2012 korades Hotel Storfors till nummer ett i Sverige – före Ishotellet - av betygssajten Zoover.
Nu vill de utnämna sig själva till Sveriges bästa asylboende.
- Det är vår ambition, helt klart , skrattar Femke van Ratingen, som tillsammans med systern Mijke precis slagit upp portarna för 36 asylsökande.
För knappt en vecka sedan anlände de asylsökande med buss till Storfors. De allra flesta är barnfamiljer från Syrien, men det finns också fyra ensamstående män i gruppen. Bland de asylsökande finns det frisörer, bagare, rörläggare, skräddare och en IT-ingenjör. Sammanlagt är man tio anställda på asylboendet, de flesta timanställda.
- Vi hade förberett oss på alla möjliga sätt och intervjuat ägare till andra boenden om vad vi behövde tänka på, men allt blev så mycket bättre än vi hade kunnat hoppas på, berättar Mijke.
De beskriver gruppen som lugn, glad, trevlig och väldigt intresserad av att lära sig svenska. De flesta har redan bott i Sverige några månader och fått flytta från en annan anläggning i Tidaholm.
- Här är det jättebra, säger 11-åriga Zouhor, som är på väg ut med soporna. Efter fem månader i Sverige kan hon prata språket så bra att hon översätter till de vuxna.
Maten till asylboendet levereras från Restaurang La Vita i Kulturhuset. Aso Mansur, som driver restaurangen, är också öppen för att några av de nyanlända kvinnorna kan få hjälpa till att laga mat någon dag i veckan.
- De har frågat efter det. De vill gärna ha något att göra och de vill laga sin egen mat, berättar Femke.
På hotellet hjälps alla åt att plocka undan och torka bord efter måltiderna.
- Vi hade hört från andra ställen att folk säkert skulle vägra att diska sina tallrikar. Här ber de tvärt om att få hjälpa till – både män och kvinnor. Och vi upplever absolut att männen respekterar oss kvinnliga chefer, säger hon.
Gruppen består just nu av 19 barn och 17 vuxna, men man väntar sig också att få fler boende inom kort. Det finns plats för 50 personer och varje familj får ett eget rum med badrum och egen tv.
- Antalet kan ändras fort. En del flyttar också till släktingar eller bekanta i andra delar av Sverige på egen hand, säger Femke, som betonar att asylboendet är öppet för alla storforsare som vill komma på besök.
- Den som vill komma hit och ta en kopp kaffe och kanske prata lite svenska med våra boende är alltid välkommen. De vill verkligen lära sig svenska så fort som möjligt, säger hon.
Och för den som funderar på att skänka saker så är det uteleksaker som fattas.
- Vi har beställt en klätterställning, rutschkana och lite leksaker för att barnen ska ha något att leka med utomhus, men fler uteleksaker är alltid välkommet, säger Femke.
Under tisdagen fick det nya asylboendet besök av två positivt överraskade tjänstemän från Migrationsverket. De intervjuade alla de boende och har nu också gett tillstånd så att de asylsökande kan söka praktik ute i samhället.
- De sa att de aldrig upplevt något liknande förut. De första tre veckorna på nya asylboenden brukar vara kasos, men här var alla nöjda och glada barn lekte, skrattar Mijke.
Senast publicerad av Eva Wiklund