För att få servera starköl, vin, sprit, andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat behöver du enligt alkohollagen ett serveringstillstånd. Tillstånd behövs oavsett om det gäller ett tillfälligt arrangemang, till exempel i samband med en konsert, eller om du vill ha ett stadigvarande tillstånd för din restaurang. Ett sådant tillstånd söker du hos Bygg- och miljökontoret.
Begreppet servering innebär servering av både mat och dryck. Vid servering till allmänheten ska lagad mat kunna serveras under hela den tid som alkoholdrycker serveras. På sen kvällstid kan det dock räcka med en enklare meny än annars, så kallad pubmeny.
När behövs serveringstillstånd?
Tillstånd krävs vid varje form av servering av vin, starköl, spritdryck, andra jästa alkoholdrycker (exempelvis cider) och alkoholdrycksliknande preparat mot ersättning samt när alkoholdryck ingår i annan avgift, till exempel entréavgift.
De vanligaste typerna av serveringstillstånd är:
Det är i vissa fall tillåtet att bjuda på alkoholdryck utan serveringstillstånd, exempelvis
Är du osäker kan du kontakta Bygg- och miljökontoret för mer information om vad som gäller för ditt arrangemang.
Anmälningsblankett finns att ladda ner via länken till höger.
Handläggningstiden för ett tillstånd för servering av alkoholdrycker till allmänheten är sex veckor efter att ansökan är komplett.
En ansökan om tillfälligt tillstånd till slutet sällskap skall inges senast tio dagar innan tillställningen ska äga rum.
Tänk på att du måste göra en ansökan när du vill göra en ändring av ett tillstånd som du redan har, till exempel utökad tid eller serveringsyta.
Vid ansökan bör följande dokument bifogas ansökan, yttligare komplettering kan bli aktuell:
Du som söker serveringstillstånd ska uppvisa att du har tillräckliga kunskaper i alkohollagen. Detta kan göras genom ett kunskapsprov. Proven finns tillgängliga på fyra språk, svenska, engelska, franska och arabiska. Du får göra kunskapsprovet muntligt om du inte kan något av de språk som proven finns på, eller om du har styrkta läs- eller skrivsvårigheter eller andra giltiga skäl. Tolk som anlitas ska vara auktoriserad.
Provet omfattar mellan 28 och 60 frågor, beroende på vilken typ av tillstånd du ansöker om. Du får göra om provet två gånger. Om du inte blir godkänd avslås din ansökan om serveringstillstånd.
Provet rättas av Folkhälsomyndigheten och du får ditt provresultat direkt efter avslutat prov.
Klicka här för att läsa mer om kunskapsprovet Länk till annan webbplats.
Här finns studiematerial för att läsa på inför kunskapsprovet Länk till annan webbplats.
Vid ansökan om tillstånd för alkoholservering tar vi ut en ansökningsavgift. Betala till bankgiro 441 - 4736 och märk inbetalningen med referensnummer: 73-31122-35090
Avgiften ska betalas in samtidigt som du skickar in själva ansökan. Vi behandlar inte din ansökan om du inte betalar prövningsavgiften. Ansökningsavgift tas ut oavsett om din anökan blir beviljad eller ej.
Bygg- och miljökontoret kontrollerar att restauranger som har serveringstillstånd följer de lagar och riktlinjer som finns. Tillsynsavgiften varierar utifrån serveringsställets omsättning.
Du som ska starta en livsmedelsverksamhet kan läsa mer om vad du behöver tänka på här.
Kontakt
Bygg -och miljökontoret
Servicecenter
0586-610 00
0586-622 00 (röststyrd växel) info@karlskoga.se
Besöksadress
Skrantahöjdsvägen 35, Karlskoga
Djupadalsgatan 20, Storfors
endast bokade besök
Länkar
Anmälan cateringservering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anmälan av serveringsansvariga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Restaurangrapportblankett Länk till annan webbplats.
Riktlinjer - Serveringstillstånd och Länk till annan webbplats.tillsyn Länk till annan webbplats.
Senast publicerad av Miljökontoret Karlskoga