Logotype för Storfors kommun

Storfors satsar 300 000 på bättre matmiljö

På fredag börjar skolan i Storfors och samma dag invigs matsalen som rustats för närmare 300 000 kronor.

- Det här kommer att bli ett riktigt lyft, säger kostchef Malin Larsson.

Det blir en tystare, gemytligare och lugnare matsal som eleverna kommer tillbaka till. Färgskalan går i grått och limegrönt, men den största förändringen ligger troligen i bullernivån.

Borden har linoleumskivor av ljuddämpande sort och när stolarna dras ut hörs heller inga raspande ljud. Gummifötter gör det hela till en mycket tyst handling.

- Matrasten är en viktig stund på dagen, och vi vill skapa en bra miljö där man får ladda energi, säger rektor Sven-Erik Rhen.

På fredag förmiddag är han med och inviger nygamla matsalen tillsammans med kommunalråd Hans Jildesten som klipper bandet. Högstadieklasserna finns då på plats och ska fira med bubbel och tilltugg.

Malin Larsson har varit sammankallande för en arbetsgrupp där slöjdlärarna Peter Westerlund och Pisa Hallström, bildlärare Mats Bergström samt elevrepresentanter och rektorn ingått.

- Eleverna har fått vara med och provsitta olika stolar och även diskutera färger och placering av möblerna, berättar Malin.

Även städpersonalen har haft ett ord med i laget och stolarna kan nu hängas upp under borden – så att man både kan torka bordskivan och städa golvet. Borden är djupare än tidigare och stolarna är tillverkade i formpressat trä.

Förändringen av lokalen blir inte heller den enda förändring som eleverna möts av. När skolan nu öppnar för hösten så är det med två rätter på menyn. Varje dag kommer det att finnas ett vegetariskt alternativ till den ”vanliga” maten. På den vegetariska menyn står rätter som falafel med salsa, grillade grönsaker med pesto, grytor, matiga sallader och vegetarisk lasagne. Varje dag kommer köket att laga 300 portioner ”vanlig” mat och 150 portioner vegetariskt.

- Det blir naturligtvis en inkörningsperiod under hösten när vi får lära oss vilken mat eleverna tycker bäst om. Vi får säkert justera mängderna efter ett tag, säger Malin.

Senast publicerad av Eva Wiklund