Logotype för Storfors kommun

Individ och familjeomsorgen måste ställa om

Kvinna vid konferensbord

Verksamhetschef Agneta Hugander presenterade en genomlysning av IFOs verksamhet för kommunstyrelsen under tisdagen.

Enligt prislappsmodellen, som Storfors kommun använder för budget 2024, kostar verksamheten vid individ- och familjeomsorgen, IFO, 7,5 miljoner kronor mer än den gör i andra liknande och jämförbara kommuner.

Under tisdagens extra kommunstyrelsemöte fick kommunchefen i uppdrag att genomföra nödvändiga förändringar för att uppnå en budget i balans - i samverkan med personalen. Kommunstyrelsen ska löpande uppdateras.

Kommunen har gjort en genomlysning av hela IFOs verksamhet. Analysen visar att Storfors inte har särskilt höga kostnader för institutionsplaceringar, familjehem eller ekonomiskt bistånd. Personalkostnader utgör den största delen i IFOs budget och måste därför ses över.

Storfors kommun organiserar verksamheten i två enheter med en enhetschef för varje, något som inte är särskilt vanligt i små kommuner. En enhet handlägger ärenden som rör barn- och unga och en tar hand om ärenden som rör vuxna.

Under 2023 hade IFO-verksamheten en budget på drygt 23 miljoner kronor. Enligt prislappsmodellen borde budgeten för 2024 ligga på cirka 15,5 miljoner kronor, vilket innebär en minskning med 7,5 miljoner.

- Vi har stadigt ökat kostnaderna för IFO sedan 2017, efter en tillsyn av IVO. Idag har vi en mycket bra verksamhet där rutiner och arbetsmetoder finns på plats, säger verksamhetschef Agneta Hugander.

Hon menar att organisationen måste anpassas till de ekonomiska ramarna, men att det samtidigt är av största vikt att skapa förutsättningar för medarbetarna att klara av sitt uppdrag.

- Verksamheten måste utgå från gällande lagkrav. Det är nödvändigt att skapa flexibilitet i organisationen vilket är möjligt endast om enheterna slåss ihop, säger hon.

Agneta Hugander framhåller också att Storfors kommun genomfört många vårdnadsöverflyttningar, det vill säga att familjehemmen får vårdnaden om de familjehemsplacerade barnen.

- Idag är drygt två tredjedelar av barnen vårdnadsöverflyttade. Detta är väldigt bra och möter upp den skärpta lagen. Förändringen innebär även att handläggningsarbetet minskar, säger hon.

Verksamhetschefen belyser olika förändringsmöjligheter under genomgången för kommunstyrelsen. Samtidigt menar hon att det krävs ett större arbete och en helhetssyn för att nå målet. Storfors kommun bör kunna samarbeta mer med grannkommunerna, skola, näringsliv och frivilliga organisationer samtidigt som man måste fortsätta det goda arbetet för att bibehålla de låga placeringskostnaderna.

- Mina förslag täcker inte hela behovet utan vi måste jobba tätt tillsammans med personalen för att hitta de 7,5 miljonerna och väva in det i helheten, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund