Logotype för Storfors kommun

Landshövdingen grävde för Storfors nya äldreboende

- Det är så himla roligt att få åka hit och få vara med om något utöver det vanliga! Storfors satsar och utvecklar på ett positivt sätt och visar att de mindre orterna lever!

Det säger landshövding Kenneth Johansson innan han är med och tar det allra första spadtaget för Storfors nya särskilda boende som ska stå klart hösten 2018.

Storfors kommunalråd, Hans Jildesten, som hjälper landshövdingen och Fredrik Berglöf från Riksbyggen att ta det symboliska spadtaget, berättar att resan varit lång och spännande. De första kontakterna togs redan 2010.

- När tanken på att bygga Sveriges bästa äldreboende dök upp hittade vi så småningom Riksbyggen som blev vårt partner. Vi bygger vi det bästa boendet och den bästa arbetsplatsen med Sveriges bästa läge, säger han och visar på utsikten över Mögsjön som glittrar en bit bort.

Fredrik Berglöf, som är marknadsområdeschef för Riksbyggen, säger att han tror på ett levande Värmland.

- Det är med en skön känsla i magen vi står här idag och vi känner oss stolta över att ha skapat förutsättningar för det här boendet tillsammans med Storfors kommun säger han.

Tore Johansson, affärsutvecklare från Riksbyggen, berättar att man startat 28 kooperativa hyresgästföreningar för äldreboenden i Sverige.

- Vi skapar en väldigt viktig samhällsnytta och det här boendet kommer att vara till nytta för många, många Storforsare under en lång tid, säger han.

Projektledare Joakim Jacobsson säger att processen i storfors varit smidig och skett i en positiv anda. Att det nya äldreboendet får ett läge intill skola, sporthall och Mögsjön ser han som ett stort plus.

- Det är trevligt att huset inte byggs isolerat utan där barn och unga rör sig. Sen är det sällan vi får jobba med vatten som en faktor. Vi fick visserligen vänta på detaljplanearbetet, men det gick ju ändå relativt snabbt, säger han.

När spadtagen är avklarade blir det en promenad upp på jordkullen där man får en tydlig föraning om den fantastiska utsikten från det blivande boendet, innan dagen avslutas med lunch och underhållning av lokala musikerna Anna Engh och Philip Albinsson.

Hans Jildesten är stolt och glad över att arbetet nu går in i en aktiv fas. Han betonar att Storfors är en liten kommun som tänker stort.

- Vi kommer att fortsätta vara visionärer, säger han, och får samtidigt beröm av landshövdingen.

- Jag förstår att man Stortrivs i Storfors och jag gratulerar kommande hyresgäster till ett modernt boende. All heder till Storfors som vågar satsa och därmed också kommer att vinna. Jag vet ju att det också är mycket annat positivt på gång i Storfors, exempelvis LIS-områdena, säger Kenneth Johansson.

Hösten 2018 räknar man med att inviga huset och det kommer då att ha plats för 40 boende på fyra olika avdelningar i två plan. Utvecklingsstrateg Kenneth Sandén, som jobbat med projektet för kommunens räkning under en längre tid, ser fram emot fortsättningen.

- Det är en spännande resa som vi börjat. Parallellt med att huset byggs kommer grupper från verksamheten nu att utforma den inre miljön, säger han.

Landshövding Kenneth Johansson, kommunalråd Hans Jidesten och affärsutvecklare Tore Johansson från Riksbyggen tar en promenad för att få uppleva utsikten från det nya boendet.

Några besökare hade samlats för att lyssna till landshövdingen och de andra talarna.

Kenneth Johansson och Hans Jildesten på väg till "grävningen"

Landshöving Kenneth Johansson säger att han förstår att man stortrivs i Storfors.

Landshövding Kenneth Johansson och kommunalråd Hans Jildesten får skjuts med Riksbyggens bil och Postiljohan.

Kenneth Sandén utvecklingsstrateg, Hans Jildesten kommunaråd, Tore Johansson Affärsutvecklare, Joakin Jacobsson Projektledare

Frida Larsson från Götenehus, kommunalråd Hans Jidesten och Joakim Jacobsson, Projektledare ffrån Riksbyggen, skottar för nya bygget.

Lokala musikerna Anna Engh och Philip Albinsson underhöll gästerna innan lunchen.

Senast publicerad av Eva Wiklund