Logotype för Storfors kommun

Dags att söka bidrag för landsbygden - informationsträff 3 maj

Tre personer vid ett bord

Lennart Johansson, Kicki Karlsson och Ann-Louise Izindre hjälper gärna föreningar igång med ansökan.

Har din förening eller ditt företag goda idéer för landsbygdsutveckling?

Då öppnar sig nu möjligheterna för att söka EU-stöd på ett ganska enkelt sätt via Leader Närheten.

Den 3 maj arrangeras en informationsträff i Storfors.

Under den förra programperioden för Leader var Östra Värmland ett område som blev utan pengar. Inför den här perioden som pågår mellan 2023 och 2027, gick Leader Värmlands BergsLag (Filipstad, Kristinehamn och Storfors) ihop med Leader Närheten (Karlstad, Grums, Kil, Forshaga och Hammarö).

Det är jordbruksverket som beslutar om tilldelning av EU-medlen och den här perioden får Leader Närheten 43 miljoner kronor där kommunerna går in med 33 procent av finansieringen utifrån invånarantal. För Storfors kommuns del handlar det om knappt 132 000 kronor per år.

EU-stödet kan sökas av privat, ideell och offentlig sektor och Leader Närheten pekar ut fyra strategiområden inom vilka man kan söka medel:
1. Engagerade Landsbygder - där man vill se en utveckling av föreningslivet på olika sätt.
2. Smarta Landsbygder - där man vill skapa bättre förutsättningar för cirkulär ekonomi, självhushållning, ökad beredskap, utvecklad service och digitaliseringslösningar på landsbygden.
3. Konkurrenskraftiga Landsbygder - där man vill främja nyföretagandet och bland annat skapa lönsamhet, utveckla besöksnäringen inom natur och kultur och öka nätverkande.
4. Livskraftigt Vänerfiske.

- Det här är en fin chans för föreningar i vårt område att få finansiering för att utveckla sin bygd, säger Lennart Johansson, som tillsammans med Ann-Louise Izindre och Kicki Karlsson representerar Storfors kommun.

Det är många kommuner som ska dela på medlen som ska räcka fram till 2027, och Ann-Louise Izindre påpekar att man inte kan vänta sig bidrag på mångmiljonbelopp.

- Pengarna ska ju räcka till så mycket utveckling som möjligt. En fördel kan vara att hitta samarbetspartners både i offentlig sektor och i näringslivet, säger hon.

Kommande ansökningsomgångar hålls i september och december och på hemsidan kan man få all information om hur en ansökan ska gå till, och vad man kan söka för. Nu finns också chans till information på plats i Storfors. Onsdag den 3 maj klockan 19.00 kommer representanter från Leader Närheten till Lilla Galejan i Kulturhuset.

Den gamla föreningen Värmlands BergsLag finns också kvar fram till årsskiftet, och kontaktpersonerna vill gärna ge första hjälpen till föreningar i Östra Värmland.

Man har fått många förfrågningar och vet att det finns en hel del föreningar som ligger i startgroparna för att söka EU-medlen.

- Vi kan vara en första inkörsport för att vägleda vidare, säger Kicki Karlsson.

Anmälan till träffen 3 maj: via mail info@narheten.se eller genom Leader närhetens FB -evenemang. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information: www.leadernarheten.se

Kontaktpersoner i Storfors:
Lennart Johansson tel 073-083 39 43
Kicki Karlsson tel 0550-651 21
Ann-Louise Izindre tel 0550- 651 54

Länk till information om träffen: leadernarheten.se/kalenderpost/informationsmote-i-storfors Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

text och händer över varandra

Senast publicerad av Eva Wiklund