Logotype för Storfors kommun

Storfors unika kommunhus firar 30 år - tårtkalas den 8 november

Administratör Anne-Charlotte Buhre, IT-samordnare Anna Eriksson, ekonom Pajo Vujic samt kommunsekreterare Lennart Aronsson jobbar i Storfors kommunhus (tv). Arkitekt Inger Berggrén. Th: Äldre bilder med invigningstal av Ingemar Eliasson, bandklippning av Erik Olsson.

För 30 år sedan invigdes Storfors kommunhus.

Onsdag den 8 november blir det jubileumstårta, bildvisning, kvällsöppet i hela huset och besök av bland andra arkitekten bakom bygget.

- Jag ville rita ett unikt hus efter förutsättningarna på platsen. Det blev trekantigt och med ett stort ljusinsläpp som fogade samman delarna, berättar Inger Berggren.

Kommunstyrelsens dåvarande vice ordförande Dorothea Sohlberg, som senare blev kommunalråd, minns hela byggprocessen.

- Det började med att vi skulle handikappanpassa det gamla kommunhuset med en hiss på utsidan, men eftersom det var K-märkt så fick vi inte det. Då väcktes idén om ett nytt hus där vi kunde samla administrationen för alla verksamheter, berättar hon.

Dåvarande kommunalråd Stellan Lindskog kontaktade Inger Berggren som då var stadsarkitekt och planerna drog igång.

- Vi utgick ifrån området och jag är stolt över hur det blev. Som arkitekt vill man aldrig rita två likadana hus och det här blev verkligen speciellt, säger Inger Berggren, som berättar att det gröna vid fönstren ska symbolisera zinnersten som var ett vanligt byggmaterial i trakten förr i tiden.

Huset har ett stort centralt ljusinsläpp som ger känsla av luft och rymd när man går upp för trappan till övervåningen. Kontor finns på båda våningsplanen.

IT-samordnare Anna Eriksson är en av alla dem som dagligen jobbar i huset och som finns med under jubileumskvällen.

- Det är en väldigt trivsam arbetsplats. Många som kommer hit är imponerade och vi har även haft besökare som enbart kommit för att se huset, berättar hon.

Kommunchef Johan Rosqvist välkomnar allmänheten till öppet hus mellan 16.00 och 19.00. Många av dem som jobbar i huset kommer att finnas på plats för att svara på frågor och berätta om verksamheten.

- Det är ett fantastiskt fint hus med en öppen och ljus känsla, dessutom med den fina växtligheten inomhus. Vi hoppas att riktigt många vill komma och fira med oss, säger han.

Som en del i husets invigning den 29 september 1993 planterade arkitekten och dåvarande landshövdingen Ingemar Eliasson ett äppelträd på gräsmattan på husets baksida. Trädet finns inte längre kvar, men nu kommer att nytt träd att planteras av Inger Berggren och kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson.

Att kommunhuset också fick en fontän på framsidan kan kommuninvånarna tacka Erik Olsson för. Den unge pojken hade sett fontäner i andra städer som han tyckte var fina och skrev ett brev till kommunen om att det nya kommunhuset också borde ha en sådan. Så blev det och som tack för förslaget fick Erik även inviga den.

- Jag kommer ihåg att jag var så nervös för bandklippningen att jag hade tagit med en egen sax för vänsterhänta, berättar Erik, som under åren lopp får höra mycket om ”Eriks fontän”.

Program onsdag den 8 november:

16.00-19.00 Öppet hus med tårta, kaffe och enkel tävling.

17.30 Arkitekt Inger Berggren och kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson planterar ett äppelträd på baksidan av kommunhuset.

18.00 Storfors nya inflyttarwebb släpps och visas.
Bildvisning med äldre bilder från byggtiden och invigningen.
Arkitekt Inger Berggren berättar om processen med att rita kommunhuset och vad som hände under byggtiden.

Senast publicerad av Eva Wiklund