Folköl

Försäljning av folköl

Om du vill sälja folköl ska du göra en anmälan till Bygg- och miljökontoret. Du behöver alltid göra en ny anmälan om försäljningsstället byter ägare. Om du sedan tidigare har serveringstillstånd för starkare drycker behöver du inte anmäla folkölsförsäljning.  Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent.

Villkor för tillstånd

  • Du får bara sälja folköl till personer över 18 år.
  • Du ska ha en noggrann egentillsyn, så att verksamheten följer de regler som finns.
  • Du måste ha en godkänd eller registrerad livsmedelsanläggning och sälja matvaror eller servera lagad mat. I en butik ska du minst sälja charkvaror, mejeriprodukter, frukt och grönsaker. I en serveringslokal ska du minst servera korv, hamburgare eller smörgås.

Egenkontroll

Egenkontroll innebär att du som verksamhetsutövare ser till att all personal känner till och följer reglerna för försäljning av folköl. När du anmäler försäljning av folköl ska du bifoga en kopia på ett kontrollprogram som beskriver din egenkontroll. Använd gärna mallen som finns under Dokument till höger. Om du vill skicka dokumentet med post är adressen:  Karlskoga kommun, Bygg och miljökontoret, 691 83 Karlskoga. 

Kommunen kontrollerar att försäljare av folköl följer de regler som finns. Tillsynsavgiften är 2000 kr per år.

Kontakt

Bygg -och miljökontoret

Servicecenter

0586-610 00
0586-622 00
(röststyrd växel)kommun@karlskoga.se

Besöksadress
Skrantahöjdsvägen 35, Karlskoga

Djupadalsgatan 20, Storfors
endast bokade besök

Länkar


Senast publicerad av Miljökontoret Karlskoga 2019-02-27