Logotype för Storfors kommun

Livsmedel

Det är livsmedelsföretaget, alltså restaurangen, caféet eller butiken, som ansvarar för att det du dricker och äter är säkert och håller den kvalitet som utlovas. Bygg- och miljökontoret kontrollerar regelbundet alla livsmedelsverksamheter.

Vill du veta resultatet från Bygg- och miljökontorets kontroll på någon livsmedelsverkamhet kan du höra av dig till Servicecenter.

Matförgiftning

Misstänker du att du blivit matförgiftad är det bra om du anmäler det till Bygg- och miljökontoret så snart som möjligt. Läs mer här> Öppnas i nytt fönster.

Starta livsmedelsverksamhet

Ska du starta en livsmedelsverksamhet måste du göra en anmälan till Bygg- och miljökontoret innan du öppnar.

Tillfällig livsmedelsverksamhet

I vissa fall kan du sälja livsmedel utan att vara registrerad. Exempelvis behöver inte korvförsäljning vid ett enstaka tillfälle registreras men om det är återkommande krävs registrering hos miljökontoret. Även om du inte behöver registrera din verksamhet måste de livsmedel som du säljer eller serverar vara säkra för konsumenten. Om du är osäker på om du behöver registrera din tillfälliga verksamhet så kontakta Bygg- och miljökontoret.

Viktigt med hygien även när du lagar mat hemma

När du lagar mat själv är det viktigt att vara noga med hygienen. Tvätta händerna ofta, diska redskapen och skölj jordiga produkter väl innan du använder dem.

Handskas inte med råa livsmedel och färdiglagad mat på samma skärbräda.

Har du lagat mat som ska ätas vid ett senare tillfälle så kyl ned den snabbt. Ett bra sätt är att sätta kastrullen i diskhon med kallt vatten. Rör om i maten och byt vattnet ofta så kallnar det fort. Sätt inte in varm mat i kylskåpet, då höjer du temperaturen på allt annat som står där.

I kylskåpet ska det vara kallt, 4-8°C. Men ju lägre temperatur desto längre blir hållbarheten på livsmedlen. Sätt färdiglagad mat högre upp än råvaror. Det står ofta på förpackningaren vilken temperatur som rekommenderas för olika livsmedel. På sommaren kan det vara bra att lägga maten du handlat i en kylväska på väg hem från affären.

Kontakt

Bygg- och miljökontoret

Servicecenter

0586-610 00
0586-622 00 (röststyrd växel) info@karlskoga.se

Besöksadress
Skrantahöjdsvägen 35, Karlskoga

Djupadalsgatan 20, Storfors
endast bokade besök


Senast publicerad av Miljökontoret Karlskoga