de äldre som byggt upp välfärden i det här landet, säger han.

För ett och ett halvt år sedan var han på plats för att ta första spadtaget för Storfors nya särskilda boende. Idag får han följa med på rundvandring i det nästan färdiga huset. Eftersom slutbesiktningen inte är klar är det enbart personal och några inbjudna gäster som kan besöka en avdelning. Den stora visningen för allmänheten kommer att ske torsdag den 11 oktober klockan 14.00 och 18.00.

- Det är ett fantastiskt hus. Vi ser ju att antalet äldre ökar och det är viktigt att svara upp mot de behov som vi ser ska komma. Jag är helt övertygad om att enhetscheferna Anna Thyberg och Åsa Jonsson kommer att skapa något väldigt fint här tillsammans med sin personal, säger landshövdingen, som också poängterar att länsstyrelsen gav dispens gällande strandskyddet. Något som ger de äldre den fina närheten till Mögsjön ditt en asfalterad gångväg leder.

-Så småningom blir det en brygga där också, säger Anna Thyberg.

Kommunalråd Hans Jildesten berättar om konstverket som pryder husets entré. Den unga konstnären Emma Jansson vill med sitt verk ”Omhändertagande” ge signaler om inkludering, medskapande och tillit.

- Jag känner mig otroligt glad idag. Vi ska skapa regionens bästa och tryggaste boende och även regionens bästa arbetsplats med heltid åt alla och inga delade turer, säger Hans Jildesten.

Leif Linde, vd för Riksbyggen, berättar om företagets affärsidé att skapa attraktiva, hållbara boenden för alla kategorier av människor.

- Det här huset ser jag som ett mindre underverk, säger han.

Tore Johansson, konceptutvecklare för Riksbyggen, säger att bostadsbyggande kräver tålamod och uthållighet.

- 2011 pratade vi om detta för alla första gången och nu står det klart. Ett hus som passar väl in i vår vision, säger han.

Pensionärerna Haldo och Barbro Hagström finns på plats som representanter för PRO.

- Vi har längtat länge efter detta och det blev bättre än vi kunde ha trott, säger Haldo, som får medhåll av Barbro:

- Att få den här samordningen med alla platser på ett ställe måste vara det bästa både för boende och personal, säger hon.

Inne i ett tält på bakgården minglar undersköterskorna Sonya Skan, Åsa Skog, Karin Ståhl och Linda Björk. Mingelmat från Halla i Bjurbäcken finns på borden och Björn A-Ling underhåller tillsammans med Louise Sjöström och Martin Säfström. Undersköterskorna ser fram emot att få börja jobba i de nya lokalerna där de även ska laga mat till de boende.

- Det ska bli jättespännande och roligt att få jobba i så stora och luftiga utrymmen, säger Karin.

Och nog har både personal och boende något att se fram emot när flyttlassen går i mitten av oktober. Varje lägenhet är 32 kvadratmeter och badrummen är både generösa och anpassade för den med inskränkt rörlighet. Toalett, duschpall och tvättställ är höj- och sänkbara och runt hela rummet finns handtag.

- Meningen är ju att den äldre ska kunna använda toalett och dusch på egen hand så länge det går. Det ger mer integritet och många vill sköta sig mer självständigt, säger Anna Thyberg.

Undersköterskan Johanna Sandberg ler stort under hela rundturen.

- Åhh, det kommer att bli perfekt här! Och två ugnar finns det också som vi önskade. Allt känns mycket bättre än jag hade hoppats. Det ska bli så kul att få börja jobba här, säger hon.

Personalen och några inbjudna gäster bjöds på underhållning och lunch.

Enhetscheferna Åsa Jonsson och Anna Thyberg, som jobbar hårt med projektet Sjögläntan det senaste året, ser fram emot att få sätta igång arbetet i de nya lokalerna.

Personalen på rundtur i en av husets avdelningar.

Senast publicerad av Eva Wiklund