Logotype för Storfors kommun

Miljonbidrag till studie om äldres boende i Storfors

Oppositionsråd Ingemar Olsson, verksamhetsutvecklare Ann-Louise Izindre och kommunalråd Eva-Lotta Härdig är glada över möjligheten att delta i forskningsstudien. I bakgrunden lummiga bostadsområden kring parken Ravinen i centrala Storfors. Här finns populära boenden med egen täppa.

Vad anser äldre är ett attraktivt boende utanför större städer? Hur kan kommuner och civilsamhälle stärka sociala nätverk och skapa socialt hållbara boendemiljöer? Och hur påverkas rörligheten bland äldre av ändrad fastighetsbeskattning?

Det ska två forskare från Uppsala Universitet, Institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, undersöka tillsammans med Storfors kommun och Stiftelsen Björkåsen i ett treårigt projekt. Detta möjliggörs tack vare 4,7 miljoner kronor i bidrag från det statliga forskningsrådet Formas.

Samtidigt med forskningen kring social hållbart boende och flyttningar utanför större städer vill man se hur flyttkedjor kan skapa möjligheter till inflyttning av yngre familjer på landsbygden.

- Vi är väldigt glada över den här möjligheten som vi får i samverkan med Uppsala Universitet. Det här är ju en fråga som många små kommuner vill jobba med och nu kommer vi att få bra redskap för det, säger kommunalråd Eva-Lotta Härdig Eriksson.

I ett första steg kommer forskarna att undersöka äldres flyttmönster i olika delar av Sverige via mikrodata i en befintlig databas. Man kommer att titta på hur ofta de flyttar, om de byter kommun och om de betyder boendeform. Via forskningen kommer man att se om det finns geografisk skillnader i flyttmönstren och om kommunala och regionala olikheter påverkar benägenheten att flytta.

I steg 2 kommer man först att göra en kvalitativ undersökning av attraktivitet i boendet bland äldre i Storfors. Därefter kommer ytterligare ett antal små kommuner att bjudas in för att delta i undersökningen. Genom att intervjua fokusgrupper och enskilda äldre vill man diskutera ämnen som känslan av tillhörighet, social utsatthet, attraktivitet i boendet och vardagsmobilitet. Forskningen vill ge svar på hur socialt hållbara boendemiljöer kan se ut i mindre kommuner.’

- Vi ser fram emot att få underlag för att se hur ett befintligt bostadsbestånd kan användas för att skapa bostäder med god boendemiljö, säger verksamhetsutvecklare Ann-Louise Izindre.

Genom att ta reda på hur äldre skulle vilja bo för att öka den sociala gemenskapen och det goda vardagslivet kan små kommuner få viktiga insikter som kan gynna inflyttningsarbetet. Projektet kan på sikt skapa bättre möjligheter för äldre att flytta från småhus till flerfamiljshus med bibehållen eller stärkt social hållbarhet. Samtligt skulle andelen vakanta småhus öka och på så sätt ge möjlighet flyttkedjor där yngre familjer får möjlighet att köpa sina drömhus på landsbygden.

- Det här är ett intressant projekt utifrån befolkningsdemografin som visar att andelen äldre ökar. Som kommun kan vi få hjälp att hitta boendelösningar som attraherar äldre, säger oppositionsråd Ingemar Olsson.

Projektet startar hösten 2023. Under 2026 ska resultatet av projektet ”Äldres boende och flyttningar i mindre orter och på landsbygden i Sverige – socialt hållbara boendeformer, flyttkedjor och bostadsförsörjning i små kommuner” redovisas.

Dessutom ska resultatet spridas till andra mindre kommuner som kan dra nytta av det genom kommunnätverket Småkom.

Projektledare är forskaren Andreas Alm Fjellborg, Institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, Uppsala Universitet.
Lokal kontaktperson i Storfors är verksamhetsutvecklare Ann-Louise Izindre.

Senast publicerad av Eva Wiklund