Vissa åtgärder är inte bygglovspliktiga, men däremot anmälningspliktiga, såsom anmälan för installation av braskamin med flera. Då behöver du skicka in en anmälan på särskild blankett.
Reglerna för bygglov skiljer sig åt beroende på om du bor inom detaljplanerat område (tätbebyggt område) eller ej (landsbygd). Om du vill veta vad som gäller där du bor, kontakta Servicecenter.
läsa mer om altaner på boverkets hemsida. Länk till annan webbplats.
Exempel på när du inte behöver bygglov:
Ett altandäck kräver vanligtvis inget bygglov, om det inte är högre än 1,2 meter över befintlig marknivå. Altaner som är över 1,2 meter eller bedöms vara en byggnad eller tillbyggnad som ökar byggnaden volym, kan kräva bygglov. Undantag från bygglov finns. Du kan läsa mer om altaner på boverkets hemsida. Länk till annan webbplats.
Är du osäker på hur din planerade altan bedöms, så ta kontakt med kommunens Servicecenter.
Uppförande av komplementbyggnad med byggnadsarea 25,0 kvadratmeter och med högst 4,0 meters nockhöjd (Attefallshus)
Uppförande av komplementbostadshus med byggnadsarea 30,0 kvadratmeter och med högst 4,0 meters nockhöjd (Attefallshus). Nytt från 1 mars 2020.
Tillbyggnad av huvudbyggnad på högst 15,0 kvadratmeter bruttoarea
Enbostadshus ska kunna inredas med ytterligare en bostad
Tillbyggnad med högst två takkupor
Bygglov kommer fortfarande att krävas för åtgärder inom vissa områden och för vissa byggnader. Gäller även områden med utökad lovplikt eller särskilt värdefulla områden utifrån historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Även områden som är av riksintresse för totalförsvaret är undantagna.
En ansökan består av anmälningsblankett för ej bygglovspliktig åtgärd samt ritningar. I de flesta fall är det plan- och fasadritningar, sektion och situationsplan som behövs. Beroende på vilken åtgärd du ska göra så kan det behövas ytterligare handlingar. Om du ska bygga ett Attefallshus är det viktigt att ange i ansökan om det gäller en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus.
Reglerna för friggebodar gäller endast för en- och tvåbostadshus. En friggebod får sättas upp i husets omedelbara närhet, om det är en rätt placerad friggebod. Byggnadsarean får maximalt vara 15 kvm. Höjden från mark till taknock får vara högst 3 m. Byggnaden får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Med skriftlig intyg från grannar som berörs får friggeboden placeras närmre gränsen.
Observera att inom strandskyddsområde, vilket innebär inom 100-300 meter från hav, sjöar och vattendrag, krävs tillstånd för friggebodar.
Till en- och tvåbostadshus får du göra en skyddad uteplats med plank inom 3,6 meter från bostadshuset utan bygglov. Planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om planket byggs närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande av de grannar som berörs. Ger grannen inte sitt medgivande måste du söka bygglov.
Kontakt
Servicecenter
0586-610 00
info@karlskoga.se
Besöksadress
Skrantahöjdsvägen 35, Karlskoga Drop-in tisdagar kl 10-12
eller boka besök
Djupadalsgatan 20, Storfors
endast bokade besök
Senast publicerad av Kristina Elmström