Logotype för Storfors kommun

En vecka med Värmländsk skolmat

Kvinna vid en ko.

Cecilia Kähäri levereras köttfärs från Espelunds gård.

Den här veckan fokuserar kockarna i Storfors kommun lite extra på att laga mat från värmländska producenter.

På måndag serveras spaghetti och köttfärssås där köttfärsen kommer från Espelunds Gård i Storfors.

- Det här är jättebra! Det borde vara Värmlandsvecka varje vecka, säger Cecilia Kähäri, som driver gården.

- Det här är ett projekt som branschföreningen NIfa leder i hela Värmland, berättar kostansvarig Malin Larsson.

Nifa är en branschförening för mat- och dryckesproducenter i Värmland. Nifa arbetar för att stärka de lokala värmländska producenterna och arbetar med utveckling och hållbarhet inom branschen.

Projektetssyfte är att lyfta hållbarhetsaspekterna utifrån ett värmländskt perspektiv där arbetstillfällen skapas och tas om hand av alla som bor i området. Det handlar också om att förstå vikten av hur vi hanterar vår mat och var den kommer från.

Under veckan serveras också bland annat grillkorv från Hemgården, mos på Värmlandspotatis, Värmlandsägg, mjölk från Wermands mejeri och knäkekebröd från Wasa.

Cecilia Kähäri, som levererar köttfärs till måndagens lunch, kommer också att finnas på plats i matsalen för att berätta om hur maten produceras.

Just nu har gården, precis som andra matproducenter, extra tuffa tider med kraftigt ökade priser på drivmedel och gödning.

- Vi kämpar för att få det att gå runt. Min man har arbete utanför gården, medan jag driver den på heltid, säger Cecilia, som märkt ett stort ökat intresse för närproducerad mat den senaste tiden. Hon säljer en hel del köttfärs till privatpersoner året runt.

- Vi brinner ju för detta och hoppas på att det blir ”mer verkstad” med stöd utifrån regeringens ambition att öka Sveriges självförsörjningsgrad, säger hon.

Projektet med Värmlandsmat på skolbarnens tallrikar löper över två år och nästa tillfälle för Värmlandsvecka i Storfors blir 2023 under vecka 8.

Senast publicerad av Eva Wiklund