Logotype för Storfors kommun

Öppna förskolan - en viktig & rolig mötesplats

I Storfors finns Öppna förskolan på familjecentralen i Hälsans Hus.

Här träffas barn och vuxna två förmiddagar i veckan.

- Det är väldigt trevligt att träffa andra och kul för barnen att träffa andra barn också, säger Charlotte Wigh som är på besök med ettårige Colin.

Just den här torsdagsförmiddagen är det sångstund och barnen får välja bildkort ur en påse. Ivriga händer hittar snabbt korten och hänger sedan med i rörelserna som Ann-Kristin Jedehulth visar till sången.

Ann-Kristin har ett 25-årigt förflutet som förskollärare, men jobbar nu till största delen som biblioteksassistent. Två förmiddagar i veckan är hon även på Öppna förskolan.

- För mig är det extra roligt att få behålla kontakten med barngrupper. En liten vision är att vi från biblioteket kunde följa med ut när barnsjuksköterskan gör hembesök och dela ut en gåvobok från biblioteket, säger hon.

Mammorna på Öppna förskolan håller med och berättar att barnen verkligen gillat den allra första pekboken som de fick från biblioteket. Ann-Christin vurmar för språkutveckling och säger att böcker är ett väldigt fint hjälpmedel.

Kollegan Maria Åhs jobbar som familjebehandlare inom individ- och familjeomsorgen, men har en del av sin tjänst på Öppna förskolan.

- Jag stortrivs verkligen med det. Här får man träffa både föräldrar och barn under trevliga former. Jag vill ju vara en resurs för den som vill ha ett bollplank eller någon att prata med, säger hon.

Mammorna i dagens grupp nickar och säger att det är jättebra att veta var man kan vända sig för ett samtal.

- Alla får ju dippar när det gäller det egna föräldraskapet, speciellt när man får sitt första barn och inte alls vet hur man ska reagera eller hur barnet kommer att vara. Då kan det vara skönt att veta att ni finns, säger en av dem.

Maria säger att man gärna får bolla sina tankar med henne på Öppna förskolan, men det går också bra att boka en enskild träff för den som vill.

- Vi kan också göra hembesök utan att det kostar något, säger hon.

På Öppna förskolan erbjuds även spädbarnsmassage med några träffar per termin när de små barnen får fullt fokus. Under tiden kan äldre syskon leka eller pyssla tillsammans med personalen.

Både personal och föräldrar uppskattar att sköterskor och läkare från BVC fikar med gruppen både på onsdagar och torsdagar.

- Det är jättemysigt och det kan bli intressanta diskussioner, säger Felicia Mollberg, som är på besök med Eddie som snart är ett halvår.

Besökarna gillar även att Öppna förskolan börjat med korta tematräffar och ser också fram emot förskolans senaste nyhet som är en ”Tage-hylla” där man kan lämna urväxta kläder och även ta med sig nya kläder hem.

Nu är det bara några veckor kvar för öppna förskolan som har öppet onsdagar och torsdagar kl 8.30-11.30. Terminsavslutning är det den 12/6. Stängt 30/5 (Kristi himmelsfärdsdag) och 6/6 (nationaldagen).

Information: Familjebehandlare Maria Åhs, maria.as@storfors.se,
tel 070- 663 62 23 eller 0550- 651 57

Senast publicerad av Eva Wiklund