Det finns stöd att få för den som stöttar eller vårdar en anhörig eller en vän.
I Storfors är det anhörigstödjare Ann Westerlund som hjälper till, stöttar och driver olika aktiviteter.
- Det här är ett arbete som ger mycket energi tillbaka, jag stortrivs med att möta alla dessa människor, säger hon.
Det är många människor som vårdar eller stöttar en anhörig, och det handlar inte enbart om makar som hjälper varandra. Det kan lika gärna vara föräldrar som stöttar ett barn eller barn som stöttar föräldrar.
- Det kan också vara en granne eller vän som ställer upp för någon, säger Ann.
Som anhörigstödjare finns hon som ett bollplank. Ibland kanske den som stöttar bara behöver prata av sig en stund och andra gånger kan det handla om rent praktiska saker.
- Jag kan ju hjälpa till att tolka olika beslut eller kontakta myndigheter. Det är väldigt olika vad den enskilde behöver hjälp med, säger hon.
I normala fall arrangerar hon anhörigträffar där anhörigvårdarna kan få träffa varandra och utbyta erfarenheter eller kanske lyssna till en föreläsare. Ibland har man också haft träffen i form av en promenad på elljusspåret.
- Det brukar bli en timmes promenad och det är lagom. En del kanske inte kan vara hemifrån längre, säger Ann.
Under pandemin har anhörigträffarna blivit inställda, men den som vill träffa Ann för ett enskilt samtal i Seniorernas Hus kan göra det.
- Vi har ju stora luftiga lokaler. Är man bara två personer så går det bra att hålla rejält avstånd, säger hon.
Vanligtvis gör Ann också hembesök, något som också pausats.
- En del har svårt att komma hemifrån och då kan det passa bra, sedan kan det vara bra för mig att få träffa både den som är sjuk och den som är anhörig, säger hon.
Under pandemin har verksamheten ställts om och Ann tillbringar många timmar i telefon.
- Det blir ju inte riktigt samma sak, men många uppskattar möjligheten att få prata fritt med någon utomstående. Ibland kan vi prata om det som är jobbigt, men ibland kan det också blir en paus från det jobbiga genom att prata om helt andra saker, säger hon.
Ann är också ansvarig för dagvård för personer med demensproblematik.
Den håller i vanliga fall till på Sjögläntan och en bra storlek på gruppen är fyra till sex personer.
- Vi träffas under en förmiddag vilket ger de anhöriga lite ledigt samtidigt som vi har det väldigt trevligt tillsammans, säger hon
Kontakt: Den som vill få kontakt med Ann Westerlund kan ringa på tisdagar och onsdagar mellan 08.00 och 15.00 samt på torsdagar mellan 08.30 och 16.00. Telefon: 0550-652 54.
Senast publicerad av Eva Wiklund