Logotype för Storfors kommun

Storfors ska bli ännu tryggare med medborgarlöfte

Kommunpolis Joakim Nyman (tv) har jobbat fram det medborgarlöfte som kommunalråd Hans Jildesten och lokalpolisområdeschef Lars Serenander undertecknade på onsdagen.

Kommunpolis Joakim Nyman (tv) har jobbat fram det medborgarlöfte som kommunalråd Hans Jildesten och lokalpolisområdeschef Lars Serenander undertecknade på onsdagen.

Storfors är, enligt polisen, en av de tryggaste kommunerna i Värmland.
Nu ska den upplevda tryggheten bli ännu större med ett medborgarlöfte.
Under onsdagen slogs det fast i samarbete med Storfors kommun.

Just nu tar polisen i Värmland fram medborgarlöften i samarbete med de värmländska kommunerna. För Storfors är löftet att kommunen och polisen gemensamt ska arbeta för att öka den upplevda tryggheten i kommunen. Det ska ske genom att:

* Polisen ökar sin synlighet i Storfors
* Polisen uppdaterar de befintliga grannsamverkansområdena och dessutom håller uppstartsmöten för grannsamverkan två gånger om året.

Medborgarlöften ska vara konkreta aktiviteter för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Under de senaste månaderna har polisen därför pratat med medborgare i Storfors för att ta reda på vad de anser är viktigt.

- Storfors är en trygg kommun. Antalet anmälda brott är lågt och när vi pratar med människor i Storfors så upplever de allra flesta också att det är en lugn kommun att bo i, säger kommunpolis Joakim Nyman.

Problemet i Storfors, liksom i andra östvärmländska kommuner, har varit ett ökat antal inbrott i villor och fritidshus. Polisen ser dock att grannsamverkan dämpar utvecklingen.

- Vi får snabbt information om det flyttar kriminella till Storfors, vi får reda på var de rör sig och var de parkerar sina bilar. Det blir naturligtvis obekvämt och jobbigt för ligorna, och betyder att de brukar flytta ganska snart, säger Joakim Nyman, som poängterar att merparten av alla inbrott begås av proffsligor.

I Storfors anmäldes förra året 115 fall av stöld, varav 25 var inbrott.

- Målet är att minska inbrotten ytterligare. Det är alltid en kränkande och jobbigt upplevelse att någon tar sig in i ens hus, säger Joakim Nyman.

När det gäller övriga brott ligger Storfors bättre till än grannkommunerna. Förra året skedde tre våldsbrott i offentlig miljö och fem våldsbrott i nära relationer i Storfors. Sammanlagt anmäldes 446 brott om man inkluderar alla typer av brott, även brott som trafikbrott, olaga hot samt inbrott/stöld. Jämfört med grannkommunerna är det klart lägre - även om man slår ut det per invånare.

Under onsdagen undertecknade kommunalråd Hans Jildesten och lokalpolisområdeschef Lars Serenander det medborgarlöfte som ska gälla för 2016 i Storfors.

- Vi har ett bra samarbete med polisen, och nu utvecklar vi det ytterligare. Jag ser det som väldigt positivt att polisen nu kommer att bli ännu mer synlig för att skapa en ännu tryggare kommun, säger kommunalråd Hans Jildesten.

2017 ska löftet utvärderas innan man skriver ett nytt löfte.

Senast publicerad av Eva Wiklund