Logotype för Storfors kommun

Elever lär teknik genom ballongbilsbygge

När eleverna på Vargbroskolans mellanstadium bygger ballongbilar är det inlärning på hög nivå.

- Vi jobbar både med teknik, fysik och kemi. Eleverna får dessutom använda sin kreativitet, säger läraren Sandra Mäenpää.

Det kan se ut som en pysseldag, men det ligger flera teorilektioner och en hel del förberedelser bakom elevernas teknikdag. Idag ska de praktiskt jobba med att bygga kartongbilar som drivs framåt med hjälp av luften i ballonger.

- Det här är jätteroligt, säger Marina Barjaktavic, som tillsammans med Jonna Berg och Felicia Jansson i årkurs 6 ser till att bilarna får minsta möjliga luftmotstånd och dessutom hjul som rullar lätt.

Att använda luft som motor är något nytt för alla tre, och de har fått lära sig en hel del om friktion och motstånd.

Några fäster två ballonger på sina bilar, men det är inte helt säkert att de rullar snabbare för det.

- Eleverna får prova sig fram, säger Sandra, och berättar att två elever från varje årskurs på mellanstadiet kommer att få tävla med sina bilar på fredag. Då blir det dessutom utställning av samtliga bilar i skolans stora projektrum.

Simon Janson i klass 5A ser fram emot fredagen.

- Det var lite svårt i början, men väldigt kul att bygga bilen. Det blir kul med tävling, säger han.

I fjärdeklassarnas klassrum kan man direkt se att många satsar mer på design än på funktion. Här har några använt silverglänsande CD-skivor som hjul och Alicia Holmén bygger en molnbil med bomull på taket.

- Det skulle blir en svan, men det visade sig vara för svårt, skrattar hon.

Fredag den 22 februari klockan 12.00 går tävlingen av stapeln på Vargbroskolan. Då bedöms både den snabbaste bilen och den bil som rullar längst.

Alicia Holmén bygger en molnbil

Alicia Holmén bygger en molnbil

Senast publicerad av Eva Wiklund