Logotype för Storfors kommun

Värmländska Storfors – bra så in i Norden för tomten!

kommunchef med tomteluva och teckning över tänbara orter för tomten att bosätta sig.

Kommunchef Johan Rosqvist välkomnar både tomten och alla andra som vill bosätta sig i Storfors kommun.

Var skulle tomten bo för att kunna serva alla barn i Norden optimalt?

Det har forskningsinstitutet Nordregio räknat ut, och landat i Storfors.

Från Storfors skulle tomten ha i snitt 425 kilometer till varje barn mellan 0 och 14 år i hela Norden.

Resultatet förvånar inte kommunalråd Hans Jidesten.

- Vi vet ju redan att Storfors ligger väldigt centralt mellan Stockholm, Göteborg och Oslo, så vi förstår att detta skulle vara en perfekt bas för tomten som självklart är välkommen att bosätta sig oss, säger han.

En fördel är de många naturnära lägena, de rimliga bostadspriserna och de många sjöarna där tomtens släde med låg friktion snabbt kan få upp farten vintertid. Och behöver tomten en hjälpande hand i tomteverkstaden så finns ett föreningsliv med många ideellt engagerade ledare och aktiva som säkert kan rycka in. Kanske kan Idrottsalliansens sporthall, som just nu byggs, nyttjas som temporärt lager under julmånaden? Kommunen kommer också, till tomtens ära, att införa obligatorisk röd-vit huvudbonad för alla kommunanställda varje år i december. Detta för att tomten ska känna att han verkligen är på hemmaplan.

Kommunchef Johan Rosqvist vill också rikta sig till andra potentiella inflyttare som kanske inte upptäckt Storfors ännu. Där kan ju tomtens flytt bli en ögonöppnare.

- Självklart hoppas vi att ännu fler får upp ögonen för den fina kommun som Storfors är. Vi brukar prata om att litenheten är vår storhet och vi vet att både invånare och anställda i kommunen uppskattar den närhet, flexibilitet och gemenskap som en liten kommun kan ge, säger han.

Att Storfors dessutom kan erbjuda tomtens nissar en riktigt bra skola som under många år legat i topp i olika undersökningar och ett näringslivsklimat som är på stadig uppåtgång borde också vara lockande faktorer.

- Nyföretagande är populärt i Storfors. Tomten behöver kanske hjälp för etablera sig och då finns ju vårt aktiva Nyföretagarcentrum, säger Johan Rosqvist.

Thomas Jensen, chef för GIS-avdelningen på Nordregio, är den som ligger bakom statistiken över var tomten lämpligast skulle kunna slå ner bopålarna.

- Vi brukar göra en julkarta på något aktuellt tema och i år valde vi just detta med multilokalitet. Det är ju högst aktuellt att kunna jobba från olika ställen, och vi ser ju att många väljer att bosätta sig på ställen där de förut inte haft möjlighet att bo, säger han.

Uträkningen är gjort utifrån den statistik som finns över var tomtens ”kunder” bor.

- Vi kan ju säga att Storfors nu blir centrum för alla barn i Norden, skrattar han.

FAKTA: Nordregio är ett nordiskt forskningsinstitut som finansieras av Nordiska ministerrådet. Insitutet utvärderar de senaste utvecklingstrenderna för nordisk regional ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft och hållbar utveckling.

Länk till undersökningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Man vid en karta

Thomas Jensen, GIS-chef Nordregio, ligger bakom undersökningen

Senast publicerad av Eva Wiklund