Logotype för Storfors kommun

Öppna förskolan - en plats för gemenskap och fri lek

I ett myller av barn och vuxna cirkulerar Marie Nowosad och Jolin Skogfält.

I öppna förskolans lokaler ser både stora och små ut att trivas.

- Det är jättebra att barnen får träffas och leka, säger Urban Lindholm, som är på plats med hustrun Tan Maipoca och sonen Oliver.

Öppna förskolans lokaler ligger i Hälsans Hus på Hammargatan 3, med egen ingång från norra gaveln. Här har man öppet på måndag och torsdag förmiddag. På torsdagar brukar också personalen från mödravårdscentralen titta in för att fika.

- Det är jättebra att möta föräldrar här. Jag får ofta frågor vid fikat eller i korridoren, eller så kan vi boka en tid. Dessutom är det roligt för mig att se barnen även när det blivit lite större, säger barnmorskan Linda Martinsson, som väntar sig att få se ännu fler föräldrar och barn framöver.

- Förra året hade vi en toppnotering på inskrivningar för blivande mammor. Det minskade i hela länet, så det var bara vi och ytterligare en mödravårdscentral som ökade, säger hon, och berättar att hon registrerade 39 blivande mammor förra året, men att fyra av dessa också kom från Filipstad.

Caroline Monsén är en av de relativt nyblivna mammorna. Hon är på besök med tio månader gamla Ebbe.

- Det är jättebra att den här platsen finns. Det är litet och mysigt, säger hon, och hoppas att Storfors öppna förskola ska inspireras av Karlskoga där man erbjuder träffar i bassängen.

- Det vore väldigt roligt nu när bassängen är så fin. Det är ju ett litet projekt att ta sig iväg till Karlskoga, säger hon.

Personalen på öppna förskolan nappar genast på Carolines förslag och bokar ett första försök med bad den 25 april.

Just den här dagen är familjerådgivaren Jenny Lindqvist på besök för att berätta om vad hon kan erbjuda. Hon lämnar också kvar presentkort på ett rådgivningstillfälle per par.

- Det är en stor omställning att få barn, och därför erbjuder jag ett förbyggande familjesamtal där vi kan prata igenom olika frågor som kanske kommer att dyka upp, säger hon, och betonar att man inte behöver ha några problem för att nyttja presentkortet.

I foajén står Jolin och sorterar barnkläder på TAGE-hyllan. Här kan man lämna urvuxna barnkläder och hämta kläder som passar.

- Man behöver inte lämna något för att ta med sig plagg. Det är helt fritt och används av många. Barn växer ju snabbt, säger hon.

I lekhörnan sitter Sandra Nygren med ettåriga Freja och Alfred som är tre och ett halvt år.

- Vi flyttade ut på landet halvvägs till Kyrksten för ett par år sedan och har varit här lite då och då, säger hon, medan Alfred kör lastbil och Freja leker med gosedjuren.

Strax före fikat bjuder Marie Nowosad på sångstund och hon kan berätta att antalet besökare har ökat.

- Vi har fler besök än förra året och det tycker vi så klart är jätteroligt. Vi har ganska gott om plats i våra lokaler, så det finns alltid plats för flera, säger hon.

OBS! Efter önskemål från besökarna besöker Öppna förskolan bassängen någon gång ibland. Nästa tillfälle är torsdag 16 maj kl 8.30-11.00. Eget fika får tas med. Föräldrar ansvarar för sina barn. Kostnadsfritt.

Senast publicerad av Eva Wiklund