Logotype för Storfors kommun

Startskott för frivillig resursgrupp i Storfors

Två män med foldrar i händerna

Kent Simonsson Civilförsvarsförbundet och Michael Björklund, säkerhetssamordnare Storfors kommun bjuder in till uppstartsträff.

På torsdagskvällen den 11 maj går startskottet för bygget av en frivillig resursgrupp, FRG, i Storfors.

- En sådan grupp är en oroligt viktig resurs i kommunen, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Tillsammans med Kent Simonsson från Civilförsvarsförbundet erbjuder han nu en introduktion till hur en sådan grupp fungerar. Träffen hålls i Storfors Kulturhus och de båda arrangörerna hoppas på stort intresse från allmänheten.

- Samtidigt som man gör en samhällsinsats när krisen är ett faktum så är det utvecklande för den enskilde att vara med. Civilförsvarsförbundet erbjuder rad olika utbildningar som är finansierade av staten. Vi övar också ibland tillsammans med räddningstjänsten, säger Kent.

Alla deltagare i gruppen får en grundutbildning som sedan kan byggas på med utbildningar i kriskommunikation, stabskunskap och ledarskap. Som deltagare i en frivillig resursgrupp kan man få hjälpa till med en rad olika insatser, både i den egna kommunen och på andra ställen.

- Vi deltog exempelvis vid branden i Västmanland när det behövdes extra mycket folk, berättar Kent.

Som deltagare kan man få bidra med evakuering, informationsspridning, stabsadministration eller praktiska insatser som utdelning av vatten eller första hjälpen.

Kommunens länk till Frivilliga resursgruppen är säkerhetssamordnare Michael Björklund.

- Vi vill bygga en stabil grupp i Storfors nu och på sikt tänker jag att man skulle kunna utveckla ett samarbete över ett större område, exempelvis Östra Värmland, där vi utbildar oss och övar tillsammans, säger han.

Tid & plats för informationsmötet:
Storfors Kulturhus, centrumplan 1
Torsdag 11 maj kockan 18.00
Information: Kent Simonsson 073-876 43 53

Senast publicerad av Eva Wiklund