Logotype för Storfors kommun

Värmländsk matvecka för skolbarn i Storfors

Två kvinnor bär stora lådor på lantgård

Malin Larsson, kostansvarig på Storfors kommun hämtar vakuumförpackad och fryst köttfärs hos Cecilia Kähäri på Espelunds gård.

Under vecka 8 fokuserar kockarna i Storfors kommun extra på att laga mat från värmländska producenter.

På fredagen kommer tacoköttfärsen från Espelunds Gård som har ett hundratal djur.

- Det här känns både roligt och viktigt, säger Cecilia Kähäri, som driver gården.

Bakom satsningen står Nifa, en branschförening för mat- och dryckesproducenter i Värmland. Föreningen arbetar för att stärka de lokala värmländska producenterna genom utveckling och hållbarhet inom branschen.

- Det här är ett projekt som Nifa leder i hela Värmland där kommunerna satsar värmländskt under olika veckor, berättar kostansvarig Malin Larsson.

En viktig del i projektet är att skapa förståelse för hur vi hanterar vår mat och var den kommer ifrån. Cecilia Kähäri fanns på plats en dag under förra årets Värmlandsvecka.

- Barnen var väldigt intresserade av hur maten produceras och jag fick massor av frågor. Det fanns faktiskt barn som inte visste varifrån mjölken kommer, säger hon.

Under veckan serveras också bland annat grillkorv från Hemgården, mos på Värmlandspotatis, pasta från Barilla, ägg från Vidbäcks gård, mjölk från Wermands mejeri och knäckebröd från Wasa.

Cecilia Kähäri kommer även i år att finnas på plats i matsalen för att berätta om hur maten produceras och bjuda på en enkel tävling.

- Det är så roligt att få träffa eleverna. De är ju våra framtida konsumenter. Det finns faktiskt ett intresse för det här med svensk mat även bland barnen, säger hon.

Espelunds Gård, som ligger strax söder om centrala Storfors, har precis som andra matproducenter extra tuffa tider med kraftigt ökade priser på drivmedel och gödning.

- Det här är en släktgård där min man är femte generationen. Just nu driver jag gården på heltid medan min man jobbar utanför gården. Många av våra kollegor är tvungna att göra på samma sätt för att det ska gå runt, säger Cecilia, som säljer en hel del kött till privatpersoner året runt. Hon har också planer på att starta en gårdsbutik så småningom.

- Intresset för närproducerat och svenskt verkar hålla i sig även om tiderna är tuffa. Folk vill verkligen veta att produkterna kommer från vår gård. Jag hoppas att folk orkar hålla i med detta att köpa svenskt, det är ju det som gör att vi finns kvar, säger hon.

Just detta projekt med Värmlandsmat på skolbarnens tallrikar pågår under 2022 och 2023.

Matsedel vecka 8 i Storfors skolor

Måndag
Pasta från Barilla med köttbullar

Tisdag
Pytt i panna med ägg från Vidbäcks gård

Onsdag
Korv från hemgården med mos på Värmlandspotatis

Torsdag
Grönsakssoppa med kesokaka på Värmlandsmjölk och ägg från Vidbäcks gård

Fredag
Tacos med köttfärs från Espelunds gård

Senast publicerad av Eva Wiklund