Logotype för Storfors kommun

Tårtkalas och trädplantering när kommunhuset firade 30 år

När Storfors kommunhus firade 30 år blev det en varm kväll trots kylan utomhus.

Inger Berggrén, arkitekten som ritat det unika huset, fanns på plats för att berätta om kommunhusets tillkomst men också för att plantera ett äppelträd tillsammans med kommunalråd Eva-Lotta Härdig.

- Så roligt att få komma tillbaka och se det här unika huset i full funktion, sade hon.

Det var 30 år sedan Inger tillsammans med dåvarande kommunalrådet Stellan Lindskog och dåvarande landshövdingen Ingemar Eliasson invigde huset och planterade ett äppelträd, som dessvärre inte överlevde.

Nu finns ett nytt träd, av sorten Ingrid Marie, på plats för att förhoppningsvis ge frukt till den som vill plocka under många år framöver.

Inger berättade att huset utformades efter den tillgängliga tomten och därför fick en trekantig form.

- Dessutom ville jag rita något unikt, och det blev verkligen så, sade Inger, som under kvällen fick prata med många nöjda invånare och även många som arbetar och har arbetat i kommunhuset.

- Den här kvällen kommer jag att bära med mig. Jag är så glad att jag fick möjlighet att vara med, sade hon.

Förutom föreläsning och trädplantering bjöd kvällen på tipsrunda, nya kunskaper, mingel, tårtkalas och gemyt. Kommunchef Johan Rosqvist var nöjd med alla möten.

- Det var otroligt inspirerande att få höra så många historier. Huset är ju fantastiskt i sin design och utformning, men det är ju alla människor som har en relation till huset som ger det liv. Flera av dem har jag fått möta i kväll, sade han.

Under kvällstimmarna kunde besökarna träffa många av dem som jobbar i huset, och det blev positiva träffar både för besökare och tjänstemän.

- Det var verkligen jätteroligt att få berätta om kommunen och det vi jobbar med för dem som kom hit. Det kändes som att det fanns ett stort intresse, sade ekonomichef Annette Olsson.

Registrator Cecilia Collin lät besökarna lista vad som är det bästa med kommunen via mentimeter - och svaren blev ganska samstämmiga. Naturen, närheten, bra skolor och lokal kännedom toppade listan, men där fanns också många kommentarer kring sjösystemet, bra boende och trevligt folk.

Eva-Lotta Härdig, som tagit arkitekten och hennes make Per på en rundtur i huset är glad över besöket och samtalet. Inger noterade att de stora gröna växterna från invigningen fanns kvar och önskade ännu fler växter.

- Jag fick veta att kommunhuset är ett av Inger Berggréns allra roligaste och minnesvärda projekt. Det känns ju att huset är genomtänkt i detaljerna och väldigt annorlunda. Det är nog länets vackraste, och vi får ofta beröm för det, sade Eva-Lotta, som också uppskattade att få möta så många kommunala tjänstemän som faktiskt var med på den tiden som huset byggdes.

- Det gav en fin bild av hela historien, sade hon.

Ordmoln

Det bästa med Storfors enligt besökarna under kvällen.

Senast publicerad av Eva Wiklund