Logotype för Storfors kommun

Anhörigstöd bjuder in till träffar i nya lokaler

Ny lokal i Hälsans Hus för anhörigstödjare Cea Paakkonen ger nya möjligheter.
- Det känns jättebra. Vi har fått en utemiljö där jag kan arrangera grillträffar och inomhus har vi stora lokaler och pentry, säger Cea, som nu arrangerar en speciell träff för män som vårdar sina anhöriga - den 22 september kl 14-16.

Som anhörigstödjare träffar Cea personer som vårdar eller stöttar sina nära. Det kan handlar om en make eller en maka, men också om en granne som behöver stöttning. Det kan också vara ett vuxet barn som behöver stöd i vardagen eller någon som har psykiska funktionshinder.

- De flesta som jag har kontakt med idag är kvinnor som vårdar sina män i hemmet, men alla som stöttar någon som står dem nära är välkomna, säger Cea.
Hon tror att det finns ett stort mörkertal och att många fler än vi tror tar hand om andra i det tysta. Speciellt tror hon att det gäller män.

- Vi kvinnor har kanske lättare att söka oss till den här typen av stöd där vi tillsammans i grupp kan prata av oss, funderar hon.

För att även fånga upp männen kommer hon att bjuda in till en speciell grillträff med kubbspel för enbart män i höst.

- Jag skulle verkligen vilja träffa de män som tar hand om sina närstående. För mig skulle det vara ett sätt att få mer kunskap, säger hon.

Som anhörigstödjare erbjuder Cea enskilda samtal, men också gruppträffar. Hon kan även göra hembesök om det behövs. Många gånger handlar det också om att hjälpa en familj att komma vidare för att få hjälpmedel eller biståndsbedömd hjälp.

- De allra flesta vill klara sig själva hemma så länge som möjligt. Ibland behöver man komma över en tröskel för att ta emot hjälp utifrån, och där kan jag vara med och lotsa och visa vilka möjligheter som finns, säger hon. Exempelvis kan avlösarservice via kommunen bli aktuellt.

Cea hoppas nu på ännu fler besök i den nya lokalen i Hälsans Hus. Är dörren öppen så bjuder hon gärna på en kopp kaffe.

TIDER FÖR TRÄFFAR
Anhörigstödet bjuder in till anhörigträffar i Hälsans Hus, Hammargatan 3, ingång i korridoren mot Vårdcentralen. Träffen är för dig som stöttar /vårdar en närstående.
Välkommen att träffa kommunens anhörigkonsulent och personer i samma situation som du. Vi fikar tillsammans.
För alla: Tisdagarna 13/9 11/10 15/11 13/12 kl 14-16
Extrainsatt grillträff för män: Torsdag 22 september kl 14-16.
Anmälan samt information:
Celia.paakkonen@storfors.se, tel 0550 – 652 54.
OBS! Delta inte vid förkylningssytom. Vi håller också avstånd och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Senast publicerad av Eva Wiklund