Logotype för Storfors kommun

Storforselever sydde tygkassar för miljön

Kevin Gregard, Lova Rodéhn, Amel Ibrahim, Abdi-Salan Madkus och Aboozar Khavari är några av de elever i sjuan som jobbade med projketet kring tygkassar i våras.

Kevin Gregard, Lova Rodéhn, Amel Ibrahim, Abdi-Salan Madkus och Aboozar Khavari är några av de elever i sjuan som jobbade med projketet kring tygkassar i våras.

När Storforseleverna sydde tygkassar, var det inte bara ett projekt i syslöjden.

- Vi har jobbat i många olika ämnen, syslöjd, bild, NO och SO, berättar Abdi-Salan Madkus, som också var med och byggde en plastfångare för havsbruk.

- Vi vill ju att folk ska använda tygkassar istället för plastpåsar för att minska plast i naturen, säger Lova Rodéhn, som ibland känner sig bekymrad inför framtiden.

- Det blir ju värre och värre med miljöförstöringen. Det här är en grej vi kan göra, men det finns också mycket annat, säger hon.

- Vi måste hjälpa till att rädda jorden. Fiskarna dör, säger Aboozar Khavari.

Slöjdlärare Pia Hallström berättar att eleverna också jobbat med entreprenörskap när det gällt försäljningen av tygkassarna.

- Det är roligt att så många ämnen kan komma in i ett sånt här projekt. Vi sålde kassarna för 100 kronor styck och först tyckte eleverna att det var väldigt dyrt, berättar hon.

Men efter några lektioner i entreprenörskap där man funderat över materialkostnad, lön till dem som jobbar, skatter och avgifter, förändrades åsikterna.

- Det var ju inte dyrt egentligen, säger Kevin Gregard, och berättar att kassarna var lättsålda.

5000 kronor fick klassen in och diskussionerna om vad pengarna ska användas till är ännu inte klara.

- Vi skulle kunna göra fler. Jag har folk som vill beställa, säger Abdi-Salan.

Kassarna är tillverkade i linnetyg och trycket är gjort med hjälp av linoliumplattor.

- Först skulle alla göra en egen kasse, men det slutade med att eleverna jobbade som i en fabrik med olika moment, berättar Pia.

- Det har varit väldigt roligt och det är en bra sak om fler slutar att använda plast, säger Amel Ibrahim.

Eleverna trycker också på vikten av sopsortering.

- Om vi sorterar plast, glas, papper och annat så hjälper vi till att bevara jorden, säger Lova.

Under hösten kan det bli ytterligare tillfälle att köpa tygkassar. Projektet kommer troligtvis att upprepas med årets sjundeklassare.

Abdi-Salan Madkus och Lova Rodéhn tänker ofta på framtiden och vill bidra till att ta hand om jordens resurser på ett bra sätt.

Aboozar Khavari, och Lova Rodéhn tänker ofta på framtiden och vill bidra till att ta hand om jordens resurser på ett bra sätt.

Senast publicerad av Eva Wiklund