På kommunens två särskilda boenden, Sjögläntan och Humlegården, finns det 51 boendeplatser samt åtta korttidsplatser.
Under de senaste 2,5 åren har sex lägenheter på särskilt boende stått tomma. Under 2022 och delar av 2023 har även hälften av korttidsplatserna stått tomma.
- Det betyder att kommunen har en överkapacitet som är väldigt kostnadsdrivande. Resurserna används delvis för att täcka tomma platser istället för att prioritera vård- och omsorg, säger verksamhetschef Agneta Hugander.
De tomma platserna motsvarar i genomsnitt en hel avdelning. Det finns en möjlighet att införliva korttidsplatserna inom särskilt boende och ställa en avdelning tom, eller använda den till annan verksamhet. Kostnaden för att drifta en avdelning är drygt 3,7 miljoner kronor.
- Vi behöver undersöka vilka andra verksamheter som skulle ha behov av lokalerna, säger verksamhetschef Agneta Hugander, som också menar att man i samband med detta bör se över möjligheten att starta ett renodlat demensboende.
- Under analysarbetet har det tydligt framkommit att människor med mycket olika diagnoser och olika vårdbehov blandas på avdelningarna. Det gör verksamheten sårbar och det blir svårt att ge en individuellt anpassad vård och omsorg, säger hon.
I en genomgång av nyttjandet av platser på särsklit boende har man förutom låg beläggning även sett att Storfors kommun har kortare väntetider än genomsnittskommunerna i Sverige. Platserna används också under längre perioder per kund än i genomsnitt i landet. Storfors har jämförelsevis höga vård- och driftskostnader.
Under tisdagens kommunstyrelsemöte fick kommunchefen i uppdrag att genomföra nödvändiga förändringar för att uppnå en budget i balans – i samverkan med personalen. Kommunstyrelsen ska fortlöpande hållas uppdaterad.
Senast publicerad av Eva Wiklund