Logotype för Storfors kommun

Värmlands största ö ligger i Storfors

Värmlands största ö har fina bostadsområden nära vattnet och ett utflyktsmål som är bedövade vackert; Bjurbäckens slussar.

Värmlands största ö har fina bostadsområden nära vattnet och ett utflyktsmål som är bedövade vackert; Bjurbäckens slussar.

Vart femte år publcerar Statistiska centralbyrån, SCB, statistik om Sveriges öar.

I undersökningen som publicerades strax före årsskiftet slås fast att Storfors norra tätort, Lungsund, Asphyttan och delar av södra Filipstad är en ö med 969 invånare.

I statistiken kallas den "Ö vid Storfors". Den är 5411 hektar stor och ligger storleksmässigt på 23:e plats i Sverige, ett par platser före Hammarö.

SCB har delvis använt nya definitioner och Lantmäteriets fastighetskarta i skala 1:10 000, som är den mest detaljerade rikstäckande kartan. I den nya statistiken definieras öar som landområden omgärdade av ytbildat vatten. Vattendrag smalare än sex meter, såsom mindre åar och bäckar, räknas inte med.

Den nya "Ön vid Storfors" omgärdas av Östersjön, Öjevettern, Storlungen och Daglösen; sjöar som förbinds med mindre älvar.

Sjöarna, åarna och kanalerna är en del av den sex mil långa Bergslagskanalen, som förbinder Karlskoga, Storfors och Filipstad. Sjösystemet är relativt känt för paddlare och båtfarare och ökar i popularitet för varje år.

På Storfors del av den nya ön är det generella strandskyddet satt till 100 meter, så det finns god chans för de nyblivna öborna att bo vackert intill vattnet. Ett sådant område är Strand, i norra delen av tätorten där den kommunala Stiftelsen Björkåsen under 2013 köpte 52 radhuslägenheter i sjönära läge för att renovera. Idag är det ett idylliskt bostadsområde strax intill skola och sporthall, ett stenkast från vattnet.

Storfors stora turistmål, Bjurbäckens slussar, ligger också på den nya ön. Hit hittar varje år långt över 10 000 besökare.

Här finns SCBs statistik om öarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund