Logotype för Storfors kommun

Storfors brandhistoriska muséum återinvigs lördag 21 oktober

bild på brandmuseum och två män.

Bildtext: Anders Nilsson, ordförande i Värmlands brandhistoriska klubb och Jukka Mäenpää, teknisk chef i Storfors kommun, bjuder in till återinvigning av Spruthuset 21 oktober. Det blir bland annat loppis på ”brandprylar”

Storfors Spruthus som byggdes 1897 har under våren och sommaren fått tornet och taket renoverat för drygt en miljon kronor.

Nu återinvigs byggnaden med bland annat loppis på äldre ”brandprylar”, ringning i klockan och öppet brandhistoriskt museum för barn och vuxna lördag den 21 oktober.

- Det känns fantastiskt roligt att kommunen satsar på den här byggnaden. Nu ser vi fram emot att utveckla verksamheten och att satsa på regelbundet öppethållande på sommarhalvåret, säger Anders Nilsson, ordförande i Värmlands brandhistoriska klubb.

Det är med hjälp av ett bidrag på cirka 860 000 från länsstyrelsen som renoveringen har genomförts, och den har skett med kulturhistorisk hänsyn. Under arkitekturåret 2001 valdes Spruthuset till kommunens ”bästa hus genom tiderna”, nu återinvigs brandmuséet som varit stängt under renoveringen.

Värmlands brandhistoriska museum har funnit i 25 år och klubben har samlat information, fordon och brandredskap från hela Värmland. Det smått unika med muséet är att alla föremål får röras och barnen får gärna klättra in i brandbilar eller prova utrustning.

Under återinvigningen kommer klubben att arrangera loppis för att sälja ut en del äldre material som brandhjälmar, bensindunkar, sågar, timmersvansar, fogsvansar, hackor, spadar, märken, telefoner, bilder, tavlor och siffor gjutna i aluminium.

På plats finns även Räddningstjänsten med nyare fordon som gärna får provsittas.

Tid & plats: Spruthuset i Storfors, lördag 21 oktober klockan 10-14. Öppet med fri entré.

Hemsida: www.brandhistoriska.org Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund