Logotype för Storfors kommun

Viktig isträning för niondeklassarna i Storfors

Under en intensiv utomhuslektion fick niondeklassare i Storfors prova på att ta sig upp ur en isvak.

- Det här är en del i vårt jobb med issäkerhet, berättar Jesper Fromholdt, som är idrotts- och SO-lärare.

Under en veckas tid har eleverna på skolan haft lektioner om hur man ska bete sig på och i närheten av isar. Ett extra viktigt ämne i år när isarna visat sig vara opålitliga.

En strålande sol gör vinterbadet lite lättare att klara av och det är en strid ström med elever som vill testa hur det känns att gå genom isen och försöka att ta sig upp. Övningen är frivillig, men de flesta vill vara med.

Den fyrkantiga vaken är sågad inne i viken där isen är rejält tjock och brandmännen Christoffer Andersson och Niklas Andersson finns på plats för att assistera. Som extra säkerhet står två stegar beredda för den som behöver en snabb väg upp.

Vattnet är lite mer än midjedjupt för de flesta, men även om man bottnar är det inte helt enkelt att ta sig upp med isdubbar.

- Vi brukar göra detta varje år, och trots att eleverna bottnar får de en känsla för hur svårt det faktiskt är att ta sig upp ur en vak. Vi har också pratat väldigt mycket om hur viktigt det är att aldrig gå ensam på isen och att alltid vara rätt utrustad, säger Jesper Fromholdt.

Ronja Schlegen är en av de elever som tycker att det känns väldigt bra att få erfarenhet av hur det känns att trilla ner i iskallt vatten.

- Det här var riktigt uppfriskande och en bra erfarenhet, skrattar Ronja, som snabbt tar sig upp med hjälp av isdubbarna.

Efter en dryg timme har de flesta av niondeklassarna samt idrottsläraren själv testat. Inne i idrottshallen väntar en varm bastu.

VARNING FÖR FÖRRÄDISKA ISAR

Just nu varnar experter för att ge sig ut på isarna i Värmland som på många ställen är förrädiska. När isarna frös var vattnet fortfarande relativt varm och det kom snö som isolerade. Med varmt väder har många isar blivit osäkra rekordsnabbt.

Rätt utrustning för den som ger sig ut på vinterisarna (när de är säkra) är;

  • ryggsäck med vattentätt packad innehåll (hjälper dig att flyta om du trillar i)
  • isdubbar (som ska sitta högt upp under hakan för att lätt nås i vattnet)
  • ispik för att kontrollera isens tjocklek
  • kastlina för att hjälpa en nödställd kamrat
  • sällskap på isen (är ett måste)

Senast publicerad av Eva Wiklund