Logotype för Storfors kommun

Teknikdag mer coronasäker i naturen

Förra året blev teknikdagen på Vargbroskolan för årskurs fyra till sex en succé. Eleverna byggde ballongbilar och avslutade med tävling.

I år krävdes lite mer kreativitet för att dagen skulle bli av.

Experiment med hållfasthet utomhus i skolskogen blev lösningen.

- Det är jätteroligt att få vara ute med våra kompisar, säger Melwin Österberg, som går i årskurs fem. Moa Mossfeldt håller med:

- Jag gillar teknik och att testa olika sätt att göra grejor på, säger hon.

Just på den här stationen är uppdraget att bygga en stege med hjälp av ett 12 meter långt snöre som enda redskap. Eleverna slår sina kloka huvuden ihop och energin är på topp när alla ger sig av för att leta material.

- Skogen gör oss kreativa och här måste de ju verkligen tänka till så att de använder sitt snöre klokt, säger läraren Erik Rådberg.

På en annan station, några hundra meter bort, jobbar sjätteklassare med att bygga bårar som ska hålla för att transportera en person.

Gruppen har fixat det hela både snabbt och snyggt och bär Emma Kristoffersson tryggt till målplatsen.

Det som är roligast är att vi får samarbeta, säger Waheliye Malele.

På dagens tredje station ska eleverna bygga broar som är så pass hållfasta att hela laget kan passera över utan att broarna rasar. För säkerhets skull bygger man inte över några vattendrag.

- Det har varit jättekul att leta grejor, att bära och att bygga, säger Samuel Jansson..

Läraren Sandra Mäenpää har planerat dagen tillsammans med sina kollegor och hon menar att man jobbar både med teknik och idrott där bland annat allemansrätten får komma in.

- Vi fick tänka lite annorlunda. I dessa coronatider ville vi ju inte samla alla elever i en samlingssal som vi brukar, men naturen är ju en fantastisk tillgång, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund