När Ulf Fredriksson från Civilförsvarsförbundet kom till Storfors för att tipsa om krisberedskap slöt 20-talet intresserade upp på eftermiddagen. Ytterligare en grupp kunde lyssna på kvällsföreläsning.
- Det känns bra att uppdatera sin kunskaper med tanke på vad mycket som händer både med terror, klimat och andra hot, säger Ann-Sofie Enqvist.
Hon har sällskap av andra som också funderar över hur de på bästa sätt kan förbereda sig om krisen skulle komma på ett eller annat sätt.
- Det viktiga är ju att ta ett eget ansvar, man kan inte förlita sig på att samhället ska kunna ge all service i ett kritiskt läge, säger Ulf Fredriksson, som pratar om mat, vatten, värme, sömn och kommunikation som viktiga byggstenar.
- Man behöver tre lite vatten per dygn för att må bra, säger han, och tipsar om att förvara fryst vatten i flaskor i frysen om man har plats. Man kan även lagra rent vatten i dunkar upp till ett halvår.
- Men luktar det unket så tycker jag att man ska koka det innan man dricker, säger han.
Ann-Sofie Enqvist, som bor på landet i Bjurbäcken, känner sig ganska väl förberedd.
- Vi har vedspis, elverk, egen brunn, höns och ankor och dessutom odlingar, säger hon.
Gunnar Johansson, som bor i tätorten, har inte samma möjligheter.
- Jag tror att man måste förbereda sig. Det som var osannolikt för 10-15 år sedan, har blivit mer sannolikt, säger han, och menar att gasolkök, sovsäck, vatten och torrskaffning är saker han ska se till att ha hemma.
En av de saker som Ulf Fredriksson trycker extra på är kommunikation. Om en större ”extraordinär händelse” skulle inträffa är det viktigt att kunna få tag på information. Man måste dessutom kunna vara säker på att informationen är rätt.
- Radio bör man ha och batterier kan förvaras i kyl eller frys. Tänk på att låta dem bli varma innan de används bara, annars tar de slut snabbt, säger Ulf, som också tipsar om vevradio eller att använda sin bilradio.
Stormkök eller gasolkök fungerar utmärkt för att laga mat, och ger också lite överskottsvärme.
- Men ställ inte köket under fläkten. Lågorna kan fåt fettet som alltid samlas i fläkten att fatta eld, varnar han, och påpekar också att man självklart kan använda sin husvagn eller husbil om det finns en sådan.
- I sommarstugan brukar man också vara mer förberedd för att klara sig utan elektricitet, säger han.
För värmen gäller att täcka fönster med filtar och kanske bygga en koja under ett bord för att hålla värmen. Kakelugn, braskamin eller en gasolkamin är bra värmekällor, men även levande ljus kan bidra.
- Om du har levande ljus i badrummet – använd inte hårspray. Det kan bli som en brandfackla, säger han.
Toaletten kan förvandlas till torrtoalett med hjälp av en påse, och han varnar för att använda vatten och spola från sin lägenhet.
- Man har testat detta när avloppspumparna stannat och det visar sig att avloppet kommer upp i lägre belägna lägenheter till slut.
Publiken ställer många frågor som besvaras av Ulf Fredriksson och Storfros säkerhetssamordnare Michael Björklund. Det är tydligt att det finns ett intresse för att ta reda på hur man klarar sig själv om krisen skulle komma.
- Man tänker mer och mer på att saker kan hända nu när det är oroligt i världen, så det här känns bra, säger Gunnar Johansson.
På kommunens hemsida finns filmer och tips på hur man förbereder sig.
Senast publicerad av Eva Wiklund