Logotype för Storfors kommun

Kyrkor samverkar i kvinnosatsning

I Storfors har de olika kyrkorna gått samman för att skapa en mötesplats för kvinnor från olika länder.

- Det känns väldigt meningsfullt att få vara med och lära ut svenska till de här härliga tjejerna, säger Gunnel Blomgren, kyrkoherde i Storfors församling.

Det är i Pingstkyrkan som kyrkorna håller öppet hus med fika, leksaker för barnen och enklare lektionsmaterial. Reihane kom från Afghanistan för sju månader sedan, och kan redan göra sig förstådd med några svenska ord. Och när de svenska tryter går hon över till engelska.

- Jag trivs i Storfors eftersom människorna här är så vänliga. Jag är väldigt glad att få träna svenska här, säger 24-åriga Reihane, som har jobbat som sömmerska i hemlandet, men som nu hoppas på en framtid som sjuksköterska.

- Jag vill väldigt gärna studera. Det är min dröm, säger hon.

Varannan tisdag förmiddag träffas ett varierande antal kvinnor i olika åldrar här och för att lättare lära känna varandra har alla präntat namnlappar och fäst på kläderna.

- Vi pratar om massor av olika saker. Om traditioner, om att gifta sig, och dessutom lär vi ut ord och meningar. De lär sig svenska väldigt snabbt, säger Kirsi Kotkamaa, som tog initiativ till träffarna.

- Vi fick frågan om vi ville starta något sådant här, men eftersom Pingstkyrkan har så få medlemmar kontaktade vi de andra kyrkorna också, säger hon.

Och visst andas det både gemyt och iver att lära kring fikaborden denna tisdag. Det bjuds på många skratt och när en av deltagarna för första gången klarar att skriva sitt eget namn är stoltheten mycket uppenbar.

 

PRENUMERERA PÅ NYHETER!

Vet du om att du enkelt kan prenumerara på nyheter från Storfors kommun? Scrolla ner under nyheterna på förstasidan och fyll i din e-postadress så får du ett meddelande när vi lägger ut nya nyheter. Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund