Logotype för Storfors kommun

En miljon kronor ger träning på arbetstid i vård och omsorg

När biträdande enhetschef Jessika Andersson såg att man kunde söka statliga medel från den så kallade återhämtningsbonusen efter pandemin, tvekade hon inte.

Ansökan resulterade i ett bidrag på drygt en miljon kronor, och nu får personal inom vård och omsorg möjlighet att träna på arbetstid under hösten.

- Målet är att inspirera och motivera till mer fysisk aktivitet och träning, säger Jessika.

Tillsammans med folkhälsosamordnare Kicki Karlsson kommer hon att arrangera fyra olika träningsaktiviteter på olika nivåer, varje vecka. Pengarna räcker också till att köpa in redskap och sådant som behövs för att skapa inspirerande träningspass.

En enkät har skickats ut till personalen för att kartlägga behov och intresse för att delta i projektet och gensvaret har varit klart positivt. Projektet innebär att alla som vill får en timmes träning inlagd i schemat varje vecka. Självklart kommer det att vara frivilligt att delta, och den som inte vill vara med får istället jobba som vanligt.

Kicki Karlsson berättar om de fyra olika passen:

- Vi kommer att erbjuda promenad eller löpning i grupp, styrketräning i kommunens gym, ett pulspass och en yogainspirerad rörlighetsträning, säger hon.

Alla deltar i sin valda aktivitet under åtta veckor, sedan är det tänkt att man ska kunna byta aktivitet. Om det finns platser över i grupperna får personalen också delta i flera pass på sin fritid om det finns intresse.

Även vikarier inom vård och omsorg kommer att få erbjudande om att delta i grupperna på sin fritid. Fast anställda och månadsvikarier får möjligheten till en timme i veckan inlagd på schemat.

- Det känns jättekul att vi kan dra igång detta projekt. Vi tror att den här gruppträningen kan bli en inspiration till att träna mer på sin fritid. Det är roligare att träna tillsammans med träningskompisar, säger Jessika, som ser fram emot höststarten.

- Det här är en yrkesgrupp som gör ett arbete som många gånger kan vara tungt för kroppen, och som behöver träning. Vid årsskiftet ska projektet utvärderas och vi hoppas då att det resulterar i att fler ser vinsten med att vara fysiskt aktiva, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund