Logotype för Storfors kommun

Storfors först i landet – bidrar till att utrota livmoderhalscancer

Kvinna

Projektledare Ulrika Nilsson Lidström gratulerar Storfors till det fina resultatet.

I Storfors har Region Värmland vaccinerat 70 procent av alla kvinnor födda 1994–1999 mot HPV. Därmed är Storfors först ut av alla 290 kommuner att nå det nationella målet som ska bidra till en framtid utan livmoderhalscancer.

– Det är en historisk dag, säger sjuksköterskan Ulrika Nilsson Lidström, som projektleder utrotningsprojektet i Region Värmland.

Det är tack vare en nationell studie som alla regioner kan erbjuda kvinnor födda 1994–1999 gratis vaccin mot HPV fram till årsskiftet. Professor Joakim Dillner, som leder studien vid Karolinska Institutet, gläds över siffrorna i Storfors.

– Med så hög andel vaccinerade kommer nysmitta med HPV att upphöra. Efter det blir det en enkel sak att erbjuda alla effektiv HPV-screening och sen ska ingen behöva få den här cancerformen, säger han.

Sedan tidigare har Region Värmland erbjudit HPV-vaccination i samband med barnmorskebesök, men nu har även vaccinationsmottagningarna kopplats in för att öka takten. Kvinnorna kan själva boka en tid som passar dem på sin närmaste vaccinationsmottagning.

– Att Storfors ligger så långt fram beror till stor del på engagerad personal. I Storfors har barnmorskan Linda Martinsson jobbat framgångsrikt med att erbjuda vaccination i samband med gynprov. Jag tror att det handlar mycket om att kvinnorna känner sig trygga och har förtroende för sin barnmorska, säger Ulrika Nilsson Lidström.

För att nå kvinnorna skickas sms ut med länk till 1177.se och tidsbokningen. Succesivt under året kommer alla födda mellan 1994 och 1999 ha fått erbjudandet. De som kallas till gynekologiskt cellprov under 2024 kommer få erbjudande om vaccination i samband med besöket.

HPV, humant papillomvirus, är ett vanligt virus som smittar via sexuell kontakt. De allra flesta får det utan att veta om det. För det mesta läker infektionen ut av sig själv, men kan orsaka cellförändringar och i värsta fall livmoderhalscancer.

Det unika med denna cancer är att den orsakas av ett virus, som det går att vaccinera sig mot.

I dag vaccineras alla barn mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet. Kvinnor födda 1994–1999 har inte vaccinerats i samma utsträckning, men är tillräckligt unga för att vaccinet ska vara effektivt. Om 70 procent av de unga kvinnorna tar sprutan är det möjligt att utrota livmoderhalscancer.

Läs mer om HPV på 1177.se:

1177.se/varmland/hpv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se/varmland/hpv-vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund