Logotype för Storfors kommun

OSTPs personal ökade produktivteten med 100 procent

Platschef Olof Nilsson och personalchef Carina Fridell öser beröm över OSTPs personal som är otroligt kompetent och driftig. "Personalen har ökat produktiviteten med 100 procent det senaste året", säger Olof Nilsson.

Platschef Olof Nilsson och personalchef Carina Fridell öser beröm över OSTPs personal som är otroligt kompetent och driftig. "Personalen har ökat produktiviteten med 100 procent det senaste året", säger Olof Nilsson.

- Vi har en otroligt kompetent personal som har rätt inställning, motivation, driv och kunskap. De har ökat produktiviteten med 100 procent det senaste året, men marknadsläget tvingade ändå fram beslutet om nedläggning.

Det säger Olof  Nilsson, platschef på OSTP i Storfors.

Under hösten har OSTP försökt att sälja fabriken – dock utan framgång.

- Vi har haft ett antal kandidater, men det har fallit på svårigheterna inom oljeindustrin där priserna halverats på ett halvår. På många olika ställen har man skjutit investeringar på framtiden, säger Olof  Nilsson.

OSTP Storfors tillverkar tjockväggiga rör i olika specialstål för olje- och gasindustrin, men även till avsaltningsanläggningar där man tillverkar färskvatten i framför allt Saudiarabien och Asien. Man tillverkar även grova tunnväggiga rör för bland annat papper och massaindustri samt kemiindustri.

När det gäller de tjockväggiga rören har man varit ensamma på marknaden i Norden, men det finns fyra-fem stora konkurrenter i Europa.

- Vi i Storfors är nischade på tjocka rör i specialstål, men för att kunna tillverka alla dimensioner och dubbellängder på tolv meter, krävs det stora investeringar som några av våra konkurrenter har gjort, säger Olof Nilsson.

Under de senaste åren har OSTP i Storfors jobbat med ett 20-tal olika projekt för avsaltningsanläggningar, en marknad som ökat i betydelse.

- Vi vet att den marknaden kommer att växa även fortsatt, men det sker tyvärr inte i den omfattning som vi behöver, säger Olof Nilsson.

60 procent av OSTPs tillverkning ligger idag inom olje- och gasindustrin. En nisch som man nu helt släpper.

- Vi lägger ner tillverkningen av tjockväggiga rör för olja och gas samt avsaltningsanläggningar. Däremot flyttar vi tillverkningen av stora tunnväggiga rör till Jakobstad i Finland, säger han.

Under första kvartalet 2015 kommer produktionen i Storfors att fortsätta ungefär som vanligt för att göra klart de produkter som kunderna har beställt. Därefter väntar återställning av lokalerna på  21 500 kvadratmeter. OSTP äger tre byggnader med fabrikslokaler och kontor. Både maskiner och lokaler kommer att läggas ut till försäljning.

- Lokalerna skulle kunna passa vilken verkstadsindustri som helst. Här finns stora ytor, traverser, kraftig elförsörjning och trycklyft med mera säger Olof Nilsson.

Han beräknar att personalen kommer att vara sysselsatt fram till sommaren. Av OSTPs 78 anställda bor ungefär tre fjärdedelar i Storfors. Alla anställda har förtur till jobb i systerfabrikerna och man behöver bland annat ett antal svetsare i Ö-vik. Ett antal personer kommer också att få dra igång den produktionslinje som ska till Finland.

- Vi har en relativt ung arbetsstyrka som verkligen lagt ner sin själ i arbetet. Vi har jobbat väldigt hårt med Lean Produktion och jag kan säga att alla som finns kvar efter tidigare nedskärningar har väldigt hög kompetens, säger personalchef Carina Fridell.

Som mest har OSTP, eller Outokumpo som företaget tidigare hette, haft 120 anställda.

- Det här är fruktansvärt tråkigt för oss alla, men jag är övertygad om att personalen från Storfors kommer att vara eftertraktad hos andra företag på grund av den höga kompetens och det driv de har visat, säger Olof Nilsson.

Storfors kommun tog redan under tisdagen kontakt med olika aktörer för att se hur både enskilda och bygden kan stöttas.

- Vi kommer att ha en träff med både Region Värmland och Länsstyrelsen i närtid, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Senast publicerad av Eva Wiklund