Logotype för Storfors kommun

Statministern: ”Storfors är en liten men naggande vass kommun”

Fullsatt i biosalongen i Storfros när Stefan Löfven kom på besök.

Fullsatt i biosalongen i Storfros när Stefan Löfven kom på besök.

- Storfors är en liten men naggande vass kommun, som drabbats av nedläggningar men som ändå verkar ha klarat av att skapa bra förutsättningar, Storfors har ju också en riktigt bra skola, säger statsminister Stefan Löfven.

Statministern besökte Storfors under onsdagen för middag med partivänner i Storfors Kulturhus och ett offentligt möte i biosalongen.

Kommunalråd Hans Jildesten ser mycket positivt på besöket i Storfors.

- Det är viktigt att han är ute bland folk och lyssnar på vilka möjligheter och bekymmer det finns ute i landet. Det känns väldigt bra att vi får visa på både våra problem och det som är bra lokalt, säger Hans Jildesten, som passade på att berätta om Storfors långa strandlinje på drygt 500 kilometer, men också om problemen med länsstyrelsen.

- Trots att vi har goda förutsättningar för sjönära boende sätter länsstyrelsen käppar i hjulet. Det kändes viktigt att vi fick fram det. Vi diskuterade också utvecklingen på industriområdet, säger han.

Först i kön för att komma in i biosalongen stod Storfors förra kommunalråd Dorothea Sohlberg tillsammans med Lotten och Inga Grundel.

- Jag minns när Palme var här, nu ska det bli roligt att lyssna på Löfven. Det är stort och viktigt att han kommer hit och sätter Storfors på kartan, vi har mycket som är bra här att berätta om, säger hon.

Stefan Löfven pratar i närmare 45 minuter inför en uppmärksam tystnad som bara bryts av applåder då och då. Bland annat när han pratar om att byggandet ska öka, att gatorna ska rensas från vapen och brott ska straffas hårdare och att vi i Sverige måste bli bättre på integration.
- Asylrätten ska värnas, men vi klarar inte av att hjälpa alla utan att samarbeta i hela EU. Får den asylsökande ett nej så ska han eller hon åka hem, blir det ja så ska vi snabbt och effektivt hjälpa personen in i samhället, säger han.

Han pratar också om hur regeringen vill satsa på landsbygden. Skogsnäringen ska utvecklas med ett högre uttag av skog, den inhemska matproduktionen måste öka och myndigheter ska flyttas ut. På frågan om myndighetsjobb skulle kunna flyttas till en så liten ort som Storfors blir dock svaret svävande.

- Myndigheten måste passa in på platsen och det handlar också om att säkra kompetens, säger han.

Vad ser han då som viktiga ingredienser för att en liten ort ska kunna växa och blomstra?

- Infrastrukturen med bredband och kommunikationer är jätteviktigt liksom näringslivsutveckling. I Storfors har ni också närheten mellan människor som är ett stor plus. Man känner varandra och kan hjälpas åt. Det skapar en trygghet, säger statsministern,

Arne Rajala frågar hur det kan skapas fler jobb i Storfors. Statministern pekar på att KomVux-utbildning är en viktig väg för att ge alla chans till jobb, och att man nu gjort den mer tillgänglig.

- Förr eller senare måste man alltid ställa om, eftersom samhället förändras. Då är utbildning grunden. Företagen säger att det finns 100 000 jobb som inte tillsätts eftersom man inte hittar rätt arbetskraft. Det är hela två procent på arbetslösheten, säger han.

- Den andra viktiga delen är riskkapital – där ökar vi nu så att det ska finnas mer statlig riskkapital för den som vill starta företag eller utveckla sin verksamhet, säger han.

Camilla Eriksson undrar vad han tänker göra för pensionärerna, och Löfven får applåder för svaret att man minskar klyftorna mellan skatt för pension och skatt för arbete.

- Pension är bara en uppskjuten lön och ska därför beskattas som lön, säger han.

Kommunalråd Hans JIldesten tackar stasministern med ett stort fång rosor och efter mötet ringlar kön lång för att få ta selfies tillsammans med Stefan Löfven.

- Det är spännande och väldigt roligt att få träffa statsministern, säger Bassan Albil, som fotograferar sig tillsammans med barnen Khaled, Amir och Muha.

Senast publicerad av Eva Wiklund