Logotype för Storfors kommun

Många vill se Lundsbergs skola från insidan

De guidade turerna på Lundsbergs skola brukar vara populära.

Sommarens andra visning är inget undantag och de många besökarna får den här onsdagseftermiddagen veta mer om både dåtid och nutid med hjälp av guiden Harriet Sandvall.

Till vardags är Harriet lärare i franska på skolan och hon fick hoppa in som guide med kort varsel. Det är inte utan att man skulle gissat att hon gjort just detta många gånger tidigare, vilket på sätt och vis visar sig stämma.

- I min ungdom guidade jag mycket på Stockholms Slott, säger Harriet, som bara hunnit jobba ett läsår på skolan, men som redan stortrivs.

- Största skillnaden mot andra skolor är den lugna arbetsmiljön. Dessutom slås man av hur eleverna verkligen älskar sin skola och engagerar sig för skolans bästa, säger Harriet, som inte väjer för de svåra frågorna när hon visar aula, skolans lilla butik, den anrika kyrkan och elevhemmen.

Händelsen med styrkjärnet berör hon redan från början när besökarna får en dos historia i den stora aulan.

– Det är något som aldrig ska hända igen. Vi pratar ofta om det på skolan och betonar att här gäller Sveriges lagar. Om vi upptäcker någon form av ”kamratuppfostran” så sätter vi stopp direkt, säger hon och öppnar upp för frågor.

Hon berättar om hur skolan bildades 1896 med endast fem inskrivna pojkar i det som idag är ett elevhem för flickor; Herrgården. Idag har skolan 230 elever och ungefär sju procent är dagelever från närområdet. Att bo på internatet kostar en hel del per termin, men den som är dagelev betalar ingen avgift.

– Det är klart att det blir en annan upplevelse att vara dagelev, men vi jobbar mycket med inkludering för att dageleverna ska känna sig lika hemma som internateleverna, säger Harriet.

Som dagelev tillhör man något av elevhemmen där man också äter sin lunch – och när det gäller idrott där elevhemmen tävlar mot varandra kämpar man självklart för ”sitt” elevhem. Man kan också delta i läxläsningen där lärare finns på plats efter skolan varje dag.

Inger Jansson är på besök tillsammans med barnbarnen Felicia och Rasmus, som gillar det de ser.

- Det verkar mysigt och trevligt, jag skulle kunna tänka mig att gå här, säger Felicia.

Harriet visar också kyrkan där det pågår en kammarmusikvecka. Till en början använde skolan Lungsunds kyrka, men när elevantalet ökade bestämde man sig för att bygga en egen. 1930 stod den klar och här finns den unika orgeln byggd av Setterquist och son från samma tid. Orgeln har 27 pipor, men har råkat ut för en spricka i orgelbotten som ska åtgärdas under hösten. Ovanför den pampiga orgeln lyser glasfönstret designat av prins Sigvard Bernadotte.

Från kyrkan tar besökarna en kort promenad till elevhemmet Gransäter, som enligt Harriet har skolans pampigaste matsal. Här får besökarna också kika in i sovrummen där eleverna bor ensamma eller två och två.

- Här i matsalen äter eleverna alla sina måltider och vi har ett helt fantastiskt kök med riktigt god mat, säger hon.

Elevhemmen, som är sex till antalet, har också stora salonger med soffor och umgängesytor och öppna spisar. Varje elevhem har husföräldrar som ska se till att eleverna har det bra under fritiden.

Lundsbergs skola erbjuder ytterligare tre kostnadsfria tillfällen med guidade turer under juli. Onsdagarna 17/7, 24/7 och 31/7 klockan 13.00 med samling vid skolans huvudentré. Man behöver inte föranmäla sig.

Information: 070-573 10 56.

Senast publicerad av Eva Wiklund