Logotype för Storfors kommun

Familjehemmet i Bjurtjärn lockade till flytt

Tillsammans med sambon Jenny Gustavsson och de två barnen valde Per Henning att flytta från Karlskoga till föräldrahemmet i Bjurtjärn.
- Det är många saker som påverkat flytten, inte minst att Storfors har en väldigt bra skola. Sedan gillar vi lugnet och den avslappnade attityden på landet, säger han.

Jenny, som kommer från Falköping, träffade sin blivande sambo under en av hans spelningar med bandet Värmlandspojkarna som han startade för 20 år sedan. Tycke uppstod och flytten till Karlskoga blev ett faktum.
I Karlskoga driver Per och hans syster Maria Henning badrumsbutiken PM-hem där de även säljer ångduschar och massagebad under eget varumärke. De är även stora på webben.
Per har vuxit upp i Bjurtjärn och själv gått i skolan både där och i Storfors. Han har också jobbat som lärare.
- Jag minns skolan väl. Det fanns alltid en trygghet och Sven-Erik Rhen och alla engagerade lärare har varit jätteviktiga, säger han.
Efter att båda föräldrarna gått bort har föräldrahemmet i Bjurtjärn stått tomt en tid och familjen har spenderat lediga helger på gården.
- Jag trodde inte att Jenny skulle vara intresserad av att bo på landet, men det visade sig att det var hon som var allra mest intresserad, säger han.
Att klimatet i städerna blivit allt råare har tillsammans med längtan efter ett friare och enklare liv varit stora drivkrafter.
- Folk är annorlunda på landet, här i Bjurtjärn känner jag ju dessutom de flesta. Här bokar man inte tid för att ses utan man åker bara förbi. Plötsligt kanske man grillar med grannarna fastän det inte var bestämt i förväg, säger han.
Familjen består också av Pers son Alexander och av de gemensamma sönerna Malte, ett år, och Wilhelm, tre år.
Att få bo på en gård med kor och mängder av motordrivna fordon tilltalar treåringen stort. Att åka moped till stranden med pappa eller att få sitta i knäet och köra traktor är givna favoriter.
- Allt som låter är intressant, skrattar Jenny, som också stortrivs på landet.
- Vi har inte ångrat oss alls. Det här är ett helt annat liv än att bo mitt i stan, säger Jenny, som jobbar åt ett Örebroföretag som sköter om blomsterutbudet i olika ICA-butiker. Att hon kommer att få längre väg att pendla är inget som bekymrar henne idag.
Per, som vid sidan av PM-hem, jobbat ganska mycket med spelningar på Västkusten och i Norge, har haft en ovanligt lugn vår. När coronapandemin slog till blev många spelningar inställda.
- Det har också varit en bidragande orsak till flytten. Plötsligt fick vi tid att jobba på det här stora huset, säger Per, som ser fram emot att vardagen blir mer normal.
- Jag älskar ju att underhålla och att få ge en upplevelse till människor. Vi har en stor och trogen publik, både i Sverige och Norge där vi spelar mycket i Trysil. Då följer oftast familjen med, säger han.
För honom är musik lika med glädje och han spelar även utan bandet på bröllop, begravningar och julottor.
- Varje år spelar jag för pensionärerna i Storfors och på julottan i Bjurtjärn. Det har blivit en tradition som jag gör för att det är roligt, säger Per, som nu ser fram emot att bli ännu mer delaktig i bygden där han växte upp

Senast publicerad av Eva Wiklund