Logotype för Storfors kommun

Smaker från hela världen i Vargbroskolan

När gästkockar från SFI-gruppen lagade mat med årskurs 8 i hemkunskapen spred sig ljuvliga dofter allt eftersom de olika maträtterna tillagades.

Samarbetet mellan SFI och Vargbroskolan har pågått några år och är uppskattat av både elever och lärare berättar Annika Svensson som är hemkunskapslärare i Vargbroskolan. Under några veckor varje höst får eleverna i årskurs 5 och 8 laga mat tillsammans med gästkockarna som alla är elever i SFI-undervisningen. Gästkocken väljer en maträtt från sitt hemland, gör recept och lagar maten tillsammans med varsin elevgrupp.

Denna dag var det kockar från Syrien, Iran, Polen och Filippinerna. Asem från Syrien hade en kycklingrätt med curry och cashewnötter som serverades med en slags bulgur och en yoghurtsås.

Med Hasi från Iran lagade eleverna en lammgryta med mycket kryddor, citron och spenat. Till det serverades ris.

Mariela från Polen lärde ut hur man friterar panerade rullader av kycklingfilé med ost och smör inuti. Potatis och sallad var tillbehören.

Maricar från Filippinerna älskar att laga mat och har varit kock i sitt hemland. Hennes elevgrupp fick göra efterrätten som var en slags marängrulltårta med innehåll av kokt kondenserad mjölk och ägg.

Resultatet blev ett komplett buffébord med många spännande rätter att avnjuta. Alla tyckte att det smakade väldigt gott och vill gärna göra om det. Några av kockarna kommer tillbaks redan nästa vecka när nya klasser får träffa dem och lära sig laga och smaka nya maträtter.


Gästkockarna Asem, Mariela, Maricar och Hasi

Gästkockarna Asem, Mariela, Maricar och Hasi

Maträtter från Polen, Iran, Syrien och Filippinerna

Maträtter från Polen, Iran, Syrien och Filippinerna

Senast publicerad av Kristina Elmström