Logotype för Storfors kommun

Snabb och gratis hjälp för unga i Storfors

Trötthet, depression, nedstämdhet och stress är symtom som blivit allt vanligare hos unga.
Nu finns snabb och gratis hjälp att få i Storfors.
- Hos oss behöver man inte stå i kö flera veckor, det räcker med ett SMS så hör vi av oss inom några dagar, säger
kurator Maria Strömgren.

Projektet Nyckeln drivs av tre vårdcentraler i Storfors och Filipstad och finansieras av Finansiella samordningsförbundet i Östra Värmland, Finsam. Tanken är att vårdcentralerna ska kunna erbjuda en snabb väg till hjälp.

Man riktar sig till alla som är mellan 18 och 29 år och hjälpen är gratis. Varje onsdag eftermiddag är det drop-in i Storfors, men man kan också boka en annan tid.

- Många som mår psykiskt dåligt på ett eller annat sätt, vet kanske inte vart de kan vända sig. Då finns vi, säger Maria Strömgren, som jobbar i Storfors tillsammans med kollegan Chrissy van Maarseveen.

De unga vuxna som man riktar sig till får hjälp genom, som mest, fem träffar. Det kan handla om att tillsammans bolla tankar och ta fram strategier. Det kan också handla om att få hjälp med myndighetskontakter.

Projektet startade i oktober och hittills har 30-talet unga vuxna sökt och fått hjälp.

Orsakerna till att man sökt sig till vårdcentralen har skiftat.

- Det har handlat om allt från nedstämdhet och matproblem till problem i relationer, ensamhet, ångest, stress eller depressioner, säger Maria Strömgren.

Hon tror att en stor del av problemen härrör sig ifrån vårt moderna sätt att leva.

- Vi har inte närheten mellan generationerna längre och vi har stressen via sociala medier där alla verkar ha det så bra. Sedan har några ungdomar själva sagt att de blivit så curlade hemma att de inte riktigt vet hur de ska göra för att gå in i vuxenlivet. Då blir det skrämmande, säger hon.

Efter några träffar har många ungdomar tyckt att de fått hjälp vidare. De har hittat nya strategier som fungerar.

- Det är väldigt roligt att följa. Vi kan ju inte ”fixa” livet åt de unga, men vi kan ge dem redskap så att de själva kan ta tag i det som är jobbigt, säger Maria.

Några ungdomar har även haft svåra traumatiska upplevelser bakom sig.

- Vi kan inte behandla för övergrepp eller en väldigt svår barndom, men vi kan hjälpa dem med kontakter så att de får rätt hjälp, säger Maria.

Kontakt:
Maria Strömgren tel 070-221 92 96
Chrissy van Maarseveen tel 070-221 58 64

Drop-in:
Varje onsdag klockan 13-15, ingång från baksidan av Hälsans Hus (från Järnvägsgatan).

Senast publicerad av Eva Wiklund